Δολοφονία Σουλεϊμανί: Λάβαρο πολέμου ύψωσε το Ιράν -Διεθνής ανησυχία & συνέπειες

Διαβάστε επίσης

Κάλεσμα πολεμικής ετοιμότητας εντός του Ιράν και προειδοποίηση σε ΗΠΑ και Ευρώπη αποτελεί το κόκκινο λάβαρο που υψώθηκε- για πρώτη φορά στην ιστορία- στον μιναρέ του τζαμιού που βρίσκεται στην ιερή πόλη των Σιιτών, Κομ, και συμβολίζει κατά την παράδοση τις σκληρές μάχες που έρχονται, ως εκδίκηση για κάποια δολοφονία που στην προκειμένη είναι του υποστράτηγου Κασέμ Σουλείμανί από αεροπορικό πλήγμα που διέταξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο τζαμί θεωρείται ένας από τους ιερότερους χώρους για τους Σιίτες μουσουλμάνους σε ολόκληρη την γη.

Το Ιράν θα τιμωρήσει τους Αμερικανούς

Το Ιράν θα τιμωρήσει του Αμερικανούς οπουδήποτε βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε αντίποινα για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, προειδοποίησε ο στρατηγός Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ, διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Κερμάν, αναφερόμενος και στο ενδεχόμενο επιθέσεων κατά πλοίων στον Κόλπο. Το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να εκδικηθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, σύμφωνα με δηλώσεις του ιρανού στρατηγού που έγιναν χθες και μεταδόθηκαν σήμερα από το πρακτορείο Tasnim.

«Τα Στενά του Χορμούζ είναι σημείο ζωτικής σημασίας για την Δύση και διαπλέονται από μεγάλο αριθμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων … ζωτικής σημασίας αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό…περί τους 35 αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή μέχρι το Τελ Αβίβ βρίσκονται στην ακτίνα δράσης μας», προειδοποίησε. Στον Λίβανο, ο Μοχάμεντ Ράαντ, στέλεχος της τοπικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η απάντηση του φιλοϊρανικού «άξονα αντίστασης» στον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί θα είναι αποφασιστική, μετέδωσε το δίκτυο al-Mayadeen TV.

Ο Μοχάμεντ Ράαντ αναφερόταν στις υπό ιρανική στήριξη ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο μέχρι την Υεμένη, οι οποίες ενίσχυσαν τον ρόλο του Ιράν ως περιφερειακής δύναμης τα τελευταία χρόνια. Ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «διέπραξαν σφάλμα» βάζοντας στο στόχαστρο τον Σουλεϊμανί και ότι θα το αντιληφθούν τις επόμενες ημέρες. Μία ημέρα μετά την εξόντωση του ισχυρού άνδρα του Ιράν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή, το ΝΑΤΟ διέκοψε τις αποστολές στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Ιράκ, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Ντίλαν Γουάιτ. Στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ συμμετέχουν μερικές εκατοντάδες στρατιώτες. Σκοπός της, η εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων έπειτα από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Λαβρόφ: Η εξόντωση του Σουλεϊμανί «κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ χθες σχετικά με τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο Λαβρόφ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του» για το γεγονός, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι υπουργοί τόνισαν ότι τέτοιες ενέργειες εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Η Κίνα από την πλευρά της κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ «να μην κάνουν κατάχρηση ισχύος».

«Η επικίνδυνη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση παραβιάζει τους θεμελιώδεις διεθνούς κανόνες και θα επιδεινώσει τις περιφερειακές εντάσεις και αναταράξεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι στον Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα «είναι αντίθετη με την προσφυγή στην βία στις διεθνείς σχέσεις. Τα στρατιωτικά μέσα όπως και η ακραία πίεση είναι καταδικασμένα σε αποτυχία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του Γουάνγκ Γι .

Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε ότι συζήτησε την κατάσταση στην Μέση Ανατολή με τους γερμανό και κινέζο ομολόγους του Χάικο Μάας και Γουάνγκ Γι και ότι και οι τρεις συμφώνησαν για την ανάγκη αποφυγής κλιμάκωσης της έντασης.

«Ολοι επισημάναμε ότι συμφωνούμε ως προς την σημασία της διαφύλαξης της σταθερότητας και της κυριαρχίας του Ιράκ και ολόκληρης της περιοχής γενικά, καθώς και για την ανάγκη αποφυγής κάθε νέας παραβίασης της Συμφωνίας της Βιένης εκ μέρους του Ιράν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε πιθανούς στόχους

Σε έκτακτα και αυξημένα μέτρα προστασίας των Πρεσβειών των ΗΠΑ και του Ισραήλ αλλά και στόχων συμφερόντων αυτών των χωρών στην Ελλάδα, προχωρά η Αστυνομία, μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η ΕΛ.ΑΣ. πράττει βεβαίως το αυτονόητο όπως σε κάθε παρόμοια περίπτωση στο παρελθόν με την ενίσχυση των δυνάμεων που περιφρουρούν ευαίσθητους στόχους και βεβαίως βρίσκεται σε στενή συνεργασία σε πληροφοριακό επίπεδο με τους ομολόγους της.

Τα τελευταία χρόνια λόγω και των μεταναστευτικών ροών στην χώρα μας από την Μέση Ανατολή έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα το δίκτυο πληροφόρησης και στενής παρακολούθησης «ατόμων ενδιαφέροντος», με διαρκή και στενή συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας συμμαχικών χωρών, αλλά σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι είναι αρκετά καθησυχαστικοί αφού η χώρα δεν θεωρείται χώρα στον στενό πυρήνα επιλογών ως στόχου αντιποίνων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως λαμβάνονται μέτρα όπως και σε όλο τον δυτικό κόσμο, όποτε σημειώνονται αναταραχές ανάλογου βεληνεκούς με τα τελευταία γεγονότα.

Παλαιότερα άρθρα: