ΔΟΜ: Τα μεσογειακά σύνορα της Ευρώπης παραμένουν «τα πλέον θανατηφόρα στον κόσμο»

Διαβάστε επίσης

Tα μεσογειακά σύνορα της Ευρώπης παραμένουν «μακράν τα πλέον θανατηφόρα σε όλο τον κόσμο», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), επικαλούμενος μια νέα μελέτη που εξετάζει στοιχεία τεσσάρων δεκαετιών.

Η έρευνα με τίτλο «Τέσσερις Δεκαετίες Διαμεσογειακής Μη Καταγεγραμμένης Μετανάστευσης στην Ευρώπη: Μια επισκόπηση των Στοιχείων», πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων Παγκόσμιας Μετανάστευσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Χόρχε Γκαλίντο.

«Η έκθεση αναφέρει ότι τουλάχιστον 33.761 μετανάστες αναφέρθηκαν ότι έχασαν τη ζωή τους ή ότι θεωρούνται αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από το 2000 έως τις 30 Ιουνίου του 2017», δήλωσε ο Γκαλίντο.

Ο ΔΟΜ ανέφερε επίσης ότι 161.010 μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης έως τις 24 Νοεμβρίου του 2017, με περίπου το 75% εξ αυτών θα φθάνει στην Ιταλία και τους υπόλοιπους να μοιράζονται μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ισπανίας. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφηκαν 345.831 αφίξεις στην περιοχή.

Ο καθηγητής Φιλίπ Φάρζ του European University Institute και συντάκτης της μελέτης δήλωσε ότι ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν τα τελευταία 18 χρόνια πιθανότατα υποεκτιμά την πραγματική κλίμακα της ανθρώπινης τραγωδίας.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο αριθμός ρεκόρ των θανάτων μεταναστών ίσως έχει αρχίσει να υποχωρεί το 2017, εν μέρει χάρη στη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, και τώρα της Λιβύης, για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών.

“Η ανακοπή της μετανάστευσης και η εξάλειψη των θανάτων στη θάλασσα μπορεί να είναι αντιφατικοί στόχοι. Το κλείσιμο των συντομότερων και λιγότερο επικίνδυνων διαδρομών μπορεί να ανοίξει μακρύτερες και πιο επικίνδυνες διαδρομές, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα θανάτων στη θάλασσα”, αναφέρει ο καθηγητής Φαρζ στην έκθεση.

Παλαιότερα άρθρα: