Δύσκολη νύχτα για τη Μέρκελ. Τί δείχνουν τα Exit Polls για τις εκλογές στο Βερολίνο;

Μέρκελ
Διαβάστε επίσης

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου κατέγραψε στην πρωτεύουσα τα χαμηλότερα ποσοστά του μετά την ενοποίηση, πτώση που αποδίδεται στην ανησυχία για την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ.

Τα exit polls της δημόσιας τηλεόρασης ARD δείχνουν ότι η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταγράφει διψήφιο ποσοστό στο 11,5 % και κατορθώνει να εξασφαλίσει εκπροσώπηση στο δέκατο από τα δεκαέξι τοπικά κοινοβούλια της Ομοσπονδίας.

Τα exit polls δίνουν, επίσης, στους Χριστιανοδημοκράτες 18%, από 23,3% στις προηγούμενες εκλογές του 2011, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 23%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (Sigmar Gabriel) προσανατολίζονται πλεόν στη διάσπαση της μεγάλης συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες στην τοπική κυβέρνηση της γερμανικής πρωτεύουσας.

Το εκλογικό πλήγμα της Μέρκελ είναι το δεύτερο μέσα σε δύο εβδομάδες, έπειτα από την αποτυχία της στο ανατολικό κρατίδιο Μακλεμβούργου–Πομερανίας. Οι απανωτές αποτυχίες εγείρουν αμφιβολίες για το πολιτικό μέλλον της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το κόμμα της έχει λιγοστές εναλλακτικές λύσεις για νέο ηγέτη, κάτι που καθιστά δεδομένη την εκ νέου υποψηφιότητά της· μέχρι νεωτέρας με τον γηραιό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble) να καραδοκεί.

πηγή cnn.gr

Παλαιότερα άρθρα: