Εφεδρεία τώρα!

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Όσο και αν δεν είναι η ώρα να κρίνουμε, δεν αντέχω να μην επισημάνω ότι οι δύο αιχμαλωτισθέντες είναι μόνιμα στελέχη. Ελπίζω και εύχομαι η περιπέτειά τους να λήξει άμεσα!

Εν τω μεταξύ, όμως, ας καταπιούν τη γλώσσα τους οι όποιοι ειδήμονες -μόνιμοι και μη, στρατιωτικοί και πολιτικοί- που με επιμονή ηλιθίου αρνούνται συστηματικώς την αναβάθμιση και ενεργοποίηση της εφεδρείας! Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς, αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω -φθηνής και ανούσιας- συντεχνιακής αντιλήψεως, κάτι τέτοιο θα ήταν εύκολο να αντιμετωπισθεί. Δυστυχέστατα, αυτό συμβαίνει και λόγω λανθασμένης επαγγελματικής αντιλήψεως, η οποία προκρίνει τον επαγγελματικό στρατό έναντι της ενεργούς εφεδρείας. Πρόκειται για μια αντίληψη που προδίδει βαθειά άγνοια της ιστορίας και λανθασμένη πρόσληψη των εξελίξεων στο πεδίο της τακτικής.

Η Εθνική μας Άμυνα χρειάζεται θυσίες, το όποιο πολιτικό κόστος ας το υποστούν αυτοί που τους αναλογεί, αυτοί που το εξέθρεψαν με την φαυλότητα και την ανικανότητά τους.

Χωρίς περιστροφές και μισόλογα:

1. Σταδιακή -το πολύ εντός 2 ετών- αύξηση της θητείας στους 24 μήνες. Η επαρκής επάνδρωση των μονάδων απαιτεί την αύξηση της θητείας, βραχυπροθέσμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Οι έφεδροι αξιωματικοί να υπηρετούν 28 μήνες, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν και να αποκλείονται από υπηρεσίες γραφείου.

2. Κατάργηση των αναβολών και στράτευση στα 18 για όλους ανεξαιρέτως.

3. Κατάργηση των σχολών εφέδρων αξιωματικών και ανάληψη της εκπαιδεύσεώς των από μονοετές (ή διετές αν χρειασθεί) τμήμα της Σχολής Ευελπίδων. Το Σώμα των Αξιωματικών πρέπει και μπορεί να είναι ενιαίο! Δεν χρειαζόμαστε τόσο πολλούς μονίμους αξιωματικούς, όσους δηλαδή σήμερα εξάγονται από την Σ.Σ.Ε. Αντιθέτως, την πυραμίδα μέχρι και το βαθμό του Ταγματάρχη μπορούν με άνεση να συμπληρώνουν οι έφεδροι. Έτσι, θα περιορισθεί -κατά το δυνατόν- και το γελοίο φαινόμενο της αποστρατείας στα 50!

4. Θεσμοθέτηση της ενεργούς εφεδρείας. Κάθε έφεδρος οπλίτης πρέπει να εκπαιδεύεται τουλάχιστον 30 ημέρες το χρόνο (μια εβδομάδα ανά εποχή) πλέον τακτικών βολών!

5. Οι έφεδροι αξιωματικοί που κατοικούν στην παραμεθόριο ή/και πλησίον ενεργών μονάδων να έχουν ενεργή παρουσία στις μονάδες τους και μετά την απόλυσή τους και να εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχου. Το πρότυπο της εθνοφυλακής των Η.Π.Α. μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμο.

6. Επαναφορά του θεσμού της ανακατατάξεως και, στη συνέχεια, μοριοδότηση για πρόσληψη στο Δημόσιο.

7. Ενεργοποίηση της Εθνοφυλακής και εντατικοποίηση της εκπαιδεύσεώς των. Ουσιαστικώς, οι μονάδες Εθνοφυλακής πρέπει να μετατραπούν σε ημιενεργές μονάδες, επανδρωμένες κυρίως από εφέδρους αξιωματικούς και να ασκούνται τακτικώς τόσο με βολές όσο και με αναγνώριση και επάνδρωση των χώρων ευθύνης τους.

8. Γενίκευση του μέτρου της οπλοκατοχής σε όλους τους οπλίτες που κατοικούν σε εύλογη απόσταση από την οργανική τους μονάδα. Εκτός του οπλισμού ο έφεδρος πρέπει να τηρεί και πλήρη συλλογή υλικών και ιματισμού.

Επαγγελματικός στρατός είναι αυτός που πρωτίστως διακρίνεται από το υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσεως, ετοιμότητος και ευελιξίας! Επαγγελματίες είναι οι Ισραηλινοί και οι Ελβετοί. Είναι και η Εθνοφρουρά των Η.Π.Α. με εφέδρους αξιωματικούς μέχρι τους ανώτατους βαθμούς!

Αντιθέτως, επαγγελματικός δεν είναι ο στρατός των ανεκπαίδευτων μπούληδων που παριστάνουν τους Ε.Π.Ο.Π. και, γενικώς, όσων επέλεξαν το Στρατό γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να διορισθούν στο Δημόσιο και είχαν πρόσβαση σε βουλευτή για να το πετύχουν!

Ασφαλώς, τα μέτρα για την αξιοποίηση της εφεδρείας δεν θα αποδώσουν αύριο, όπως θα αργήσει να αποδώσει και η αύξηση της θητείας. Όμως, αν δεν ξεκινήσει τόσο μια αληθινή μεταρρύθμιση με στόχο την πλήρη αξιοποίηση της εφεδρείας όσο και την ταχεία απόκτηση τεχνολογικού πλεονεκτήματος, ποτέ δεν θα γίνει ο,τιδήποτε!

Υ.Γ.1. Λυπάμαι, σκεπτόμενος ότι φέρω το βαθμό του Λοχαγού, αλλά έχω να δω στρατόπεδο από τότε που με προήγαγαν, δηλαδή προ 14 ετών! Κρίμα τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την εκπαίδευσή μου…

Υ.Γ.2. Το 1999 συμμετείχα σε συνέδριο της CIOR/NATO (συνομοσπονδία οργανώσεων εφέδρων ΝΑΤΟ), που έγινε στην Αθήνα. Ο επικεφαλής της ολλανδικής αντιπροσωπείας ήταν έφεδρος Συνταγματάρχης. Στην πολιτική του ζωή προλάβαινε να είναι και ο Γενικός Διευθυντής του Λιμένος Ρόττερνταμ! Όπως μου εξήγησε, δύσκολα θα κατείχε αυτή τη θέση αν δεν ήταν και -υψηλόβαθμος- έφεδρος αξιωματικός…

Υ.Γ.3. Σε όσους -κατ’ επάγγελμα ευαίσθητους, αντιμιλιταριστές και ειρηνιστές- ενοχληθούν… ξύδι ΤΟΠ!

Παλαιότερα άρθρα: