Δύο νεκροί από πυρά της αστυνομίας σε έκθεση για τον Μωάμεθ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Αστυνομικοί του Τέξας πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ενόπλους που άνοιξαν πυρ την Κυριακή έξω από μια έκθεση γελοιογραφιών του Προφήτη Μωάμεθ, η οποία οργανώθηκε από μια αντι-ισλαμική ομάδα και χαρακτηρίστηκε ως μια εκδήλωση της ελευθερίας του λόγου.

Οι πυροβολισμοί και το επεισόδιο που ακολούθησε σε ένα προάστιο του Ντάλλας αποτελεί μια ηχώ παρελθοντικών επιθέσεων και απειλών σε δυτικές χώρες κατά της νοοτροπίας να απεικονίζεται σε έργα τέχνης ο Προφήτης Μωάμεθ.

Η επίθεση της Κυριακής έλαβε χώρα περίπου στις 19:00 στο πάρκινγκ του Curtis Culwell Center, ενός κλειστού γηπέδου στο Garland, βορειοανατολικά του Ντάλας. Ο Geert Wilders, ένας πολωτικός Ολλανδός πολιτικός, επικεφαλής της αντι-ισλαμικής εκστρατείας στην Ολλανδία και ψηλά στη λίστα της Αλ Κάιντα, ήταν ένας εκ των ομιλητών της εκδήλωσης.

Η αστυνομία ανέφερε ότι δεν είχε προσδιορίσει την ταυτότητα των δύο ενόπλων ή αν είχαν σχέση με τους επικριτές της εκδήλωσης την οποία είχαν χαρακτηρίσει αντι-ισλαμική.

Ως προληπτικό μέτρο, μια διμοιρία πυροτεχνουργών της αστυνομίας διενήργησε εκτενή έλεγχο στο αυτοκίνητο των υπόπτων, και ο περιβάλλων χώρος του Culwell Center εκκενώθηκε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Joe Harn. Οι αστυνομικοί κρατούσαν αποστάσεις από τα σώματα των ενόπλων, που ήταν κοντά στο αυτοκίνητο, έως ότου το όχημα θεωρήθηκε ασφαλές από εκρηκτικά, προσέθεσε αργότερα.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η αστυνομία ειδοποίησε τα μέσα ενημέρωσης ότι ένας ισχυρός ηλεκτρονικός βόμβος θα ενεργοποιηθεί κοντά στο σημείο, πιθανώς ως μέρος του έργου της αντι-βομβιστικής ομάδας. Εντούτοις, μια δυνατή έκρηξη ακούστηκε στιγμές αργότερα, αν και η αστυνομία δεν σχολίασε περαιτέρω σχετικά με το τι ακριβώς έγινε.

Η έκθεση διοργανώθηκε από την Pamela Geller, πρόεδρο της Πρωτοβουλίας Άμυνας της Αμερικανικής Ελευθερίας (AFDI). Η οργάνωσή της, η οποία περιγράφεται από τον Southern Poverty Law Center ως ομάδα μίσους, έχει υποστηρίξει αντι-ισλαμικές διαφημιστικές εκστρατείες σε όλη τη χώρα.

Οι διοργανωτές της έκθεσης «Διαγωνισμός Τέχνης για τον Μωάμεθ» υποστήριξαν ότι η εκδήλωση είχε σκοπό την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης. Συγκεκριμένα, προσφέρθηκε χρηματικό βραβείο 10.000 δολαρίων για το καλύτερο έργο τέχνης ή κινούμενο σχέδιο που θα απεικόνιζε τον προφήτη, καθώς και άλλο ένα της τάξης των 2.500 δολαρίων ως «Βραβείο Κοινού».

Να συμπληρώσουμε, εν κατακλείδι, ότι οι απεικονίσεις του προφήτη Μωάμεθ θεωρούνται ως επίθεση στο Ισλάμ, και η δυτική τέχνη που απεικονίζει τον Προφήτη έχει πολλές φορές πολλές προκαλέσει την οργή των μουσουλμάνων, ενώ πολυάριθμες είναι , ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι απειλές και οι επιθέσεις από τους πιο ριζοσπάστες.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: