Economist: Κακοί οιωνοί για την κλιματική αλλαγή – Προμηνύεται ευρύτατη ζημιά στο κλίμα

Διαβάστε επίσης

Οι κίνδυνοι που δημιουργεί ο καιρός και το κλίμα για την ανθρώπινη ζωή δεν είναι πάντα τόσο εξειδικευμένοι για τις ιδιαίτερες συνθήκες του χρόνου και του τόπου όσο αυτή η ξαφνική εμφάνιση επιδημίας άσθματος. Αλλά είναι σύνθετες λειτουργίες του τι, πού και ποιος, και οι μηχανισμοί τους δεν διακρίνονται πάντα εύκολα. Επιπλέον, μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Δεν θα επιδεινωθούν όλοι οι τρόποι με τους οποίους ο σημερινός καιρός βλάπτει τους ανθρώπους από την κλιματική αλλαγή. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι πολλοί από αυτούς θα το κάνουν. Τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με τον καιρό και το κλίμα προέρχονται από τα άκρα. Αν συμβεί έστω και μία μικρή μετατόπιση, τα άκρα μπορούν να μετατοπιστούν ακόμα περισσότερο. Τα σημερινά σπάνια άκρα γίνονται τακτικές διαταραχές του αύριο τα άκρα του αύριο είναι εντελώς νέα.

Η καταστροφή αυτών των επιπτώσεων στην οικονομική και φυσική ευημερία της ανθρωπότητας εξαρτάται από το πόση θέρμανση λαμβάνει χώρα και πόσο καλά προσαρμόζονται οι άνθρωποι – και οι δύο είναι επί του παρόντος άγνωστες. Αλλά είναι δυνατόν να αποκτήσουμε μια ποιοτική αίσθηση για το τι θα μπορούσαν να σημαίνουν εξετάζοντας το εύρος των χρονικών κλιμάκων για τις οποίες λειτουργούν. Στο ένα άκρο, μια καταιγίδα που εκτυλίσσεται, μέσα σε λίγα λεπτά. στην άλλη, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην ανθρώπινη ιστορία.

Όσον αφορά τα βραχύβια γεγονότα, το χειρότερο είδος της κακής ημέρας που μπορεί να προσφέρει ο καιρός του κόσμου θεωρείται γενικά εκείνο στο οποίο χτυπά έναν τροπικό κυκλώνα, γι ‘αυτό και τυφώνες (όπως είναι γνωστοί στον Ατλαντικό) και οι τυφώνες (όπως είναι γνωστοί σε κάποια άλλα μέρη) έχουν γίνει τόσο έντονα μέρος των επιχειρημάτων για την αλλαγή του κλίματος.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη καθορίζει τα κλίματα τα οποία οι άνθρωποι βρίσκουν βιώσιμα ανάλογα με το πού, ιστορικά, έχουν ζήσει και, στη συνέχεια, βλέπει ποιες περιοχές κινούνται πέρα από αυτά τα κλιματικά όρια καθώς θερμαίνεται ο κόσμος. Η άνοδος της θερμοκρασίας αρκετά πιθανή έως το 2070 θα έβλεπε πολλές περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν σήμερα να αναπτύσσονται σε κλίματα, σε αντίθεση με εκείνες που οι άνθρωποι είχαν ζήσει στο παρελθόν. Ορισμένες οικονομετρικές αναλύσεις που βασίζονται σε διαχρονικές διαφορές υποδηλώνουν ότι, γενικά, οι υψηλότερες θερμοκρασίες οδηγούν σε χαμηλότερη παραγωγικότητα της εργασίας και περισσότερη βία.

Βραχυπρόθεσμα, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αύξησης της θερμοκρασίας. Μεταξύ 3 και 16 Αυγούστου 2003, η Ευρώπη σημείωσε 39.000 περισσότερους θανάτους από ό, τι θα αναμενόταν βάσει των προηγούμενων ετών. Η υπερβολική θνησιμότητα οφειλόταν σε ένα καλοκαίρι που ήταν πιο ζεστό, από κάποιες εκτιμήσεις, από οποιοδήποτε για τα προηγούμενα 500 χρόνια. Η μοντελοποίηση δείχνει ότι, ακόμη και το 2003, η κλιματική αλλαγή είχε κάνει ένα τέτοιο κύμα τουλάχιστον δύο φορές πιο πιθανό.

Και τότε υπάρχει η πιο μακροπρόθεσμη αλλαγή: η στάθμη της θάλασσας. Η άνοδος της θάλασσας προέρχεται από τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς – την επέκταση των ωκεανών καθώς απορροφούν περισσότερη θερμότητα, την προσθήκη λειωμένου νερού από τους συρρικνωμένους παγετώνες στην ξηρά και τη φυσική διάσπαση φύλλων πάγου όπως εκείνων στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.

Οι δύο πρώτοι παράγοντες οδηγούν επί του παρόντος σε αύξηση περίπου 1 εκατοστό κάθε τρία χρόνια, και πρόκειται να το κάνουν με παρόμοιο ρυθμό μέχρι τον 21ο αιώνα, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη διατηρείται πολύ κάτω από τους 2 ° C. ο χρόνος που χρειάζεται το θαλασσινό νερό για να ζεσταθεί δίνει στη διαδικασία μια σημαντική αδράνεια. Τέτοιες αυξήσεις θα διαβρώσουν τις ακτές και θα αυξήσουν τις πλημμύρες – ειδικά όταν ωθούνται στην ενδοχώρα από τις εξελίξεις που προκαλούν έντονες καταιγίδες.

Το μεγάλο άγνωστο, ωστόσο, μόλις φτάσετε στη χρονική κλίμακα του αιώνα, είναι η σταθερότητα των μεγάλων φύλλων πάγου. Πιστεύεται ευρέως ότι δεν υπάρχουν σημεία επιστροφής μετά τα οποία αυτά τα φύλλα είναι καταδικασμένα αργά να καταρρεύσουν, αυξάνοντας έτσι τη στάθμη της θάλασσας κατά πολλά μέτρα.

Economist: Damage from climate change will be widespread and sometimes surprising
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: