Δύσκολη η συνεννόηση στους G7 ~ Το μαγευτικό Μπιαρίτς δεν βοήθησε ιδιαίτερα

biarritz g7
Διαβάστε επίσης

Η σύνοδος της G7 στο Μπιαρίτς εισέρχεται στην τελευταία της ημέρα, με τους ηγέτες να αναμένεται να καταπιαστούν με κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στην ημερησία διάταξη.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, που ενδέχεται να σημαδευτεί από εντάσεις με δεδομένες τις διαφωνίες των ηγετών, κυρίως την εναντίωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πολυμερή συνεργασία για το περιβάλλον, πιο συγκεκριμένα στη συμφωνία του Παρισιού, διότι όπως έχει επιχειρηματολογήσει οι διατάξεις της επέβαλαν περιορισμούς στην οικονομία της χώρας του.

Οι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν επίσης το ζήτημα της ψηφιακής οικονομίας. Και σε αυτό το πεδίο ελλοχεύει κίνδυνος να εκδηλωθούν εντάσεις: η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη συγκρουστεί με αυτή της Γαλλίας εξαιτίας του φόρου στους γίγαντες της τεχνολογίας που σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή το Παρίσι και η Ουάσινγκτον ερίζει ότι στοχοθετεί άδικα αμερικανικούς ομίλους.

Πιθανόν η σημαντικότερη διμερής συνάντηση της ημέρας θα είναι αυτή ανάμεσα στον Τραμπ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Μέχρι τώρα, στη σύνοδο ο Τραμπ και ο οικοδεσπότης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσπάθησαν να προβάλλουν τις φιλικές σχέσεις τους και, όπου ήταν εφικτό αυτό, την ενιαία στάση της Δύσης.

Η βαριά ατζέντα τη Κυριακής και η επίσκεψη Ζαρίφ

Χθες Κυριακή, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στράφηκαν για δεύτερη ημέρα στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς, που φιλοξενεί τη συνάντηση κορυφής της ομάδας των 7 πιο βιομηχανικών χωρών του κόσμου υπό τη προεδρία της Γαλλίας.

Βαριά η σημερινή ατζέντα με δύσκολα θέματα, όπως η εύρεση μηχανισμού άμεσης δράσης κατά των δασικών πυρκαγιών στον Αμαζόνιο αλλά και η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία ασθμαίνει μετά τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Και στο τέλος της ημέρας η απόλυτη έκπληξη. Στο αεροδρόμιο της πόλης προσγειώθηκε το απόγευμα ιρανικό αεροσκάφος με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Ζαρίφ.

Την είδηση επιβεβαίωσε πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων, η οποία ανέφερε ότι για την ώρα δεν προγραμματίζεται συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο. Η παρουσία του ιρανού αξιωματούχου έχει καταρχήν ως στόχο την συνεκτίμηση μαζί με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν των όρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη.

Κρουασάν, Brexit με αύρα… Ατλαντικού

Η ημέρα ξεκίνησε με μια πολυαναμενόμενη συνάντηση στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του Τζόνσον και βέβαια η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μετά Brexit, εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να βιάζεται να κλείσει εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία υποσχέθηκε μια «καταπληκτική συμφωνία, που δεν έχει ποτέ υπάρξει». «Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τα Βρετανία στην αμερικανική αγορά», υπογράμμισε από τη δική του πλευρά ο Τζόνσσον παραδεχόμενος ωστόσο σε συνέντευξη ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον δεν θα είναι εύκολες και ότι στόχος ολοκλήρωσής τους εντός ενός έτους είναι πολύ αισιόδοξος.

Επίσης υπογράμμισε ότι βελτιώνονται οι πιθανότητες να βγει η Βρετανία από την ΕΕ συντεταγμένα. Μέχρι τέλη Οκτωβρίου είπε ότι επιδιώκει να επιτύχει αλλαγές στην Συμφωνία Αποχώρησης με την ΕΕ, ειδάλλως η άτακτη έξοδος είναι μονόδρομος. Το πρόγευμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες στο Μπιαρίτς με την αύρα του Ατλαντικού, συνέβαλε στην καλή διάθεση ιδιαίτερα του Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι «πριν έλθει στη Γαλλία τα fake news μιλούσαν για εντάσεις και ένα καταστροφικό G7, οι σχέσεις όμως των ηγετών είναι πολύ καλές, έχουμε πολύ καλές συζητήσεις και η χώρα μας τα πάει καλά», υπογράμμισε, ανακοινώνοντας εμπορική συμφωνία προσεχώς με την Ιαπωνία.

Ιράν και Β. Κορέα

Η καλή πρωινή ατμόσφαιρα επέδρασε αργότερα και στο πλαίσιο των 7. Από διπλωματικούς κύκλους έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε να ανατεθεί στον Εμμανουέλ Μακρόν ρόλος διαμεσολάβησης με το Ιράν στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η κατασκευή πυρηνικών όπλων. Παράλληλα θα πρέπει να αναζητηθεί δρόμος για διάλογο για να αποφευχθεί κλιμάκωση ένοπλων διενέξεων στην περιοχή. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε αργότερα ότι εξουσιοδότησε τον γάλλο ομόλογό του να διαπραγματευτεί εξ ονόματος της ομάδας των 7 με την Τεχεράνη για την πυρηνική συμφωνία, αλλά δεν έφερε αντιρρήσεις. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους από το να ομιλούν. Αν θέλουν να μιλούν, ας μιλούν» είπε κατά τη συνάντησή του με το ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Μετά τη διάψευση Τραμπ ο πρόεδρος Μακρόν επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους «Η ομάδα των 7 δεν είναι ένα θεσμικό κλαμπ, άρα δεν μπορεί να δίνει επίσημες εντολές», ανέφερε. Στην ίδια συνάντηση με τον ιάπωνα πρωθυπουργό ο Ντόναλντ Τράμπ είπε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία για την επιστροφή της Ρωσίας στην ομάδα των 7. Σε ότι αφορά τις νέες πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας, ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι δεν είναι μεν ευτυχής με την εξέλιξη, αλλά η χώρα δεν παραβιάζει τη μεταξύ τους συμφωνία εκδηλώνοντας παράλληλα την πρόθεσή του να συναντήσει και πάλι τον βορειοκορεάτη πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν. Στη συνάντηση τώρα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Κορυφής Ντόναλντ Τουσκ ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι στις 31 Οκτωβρίου η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε κάθε περίπτωση, όπως διέρρευσε από βρετανικές διπλωματικές πηγές.

Βόλτες στην άμμο μετά … ψυχρολουσίας

Οι ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν το κύριο θέμα που επέλεξε ο Εμμανουέλ Μακρόν για τη σημερινή δεύτερη μέρα της συνάντησης κορυφής. Θέμα που τον οδήγησε να καινοτομήσει ανοίγοντας τις εργασίες και σε χώρες που δεν ανήκουν στην ομάδα των G7. Συγκεκριμένα, σε 5 αφρικανικές χώρες (Νότιο Αφρική, Μπουρκίνα Φάσο, Αίγυπτο, Σενεγάλη και Ρουάντα) καθώς και την Ινδία, την Αυστραλία, την Ισπανία και τη Χιλή, η οποία θα φιλοξενήσει την προσεχή Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα. Στην ανεπίσημη ημερήσια διάταξη ήταν και … βόλτες στην αμμώδη παραλία μετά ψυχρολουσίας. Μετά τον περίπατο της ΄Αγκελας Μέρκελ στην παραλία σε μια διακοπή των εργασιών, βρήκε την ευκαιρία και ο Μπόρις Τζόνσον να πάρει αποστάσεις από την καυτή πολιτική και να δροσιστεί στα νερά του Ατλαντικού.

Το πρωί πριν συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο για το πρόγευμα και αργότερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πήγε και βούτηξε στη θάλασσα κοντά στο χώρο της συνάντησης. «Κολύμπησα γύρω από αυτόν τον βράχο» είπε αργότερα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV και επιχειρώντας να κάνει παραλληλισμούς με τη διαμάχη για το Brexit. «Από αυτό το σημείο δεν μπορεί κανείς να πει ότι ο αυτός ο βράχος έχει μεγάλο άνοιγμα, αλλά υπάρχει δρόμος που πέρνα μέσα από αυτόν. Αυτή είναι και η θέση μου με την ΕΕ, ότι υπάρχει πάντα δρόμος, αλλά δεν τον βρίσκει κανείς. όταν κάθεται στην παραλία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ / DW / AfP / dpa / reuters

Παλαιότερα άρθρα:

38 απαντήσεις στο “Δύσκολη η συνεννόηση στους G7 ~ Το μαγευτικό Μπιαρίτς δεν βοήθησε ιδιαίτερα”

 1. I have been surfing online greater than three hours these days, but I never discovered any attention-grabbing article like yours. It’s lovely value enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made just right content as you probably did, the internet can be much more helpful than ever before.

 2. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything in this way before. So nice to find somebody with a few original applying for grants this subject. realy appreciate starting this up. this excellent website is something that is required on the net, a person with some originality. helpful work for bringing something totally new on the world wide web!

 3. I enjoy you because of your own effort on this web site. My daughter really likes engaging in investigations and it’s easy to understand why. All of us notice all of the powerful means you provide useful ideas via this web blog and therefore foster response from the others on this issue plus our girl is undoubtedly discovering a great deal. Take advantage of the rest of the new year. Your carrying out a superb job.

 4. This amazing posting usually have a good deal of travelers and tourists. Exactly how do you market it? It then provides for a perfect extraordinary rotate around actions. We incuring issue substantial along with sizable to gift home elevators is the main point.

 5. Good post. I be taught one thing tougher on totally different blogs everyday. It would at all times be stimulating to learn content from other writers and follow a bit something from their store. I’d desire to make use of some with the content material on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll provide you with a link on your internet blog. Thanks for sharing.

 6. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 7. What i don’t understood is if truth be told how you are now not actually a lot more neatly-appreciated than you might be right now. You are very intelligent. You know therefore considerably when it comes to this subject, produced me in my opinion believe it from a lot of varied angles. Its like women and men are not fascinated until it’s something to do with Woman gaga! Your personal stuffs excellent. At all times deal with it up!

 8. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog? My blog site is in the very same area of interest as yours and my visitors would truly benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this ok with you. Thanks!

 9. Thanks for sharing most of these wonderful threads. In addition, an excellent travel plus medical insurance plan can often relieve those issues that come with traveling abroad. Some sort of medical emergency can shortly become too expensive and that’s absolute to quickly put a financial load on the family finances. Having in place the great travel insurance program prior to setting off is well worth the time and effort. Cheers

 10. Thanks for sharing superb informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What an ideal web-site.

 11. After examine a couple of of the weblog posts on your web site now, and I truly like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site listing and shall be checking back soon. Pls take a look at my web site as properly and let me know what you think.

 12. Good – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

Σχολιάστε