Δηλώσεις κόλαφος του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ – «Πλημμελείς οι έλεγχοι για κρούσματα στα Ιωάννινα»

Διαβάστε επίσης

Ένα μπάχαλο στα σύνορα και στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων από τις διελεύσεις Αλβανών πολιτών και ομογενών προς και από τη χώρα μας περιγράφει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Μιχάλης Γιαννακός.

Μετά και την επίσκεψή του στα Γιάννενα τη Δευτέρα ο κ. Γιαννακός ασκεί κριτική για προχειρότητα στο Υπουργείο Υγείας στην υποχρέωση ελέγχων στους υγειονομικούς που επιστρέφουν από άδεια στις δομές υγείας αλλά είναι σοβαρότερες οι καταγγελίες του για τα όσα του καταγγέλλονται ότι συμβαίνουν με ύποπτα κρούσματα που έρχονται από την Αλβανία, στα νοσοκομεία της πόλης μας.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Γιαννακού έχει ως εξής:

«Είπαμε πόσο πρόχειρη είναι η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την διενέργεια τεστ στους υγειονομικούς που επιστρέφουν από κανονική άδεια.

Σήμερα μας πήρε τηλέφωνο συνάδελφος από το Κέντρο Υγείας Παξών και μας κατήγγειλε ότι της ζήτησαν από την υπηρεσία να πάει με δικά της έξοδα στη Κέρκυρα να κάνει το τεστ. 70 Ευρώ είναι τα έξοδα, χώρια η ταλαιπωρία. Τέτοια προετοιμασία για το μέτρο. Το τηλ. της συναδέλφου στη διάθεσή σας. Μέσα σε δυο ημέρες έβγαλαν τρεις εγκυκλίους για το εν λόγω μέτρο.

Η πρώτη ήταν διενέργεια τεστ σε όσους επιστρέφουν από άδεια και παραμονή στο σπίτι έως την έκδοση του αποτελέσματος. Σε λίγες ώρες νέα εγκύκλιος όριζε ότι όσοι επιστρέφουν από άδεια θα κάνουν τεστ και θα δουλεύουν με μάσκα έως την έκδοση του αποτελέσματος. Σε λίγες ώρες νέα εγκύκλιος όριζε ότι τεστ θα κάνει μόνο το προσωπικό που επιστρέφει από άδεια και έχουν επισκεφθεί μέρη με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Με τέτοια προχειρότητα δεν αντιμετωπίζεται η ενδονοσοκομειακή διασπορά της νόσου.

Στα σύνορα των Ιωαννίνων γίνονται πλημμελείς έλεγχοι για τον κορωνοϊό

Σήμερα επισκέφθηκα υγειονομικές μονάδες των Ιωαννίνων. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αγωνία τους για διασπορά της νόσου στη περιοχή από τα σύνορα καθ’ ότι είναι πλημμελείς οι έλεγχοι για τον κορωνοϊό σε όσους εισέρχονται στη χώρα. Στη Κακαβιά υπάρχει μόνο ένα συνεργείο του ΕΟΔΥ και κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο κάποιες ώρες. Οι περισσότεροι από όσους εισέρχονται δεν επιδεικνύουν το τεστ των 72 ωρών. Στα σύνορα της Κρυσταλοπηγής δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από συνεργεία του ΕΟΔΥ για κορωνοϊό. Υπάρχουν κρυφά περάσματα που αξιοποιούν πολλοί για να επισκέπτονται τη χώρα μας χωρίς κανένα έλεγχο.

Εργαζόμενοι του Τμήματος Επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» μου κατήγγειλαν ότι επισκέπτονται το Τμήμα αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι που εργάζονται στη χώρα ή είναι επισκέπτες και έχουν συμπτώματα. Τους βάζουν θερμόμετρο, έχουν πυρετό και όταν τους ζητάνε να ακολουθήσουν την διαδικασία ως ύποπτα κρούσματα εξαφανίζονται από το νοσοκομείο. Αποκρύπτουν πολλοί ότι ταξίδεψαν πρόσφατα στη πατρίδα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που μου ανέφερε συνάδελφος: Πριν δέκα ημέρες ένα άτομο Αλβανικής καταγωγής πήγε με αδιαθεσία στο Νοσοκομείο. Είχε μαζί του εξετάσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Αρνούνταν ότι ταξίδεψε στην Αλβανία πρόσφατα κάτι που παραδέχθηκε μετά από παρακλήσεις των συναδέλφων. Του έβαλαν θερμόμετρο και είχε πυρετό. Όταν του ζήτησαν να ακολουθήσει τη διαδικασία ως ύποπτο κρούσμα εξαφανίστηκε από το νοσοκομείο. Πλείστα τέτοια παραδείγματα. Να ενταθούν οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της χώρας, να μην αποδεχόμαστε τα τεστ των 72 ωρών που έγιναν ανέκδοτο. Οι έλεγχοι θα είναι αποτελεσματικοί όταν θα καλύπτουν τα σύνορα περισσότερα συνεργεία του ΕΟΔΥ που θα λαμβάνουν δείγματα σε όλους και θα εκδίδονται άμεσα τα αποτελέσματα. Διαφορετικά θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΕΔΗΝ»

Παλαιότερα άρθρα: