ΔΣΑ: Ανοίγουν αύριο οι κάλπες για τους δικηγόρους της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Η αποχή θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών οι οποίες διεξάγονται  αύριο και μεθαύριο, Κυριακή και Δευτέρα .

Από  από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ θα είναι ανοικτές  αύριο  και μεθαύριο  52 κάλπες στα 26 εκλογικά τμήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και θα αναμένουν  την προσέλευση  των  20.990 Αθηναίων  δικηγόρων για  να επιλέξουν με  το σύστημα της απλής αναλογικής, το  νέο πρόεδρο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο  τους για την επόμενη τετραετία, μεταξύ 15 υποψηφίων προέδρων και συνδυασμών.

Το νέο αίμα είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό των δικηγορικών εκλογών της Αθήνας, ενώ στην μάχη παραμένουν  και παλαιοί συνδικαλιστές. Την ίδια στιγμή  επανεμφανίστηκαν στο προσκήνιο και δικηγόροι που είχαν κρεμάσει τις συνδικαλιστικές τους τσάντες για αρκετά χρόνια.

Πέρα όμως από την Αθήνα, εκλογές θα διεξαχθούν  και στους υπόλοιπους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Πανελλαδικά, στις κάλπες θα προσέλθουν συνολικά 40.625  δικηγόροι.
Στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, οι    επαναληπτικές  εκλογές θα διεξαχθούν 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017,   ενώ στους υπόλοιπους  Συλλόγους  θα διεξαχθούν μόνο αύριο.

Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν αύριο στους 62 από τους 63 πανελλαδικά Δικηγορικούς Συλλόγους, καθώς στον Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης, οι εκλογές   θα διεξαχθούν στις 10 Δεκεμβρίου 2017.

Αναλυτικότερα, στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι 147 και οι υποψήφιοι σύμβουλοι 1.320.

Για πρώτη φορά μετά την  εφαρμογή του νέου Κώδικα Δικηγόρων  έχουν τεθεί φραγμοί στον αριθμό των θητειών (φορές)  που μπορεί να είναι υποψήφιοι οι πρόεδροι και οι  24 σύμβουλοι (μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου). Αναλυτικότερα,   ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες και οι  σύμβουλοι για τρείς.

Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα λάβει  το 50% συν ένα των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αν δεν συμβεί αυτό την πρώτη Κυριακή επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Αντίθετα, οι  σύμβουλοι εκλέγονται από την πρώτη ψηφοφορία.

Ακόμη, η θητεία του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν είναι πλέον τριετής  όπως ήταν έως τώρα, αλλά τετραετής.

Αναλυτικότερα, ο υποψήφιος πρόεδρος που είναι επικεφαλής συνδυασμού για να καταλάβει έδρα συμβούλου πρέπει ο ίδιος ως υποψήφιος πρόεδρος να λάβει ποσοστό άνω του 6% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Ειδικότερα, στις δικηγορικές εκλογές της Αθήνας οι  10 υποψήφιοι συνδυασμοί  στους οποίους υπάρχει επικεφαλής πρόεδρος  είναι οι εξής:

Άγγελος Βρεττός (Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων)
Παναγιώτης Γαλετσέλης (Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή)
Φώτιος Γκωτσής (Δικηγόροι Μπροστά)
Βασίλειος Βραχιώτης (Επείγει)
Θεμιστοκλής Σοφός (Εργατικοί)
Δημήτριος Αναστασόπουλος (Ο Δικηγόρος – Όλοι Εμείς Μαζί)
Παναγιώτης Περάκης (Ανεξάρτητη Πρόταση – Δικηγορική Συνείδηση)
Θεόδωρος Μαντάς (Παρίσταμαι Υπέρ)
Χριστίνα Κουντούρη (Σύγχρονη Δικηγορία… στην Πράξη)
Νικόλαος Δαμασκόπουλος (Σύνθεση των Δικηγόρων).

Μεμονωμένοι υποψήφιοι πρόεδροι κατέρχονται ο  Δημήτριος Βερβεσός και ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου.

Τέλος, οι υποψήφιοι συνδυασμοί χωρίς πρόεδρο είναι οι:
α) Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο
β) Ενιαίο Ψηφοδέλτιο
γ) Πυξίδα.

Πανελλαδικά

Στις κάλπες ανά την Ελλάδα έχουν δικαίωμα ψήφου  40.625  δικηγόροι. Η δύναμη των  εγγεγραμμένων  δικηγόρων  ανά Δικηγορικό Σύλλογο (63) σε όλη  την Ελλάδα  έχει ως εξής:

 
 
 
 
Δ.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟY
180
Δ.Σ. ΑΘΗΝΩΝ
20.990
Δ.Σ. ΑΙΓΙΟΥ
89
Δ.Σ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
210
Δ.Σ. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
73
Δ.Σ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ
40
Δ.Σ. ΑΡΤΑΣ
131
Δ.Σ. ΒΕΡΟΙΑΣ
299
Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ
545
Δ.Σ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
94
Δ.Σ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
31
Δ.Σ. ΓΥΘΕΙΟΥ
24
Δ.Σ. ΔΡΑΜΑΣ
180
Δ.Σ. ΕΔΕΣΣΗΣ
104
Δ.Σ. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
12
Δ.Σ. ΖΑΚΥΝΘΟΥ
81
Δ.Σ. ΗΛΕΙΑΣ (ΠΥΡΓΟΥ)
136
Δ.Σ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
752
Δ.Σ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
72
Δ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
5.834
Δ.Σ. ΘΗΒΩΝ
78
Δ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
416
Δ.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ
327
Δ.Σ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
11
Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
326
Δ.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
166
Δ.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
89
Δ.Σ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
280
Δ.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
293
Δ.Σ. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
82
Δ.Σ. ΚΙΛΚΙΣ
93
Δ.Σ. ΚΟΖΑΝΗΣ
320
Δ.Σ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ<
Παλαιότερα άρθρα: