Έχασε τον φορητό υπολογιστή που περιείχε 10.000 Bitcoin!

Διαβάστε επίσης

του Βασίλη Παζόπουλου

Στις ΗΠΑ, όταν αναφέρονται σε θεωρίες συνωμοσίας, το μυαλό τους πάει κατευθείαν στον δημοφιλή όσο και αμφιλεγόμενο ραδιοφωνικό παραγωγό Alex Jones. Τον άνθρωπο που έχει χαρακτηριστεί από το New York Magazine, το Νομικό Κέντρο Southern Poverty και άλλους, ως ο κορυφαίος θεωρητικός συνωμοσίας της Αμερικής.
Συνεπώς, την ιστορία που διηγήθηκε σχετικά με το Bitcoin θα την ακούγαμε με επιφύλαξη, αν δεν την επιβεβαίωνε ο ίδιος ο Max Keizer με ένα tweet. Ποια είναι η ιστορία; Ο Alex ισχυρίζεται ότι έχει χάσει ένα φορητό υπολογιστή που περιέχει 10.000 Bitcoin, τα οποία του είχε δώσει ο Max Keizer πριν από 10 χρόνια (τώρα βέβαια αποθηκεύονται πιο εύκολα από ό,τι παλαιότερα). Ο Max ήταν από τους πρώτους διάσημους οικονομικούς αναλυτές που υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Βitcoin, όταν αυτό είχε ακόμα ελάχιστα δολάρια.
Ο Jones αντίθετα ήταν επικριτής του Bitcoin. Αρνιόταν να παραδεχτεί πως είχε αξία μέχρι πρόσφατα. Όταν παραδέχτηκε πως έχει άδικο, σε εκπομπή που φιλοξενούσε τον Max, λέγοντας on-air: «Είχες δίκιο, θα έπρεπε να ασχοληθώ με το Bitcoin από πολύ καιρό». Εκεί εκμυστηρεύτηκε πως πριν από δέκα χρόνια, ο Max Keizer του έδωσε 10.000 Bitcoin για να τα μοιράσει στους ακροατές του, λέγοντάς του πως εκεί βρίσκεται το μέλλον. Πως θα γίνει το νέο παγκόσμιο νόμισμα.
Ο Max Keiser δεν είναι μόνο ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές του Bitcoin. Είναι και εκείνος που προέβλεψε σωστά την τιμή στην οποία θα φτάσει το 2020. Δύο χρόνια πριν συμβεί, είχε υποστηρίξει ότι θα κλείσει η χρονιά στις 28.000 δολάρια. Σίγουρα χρειάζεται και λίγη τύχη για να πέσεις μέσα με τόση ακρίβεια, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως ο Max ήταν από τους ελάχιστους που είχαν διαβλέψει πως το Bitcoin θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο από τότε σχεδόν που ιδρύθηκε.
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει τι προβλέπει για φέτος. Ο Max Keiser προβλέπει πως η τιμή του Bitcoin θα φτάσει τις 220.000 δολάρια πριν το τέλος του 2021. Από ό,τι ισχυρίζεται, μέσα στη χρονιά που διανύουμε, θα επικρατήσει το FOMO (Fear of missing out) των θεσμικών.
Από ό,τι ανέφερε ο ίδιος πρόσφατα, οι παλαιότεροι έχουν ξαναζήσει κάτι παρόμοιο στην περίοδο των dot.com. Πώς ξεκίνησε η «τρέλα» αυτής της περιόδου; Από τότε που εισήλθε στο χρηματιστήριο η εταιρεία Netscape, το 1997. Όπως σήμερα αμφισβητείται η χρησιμότητα και το μέλλον του Bitcoin, ο ίδιος προβληματισμός και η αντιπαράθεση γινόταν για το Internet. Όποιος είχε στοιχηματίσει υπέρ, επενδύοντας σε μετοχές της νέας τεχνολογίας, είδε τα κεφάλαιά του να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Τώρα είναι πολύ πιθανό να έχουμε επανάληψη του φαινομένου με την Coinbase.
Είσαι οικονομικός διευθυντής σε εισηγμένη εταιρεία ή θεσμικός επενδυτής και πιστεύεις στη δυναμική του χώρου των κρυπτονομισμάτων. Επιθυμείς να επενδύσεις στο Bitcoin αλλά είναι δύσκολο να ξεπεράσεις τα νομικά και λογιστικά εμπόδια ή σε προβληματίζει η έλλειψη θεματοφυλακής. Η μόνη σου διέξοδος είναι η αγορά μετοχών από εταιρείες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, αλλά δεν έχεις πολλές επιλογές.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν επιθυμούν να ακούνε για τεχνολογικές επαναστάσεις, φιλοσοφίες για περισσότερη ελευθερία και ότι δεν υπάρχουν αυστηρές ρυθμίσεις από μέρους των αρχών. Ό,τι ακριβώς ισχυρίζονται οι φίλοι των κρυπτονομισμάτων και τους τρομάζουν. Κι όμως, αν το σκεφτούν καλύτερα, θα διαπιστώσουν πως το Bitcoin είναι η ιδανική τοποθέτηση για ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους, γιατί έχει τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν οι διαχειριστές κεφαλαίων. Πρόκειται για ένα μη συσχετιζόμενο περιουσιακό στοιχείο, με το πλεονέκτημα της άμεσης ρευστοποίησης. Κι όλα αυτά ταυτόχρονα με την προοπτική υψηλών αποδόσεων.
Οι διαχειριστές δισεκατομμυρίων είναι αρκετά συντηρητικοί. Έχουν δώσει σκληρές εξετάσεις για να αναγνωριστούν ως χρηματιστές ή αναλυτές, έχουν κάνει μεταπτυχιακά, ακόμα και διδακτορικά. Όμως ουδέποτε διδάχτηκαν το Bitcoin ή κάτι που να πλησιάζει σε αυτό. Δεν τους είναι εύκολο να ρισκάρουν τη θέση τους, τη φήμη τους, τον γιγάντιο μισθό που λαμβάνουν, τα μπόνους, το κοινωνικό στάτους που τόσο σκληρά κόπιασαν να πετύχουν.
Αν τυχόν αποτύχουν στην επιλογή τους, θα τους ασκηθεί τεράστια κριτική. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όχι μόνο θα χάσουν τη δουλειά τους αλλά θα στιγματιστούν ως επιπόλαιοι, σε ένα κύκλωμα που δεν συγχωρεί. Αντίθετα, κανείς δεν απολύθηκε επειδή αγόρασε IBM που υποχώρησε. Ούτε αν τοποθετήσει όλα τα μετρητά της εταιρείας του με επιτόκιο 0% σε έναν τραπεζικό λογαριασμό.
Οι άνθρωποι έχουν τα ταμπού τους. Πολιτικά, ηθικά, οικονομικά. Έχουν τις φοβίες που τους καθηλώνουν, για αυτό και αρκούνται στους μύθους τους. Αν τα μόνα άλογα που έχω δει είναι μαύρα, δεν σημαίνει πως όλα τα άλογα είναι μαύρα. Πολλά από αυτά που εμείς θεωρούμε αυτονόητα, η ιστορία θα τα απορρίψει. Δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνουμε τι είναι το πιο λογικό. Αφήνουμε την πορεία του να μας δείξει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος.
Ωστόσο η δυναμική αλλάζει πολύ γρήγορα. Τον προηγούμενο Μάιο, η δήλωση του Tudor Jones ότι έχει το 1-2% του χαρτοφυλακίου του σε Bitcoin είχε θεωρηθεί ριζοσπαστική. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, αρχίζει να θεωρείται μέχρι και συντηρητική. Αν μπούνε όλοι αυτοί, θα δούμε τιμές που δεν θα τις πιστεύουμε.

πηγή: Eyro2day.gr

Παλαιότερα άρθρα: