Δυο βασικότερα σημεία της οικονομίας: Τουρισμος και εξαγωγές

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Οι εκλογές έλαβαν τέλος. Φυσικά θα πρέπει να γίνει σε δεύτερο χρόνο μια ανάλυση των εκλογών αυτών και του αποτελέσματος που εχουν φέρει, το οποίο διατηρεί τον κ. Τσίπρα στα ίδια ποσοστά και θέτει εκτός Βουλής κατα πάσα περίπτωση την Λαϊκή Ενότητα. Τώρα θα πρέπει να εστιάσει την πολιτική της η νέα κυβέρνηση στην ενδυνάμωση της οικονομίας με πρώτους τομείς ενίσχυσης τις εξαγωγές και το τουρισμό.

Αναλυτικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές -χωρίς τα πετρελαιοειδή- ενισχύθηκαν στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου σε ποσοστό 12,8% (ή κατά 1,23 δισ. ευρώ, στα 10,85 δισ.) συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, η Τουρκία από την πρώτη θέση υποχώρησε στην τρίτη. Στην 1η θέση πέρασε πλέον η Ιταλία και ακολουθεί η Γερμανία. Στη συνέχεια βρίσκονται η Κύπρος, η Βουλγαρία, ενώ στην 6η θέση (από τη 10η) ανήλθαν οι ΗΠΑ. Στην 7η θέση βρίσκεται η Αίγυπτος, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Σαουδική Αραβία. Οι μεταβολές αυτές στην κατάταξη των χωρών προορισμού των ελληνικών εξαγωγών έχουν κυρίως να κάνουν με τη σημαντική μείωση της αξίας των εξαγωγών πετρελαιοειδών, η οποία με τη σειρά της σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το πρώτο μισό της χρονιάς, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται πολύ αυξημένες κατά 18% (με το ελαιόλαδο να ξεχωρίζει), οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων κινούνται σαφώς ανοδικά κατά 12,2%, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η χώρα κερδίζει πόντους στον τομέα της νέας τεχνολογίας.

Στον κλάδο του τουρισμού φέτος σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ οι αφίξεις θα είναι αυξημένες κατά 2 εκατομμύρια επισκέπτες στα 26 εκατομμύρια τουρίστες και τα έσοδα θα προσεγγίσουν τα 15 δισ. ευρώ (από 24,2 εκατ επισκέπτες πέρυσι και έσοδα 13,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα). Και παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, ο κλάδος φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε δύο εξαιρετικά απαιτητικές αγορές, της Κίνας και των ΗΠΑ, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος από την αγορά της Πολωνίας.

Έν κατακλείδι, η οικονομία μας εχει δυο βασικά όπλα τις εξαγωγές και το τουρισμό, τα οποία θα πρέπει η πολιτειακή ηγεσία και η πολιτική ηγεσία να τα αξιοποιήσει αν θέλει ποτέ να βγει απο την στενωπό στην οποία βρίσκεται και ακολούθως απο τα μνημόνια που εχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα προβλήματα.

Παλαιότερα άρθρα: