Δρ. Ιωαννίδης στο Greek Reporter: Πάνω από 300 εκατ. άτομα θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό

Διαβάστε επίσης

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος Δρ. Ιωάννης Ιωαννίδης από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εκτιμά ότι περίπου 150-300 εκατομμύρια ή περισσότερα άτομα έχουν ήδη μολυνθεί από το COVID-19 σε όλο τον κόσμο, πολύ περισσότερα από τα 10 εκατομμύρια τεκμηριωμένα περιστατικά.

Σε μια συνέντευξη στο Greek Reporter, ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας προειδοποιεί, ωστόσο, ότι τα δρακόντεια μέτρα που επιβάλλονται σε πολλές χώρες μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προοριζόταν. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέτρα κλειδώματος έχουν αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν σε 1,1 δισεκατομμύρια και θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές», λέει.

Ήταν μόλις πριν από τρεις μήνες, λίγο μετά την έναρξη της επιδημίας του κοροναϊού στις ΗΠΑ, όταν ο Δρ. Ιωαννίδης έγραψε ένα άρθρο για το περιοδικό STAT, εξηγώντας τις ΗΠΑ και άλλες χώρες επειδή δεν διεξήγαγαν αρκετές δοκιμές και αποδοκιμάζει πόσο λίγα πραγματικά στοιχεία υπήρχαν των πραγματικών ποσοστών μόλυνσης, τα οποία φοβόταν ότι θα ανέβαιναν και θα δημιουργήσουν εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές.

Τώρα, αφού ο κόσμος έχει βιώσει περίπου 490.000 θανάτους από τον ιό, το Greek Reporter επικοινώνησε με τον Δρ. Ιωαννίδη για να ζητήσει τη γνώμη του καθηγητή για διάφορα σημεία που έκανε στο άρθρο του στις 17 Μαρτίου και τι έχει παρατηρήσει στην καταπολέμηση του ιού ως έχει προχωρήσει σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Greek Reporter: Όταν ακόμα όλα φαίνονταν τόσο αβέβαια, δηλώσατε ότι τα στοιχεία σε εκείνο το σημείο για τον αριθμό των πραγματικών λοιμώξεων ήταν «εντελώς αναξιόπιστα» και ότι η «συντριπτική πλειονότητα» των λοιμώξεων έλειπε. Πώς πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν προχωρήσει από τότε στον εντοπισμό του πραγματικού αριθμού αυτών που πάσχουν από τον ιό; Είχατε πει τότε ότι «καμία χώρα δεν έχει αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τον εξάπλωση του ιού σε ένα αντιπροσωπευτικό, τυχαίο δείγμα του γενικού πληθυσμού». Πιστεύετε ότι είναι αλήθεια; Ποιες χώρες έχουν αποδώσει τα καλύτερα από αυτήν την άποψη;

Δρ. Ιωαννίδης: Έχουμε μάθει πολλά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα για την εξάπλωση της λοίμωξης παγκοσμίως. Υπάρχουν ήδη περισσότερες από 50 μελέτες που έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα σχετικά με το πόσα άτομα σε διαφορετικές χώρες και τοποθεσίες έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού. Αυτοί οι αριθμοί είναι οπουδήποτε μεταξύ 5 φορές (π.χ. Gangelt στη Γερμανία) και 600 φορές (π.χ. Ιαπωνία) περισσότερο σε σύγκριση με τις τεκμηριωμένες περιπτώσεις, ανάλογα με το αν πολλές ή περιορισμένες δοκιμές είχαν ήδη πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Γνωρίζουμε ότι η εξάπλωση της λοίμωξης ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών, αλλά και εντός χωρών, εντός πολιτειών, ακόμη και εντός ομάδων πληθυσμού στην ίδια τοποθεσία.
Το COVID-19 επιτίθεται σε ορισμένες μειονεκτούσες και στερημένες κοινότητες (δυσκολότερες), και το μειονέκτημα και η στέρηση σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές χώρες. Φυσικά καμία από αυτές τις μελέτες δεν είναι τέλεια, αλλά αθροιστικά παρέχουν χρήσιμα σύνθετα στοιχεία.

Μια πολύ ακατέργαστη εκτίμηση μπορεί να υποδηλώνει ότι περίπου 150-300 εκατομμύρια ή περισσότερα άτομα έχουν ήδη μολυνθεί σε όλο τον κόσμο, πολύ περισσότερα από τα 10 εκατομμύρια τεκμηριωμένα περιστατικά. Θα μπορούσε ακόμη και να είναι σημαντικά μεγαλύτερο, εάν τα αντισώματα δεν αναπτυχθούν σε μεγάλο ποσοστό ατόμων που υποφέρουν από τη μόλυνση χωρίς συμπτώματα ή αραιά συμπτώματα.

Greek Reporter: Τι θα λέγατε για το ποσοστό θνησιμότητας 3,4% που είχε προβλεφθεί από τον ΠΟΥ εκείνη την εποχή; Τι νομίζετε ότι είναι πραγματικά σε αυτό το σημείο; Τότε είχατε πει ότι το ποσοστό θνησιμότητας της υπόθεσης Covid-19 σε όλο τον πληθυσμό ήταν 0,05% χαμηλότερο από αυτό της γρίπης. Νωρίτερα είπατε επίσης ότι «οι εύλογες εκτιμήσεις για τον λόγο θνησιμότητας περιστατικών για τον γενικό πληθυσμό κυμαίνονται από 0,05% έως 1%». (Αυτό φαινόταν να βασίζεται στο μάλλον μικρό παράδειγμα της εκδήλωσης κρουαζιέρας Diamond Princess, αλλά αυτό ήταν βασικά το μόνο που έπρεπε να δουλέψετε από εκείνο το σημείο.)

Δρ. Ιωαννίδης: 0,05% έως 1% είναι ένα λογικό εύρος για αυτό που μας λένε τα δεδομένα τώρα για το ποσοστό θνησιμότητας της μόλυνσης, με διάμεσο περίπου 0,25%. Το ποσοστό θανάτου σε μια δεδομένη χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικιακή δομή, ποιοι είναι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί και πώς αντιμετωπίζονται. Για άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών, το ποσοστό θνησιμότητας της λοίμωξης είναι σχεδόν 0%. Για 45 έως 70, είναι πιθανώς περίπου 0,05-0,3%. Για όσους είναι άνω των 70 ετών, αυξάνεται σημαντικά, σε 1% ή υψηλότερο για όσους είναι άνω των 85 ετών. Για αδύναμους, εξασθενημένους ηλικιωμένους με πολλαπλά προβλήματα υγείας που έχουν μολυνθεί σε γηροκομεία, μπορεί να φτάσει έως και 25% κατά τη διάρκεια σημαντικών εστιών σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Greek Reporter: Όλα τα τρέχοντα στοιχεία αποκλίνουν από την επιπλοκή που καταγράφουν ορισμένες δικαιοδοσίες ότι οι άνθρωποι πέθαναν από το Covid-19, όταν στην πραγματικότητα πέθαναν ΜΕ αυτό; Είπατε στις 17 Μαρτίου, και αυτό εξακολουθεί να χάνεται στο θόρυβο όλων των γεγονότων που έλαβαν χώρα τους τελευταίους ταραχώδεις μήνες, ότι «μια θετική δοκιμασία για τον κοραναϊό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτός ο ιός είναι πάντα πρωτίστως υπεύθυνος για τον ασθενή θάνατος”.

Δρ. Ιωαννίδης: Αυτή εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση. Το COVID-19 έχει γίνει γνωστή ασθένεια και καταγράφεται εύκολα σε πιστοποιητικά θανάτου. Αυτό που γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που πεθαίνουν με μια ετικέτα COVID-19 έχουν τουλάχιστον μία και συνήθως πολλές άλλες νοσηρότητες. Αυτό σημαίνει ότι συχνά έχουν άλλους λόγους που θα τους οδηγούσαν στο θάνατο. Η σχετική συμβολή του COVID-19 χρειάζεται πολύ προσεκτικό έλεγχο και αξιολόγηση των ιατρικών αρχείων.

Greek Reporter: Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα κάθε χρόνο μόνο στον αριθμό των θανάτων από γρίπη, και παρά αυτό που αποκαλούσατε «επιτυχημένα συστήματα παρακολούθησης» που «υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό για τη γρίπη, η ασθένεια επιβεβαιώνεται σε εργαστήριο σε μια μικρή μειοψηφία περιπτώσεων. ” Αυτό ισχύει επίσης για το Covid-19, όπου πολλοί άνθρωποι είχαν αναμφίβολα μολυνθεί και υπέστησαν μόνο ήπια συμπτώματα, νομίζοντας ότι ήταν μόνο η κανονική ετήσια γρίπη – ίσως ακόμη και πριν από τον Ιανουάριο του 2020, όταν η ασθένεια προσγειώθηκε επίσημα στις ακτές μας; Δώσατε το εύρος τότε ως ένα διαφορετικό πολλαπλάσιο των 2,5 φορές προσπαθώντας να εκτιμήσετε πόσα άτομα πραγματικά πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη γρίπη.

Δρ. Ιωαννίδης: Όπως είπαμε παραπάνω, ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με COVID-19 είναι πολύ μεγαλύτερος από τις τεκμηριωμένες περιπτώσεις. Ο αριθμός των θανάτων από COVID-19 μπορεί να υποτιμηθεί και να ξεπεραστεί, και η σχετική αναλογία υπερ-και υπομετρήσεων ποικίλλει σε διαφορετικές τοποθεσίες. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να ξεπεραστούν, ειδικά εάν μιλάμε για «θανάτους από COVID-19». Για τη γρίπη έχουμε μια μακροχρόνια εμπειρία και ο αριθμός των θανάτων μπορεί επίσης να προσεγγιστεί αρκετά με βάση τον υπερβολικό αριθμό θανάτων που καταγράφουμε κάθε χειμώνα, καθώς το κύμα της γρίπης σαρώνει σε όλο τον κόσμο. Για το COVID-19 βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να αποσυνδέσουμε τους θανάτους από το COVID-19 έναντι των θανάτων που συνέβησαν λόγω της διαταραχής που προκλήθηκε από το lockdown.

Greek Reporter: Είχατε προηγουμένως προβεί σε πρόβλεψη 10.000 συνολικών θανάτων στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας την ανάλυση κρουαζιερόπλοιων Diamond Princess, χρησιμοποιώντας το ποσοστό θνησιμότητας περιστατικών μεταξύ αυτών που μολύνθηκαν, το οποίο ήταν 0,3% (εικασία μεσαίας εμβέλειας), με το 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ να μολυνθεί. Όπως γνωρίζουμε τώρα, το συνολικό ποσό αυτών που πεθαίνουν με την ασθένεια ήταν πολύ υψηλότερο, αλλά δεν ήταν ακόμη ο αστρονομικός, εκθετικά τεράστιος αριθμός που είχαν προβλέψει ορισμένοι. Υπήρξαν μόνο 68 θάνατοι στην Αμερική έως τις 16 Μαρτίου, την ημέρα πριν από τη δημοσίευση του αρχικού σας άρθρου. Η πιο απαισιόδοξη προβολή τον Μάρτιο ήταν 40 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως – το ίδιο με τη γρίπη του 1918. Τι νομίζετε πραγματικά ότι είναι τώρα, κατώτατη γραμμή;

Δρ. Ιωαννίδης: Στο άρθρο STAT, συζήτησα δύο υποθετικά άκρα για επεξηγηματικούς σκοπούς, ένας με μόλις 10.000 θανάτους στις ΗΠΑ και άλλος με 50 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Είπα ότι τα δεδομένα μας είναι τόσο αναξιόπιστα που η αλήθεια θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε ανάμεσα σε αυτά τα δύο εκπληκτικά διαφορετικά άκρα. Με βάση αυτά που γνωρίζουμε τώρα, φαίνεται να είμαστε πιο κοντά στο αισιόδοξο τέλος της γκάμας. Όσον αφορά τον αριθμό των ζωών που χάθηκαν, μέχρι στιγμής η επίδραση του COVID-19 είναι περίπου 1% της γρίπης του 1918. Όσον αφορά τα χαμένα άτομα-χρόνια που έχουν προσαρμοστεί στην ποιότητα, ο αντίκτυπος της COVID-19 είναι περίπου 0,1% της γρίπης του 1918, καθώς η γρίπη του 1918 σκότωσε κυρίως νέους υγιείς ανθρώπους (μέση ηλικία 28 ετών), ενώ η μέση ηλικία θανάτου με COVID-19 είναι 80 χρόνια, με πολλές συννοσηρότητες.

Greek Reporter: Μας είπαν ότι χρειαζόμαστε «ισοπέδωση της καμπύλης» – και το κάναμε στις ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Κανένα σύστημα υγείας δεν ήταν εντελώς συγκλονισμένο, ούτε καν στη Νέα Υόρκη, όπου δεν εξαντλήθηκαν εντελώς οι ανεμιστήρες.

Δρ. Ιωαννίδης: Οι προβλέψεις των περισσότερων μαθηματικών μοντέλων όσον αφορά πόσα κρεβάτια και πόσα κρεβάτια ICU θα απαιτηθούν ήταν αστρονομικά λάθος. Πράγματι, το σύστημα υγείας δεν κατακλύστηκε σε καμία τοποθεσία στις ΗΠΑ, παρόλο που πολλά νοσοκομεία τόνισαν. Αντίθετα, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης υπέστη σοβαρές ζημιές σε πολλά μέρη λόγω των μέτρων που ελήφθησαν.

Greek Reporter: Τέλος, είχατε δηλώσει τον Μάρτιο ότι, όσον αφορά τις κλειδαριές, μπορεί να είναι «ανεκτές για ένα χρονικό διάστημα, αλλά πώς μπορούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να πουν εάν κάνουν περισσότερα καλά από το κακό;» εάν είναι παρατεταμένα.

«Το σχολείο κλείνει», δηλώσατε, «μπορεί να μειώσει τα ποσοστά μετάδοσης» αλλά μπορεί επίσης «να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης ανοσίας κοπαδιών». Ακόμα πιο σημαντικό, ίσως, είναι αυτό το σημείο που κάνατε – «Μια από τις βασικές γραμμές είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και οι κλειδώσεις χωρίς σημαντικές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνία και την ψυχική υγεία.

«Μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως οικονομική κρίση, αναταραχές, εμφύλιες συγκρούσεις, πόλεμος και κατάρρευση του κοινωνικού ιστού». Οι σκέψεις σας, παρακαλώ, για πόσα από αυτά τα πράγματα έχουν πράγματι πραγματοποιηθεί σε αυτήν τη χώρα όπως τονίσατε.

Δρ. Ιωαννίδης: «Νιώθω εξαιρετικά άσχημα που επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις μου. Ήδη υπάρχουν «σοβαρές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνία και την ψυχική υγεία». Ελπίζω να είναι αναστρέψιμες, και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν μπορούμε να αποφύγουμε να παρατείνουμε τις δρακόντειες κλειδαριές και να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το COVID-19 με μια έξυπνη, στοχευμένη σε κίνδυνο ακρίβεια προσέγγιση, αντί να κλείσουμε τυφλά τα πάντα. Ομοίως, έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε τις συνέπειες της «χρηματοπιστωτικής κρίσης, των ταραχών και των πολιτικών συγκρούσεων». Ελπίζω να μην ακολουθείται από «πόλεμο και κατάρρευση του κοινωνικού ιστού».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέτρα lockdown έχουν αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που κινδυνεύουν από πείνα σε 1,1 δισεκατομμύρια και θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές, με την πιθανή επανεμφάνιση της φυματίωσης, παιδικές ασθένειες όπως η ιλαρά όπου τα προγράμματα εμβολιασμού διαταράσσονται και η ελονοσία. Ελπίζω ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν τη μεγάλη εικόνα όλων των πιθανών προβλημάτων και όχι μόνο στο πολύ σημαντικό, αλλά σχετικά λεπτό τεκμήριο που είναι το COVID-19.»

Greek Reporter: Up to 300 Million People May Be Infected by Covid-19, Stanford Guru John Ioannidis Says
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: