ΕΕ: Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά η γενική ρήτρα διαφυγής – Τέλος η δημοσιονομική προσαρμογή

Διαβάστε επίσης

Η ΕΕ θα εφαρμόσει αναστέλλει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που πλήττει τον πλανήτη. Έτσι, δίνενται η δυνατότητα στις χώρες μέλη να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σήμερα, και αυτό είναι καινούριο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν, ενεργοποιούμε τη γενική ρήτρα διαφυγής, που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες», ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Twitter.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως «Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους (πόρους) θα χρειαστούν. Χαλαρώνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν».
Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) θα πρέπει να επικυρώσουν αυτήν την απόφαση στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την Δευτέρα.

Η συγκεκριμένη ρήτρα επιτρέπει να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Η συγκεκριμένη ρήτρα προστέθηκε το 2011, εν μέσω της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Μία από τις υποχρεώσεις που θα οφείλουν πλέον να τηρούν οι χώρες είναι να μην ξεπερνά το δημόσιο έλλειμμα το 3% του ΑΕΠ τους.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν από την περασμένη εβδομάδα, ότι θα επιδείξουν «τη μέγιστη ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου, κυρίως για να δώσουν βοήθεια στην Ιταλία.

Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε επίσης την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Αυτό προστίθεται στη δύναμη πυρός που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη για να στηρίξουμε την οικονομία», τόνισε.

Παλαιότερα άρθρα: