Εφικτές στοχεύσεις !

Strategy flow chart on a blackboard
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Όλες οι χώρες οφείλουν να χαράσσουν μια κεντρική στρατηγική στην εξωτερική τους πολιτική. Και βεβαίως να καταναλώνουν τα «διπλωματι-κά τους πυρά», στα μείζονα θέματα που τις αφορούν και όχι σε «μικρούς» στόχους, που αποπροσανατολί-ζουν από τα σημαντικά και ακυρώνουν τελικά την ουσία της προώθησης των εξωτερικών τους θεμάτων. Για την Ελλάδα κεντρικός στόχος στα εξωτερικά της θέματα συνιστά η Τουρκία, της οποίας η επιβουλή και επιθετικότητα είναι διαχρονικές. Οι άλλες εκκρεμότητες όπως το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και οι δύσβατες ελληνοαλβανικές σχέσεις, είναι μεν μερικά αγκάθια της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά δεν είναι η ουσία, όπως τα ελληνοτουρκικά. Πρέπει επομένως τα «διπλωματικά μας πυρά», να αναλώνονται σε αυτή την κατεύθυνση και να μην τα πετάμε εδώ και εκεί ανούσια. Γιατί όταν ανοίγεις πολλά μέτωπα, εν τέλει δεν πείθεις κανέναν και για τίποτα, ακυρώνοντας στο τέλος της ημέρας όλη την στόχευση. Με ευκολία μάλιστα οι συνομιλητές σου, σε χαρακτηρίζουν «συνήθη φωνασκούντα» ή και πολύ χειρότερα γραφικό !

Στο προσεχές διάστημα θα κριθούν πολλά με την εξωτερική μας πολιτική στα Βαλκάνια. Η κυβερνητική αλλαγή που επήλθε στα Σκόπια, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για συνεννόηση και εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης και στο όνομα. Δείχνει διατεθειμένη η νέα κυβέρνηση να οικοδομήσει μέτρα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα και να αλλάξει το mode των σχέσεών μας. Η Ελλάδα από την άλλη έχει το ατού της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων και μπορεί να ασκήσει μεγάλες πιέσεις, προς την κατεύθυνση εξεύρεσης δίκαιης και ικανοποιητικής και για τα δυο μέρη λύσης.

Ακολούθως και με την Αλβανία, παρά τις προκλητικές και επιθετικές συμπεριφορές της, αχνοφέγγει στον ορίζοντα μια προοπτική συνεννόησης και επίλυσης των λιμναζόντων προβλημάτων. Προφανώς και δεν είναι εύκολα και τα δυο αυτά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Μήτε το Σκοπιανό, μήτε και η εξομάλυνση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, δοθέντος ότι στην απρόβλεπτη διπλωματικά Βαλκανική, οι εξαγγελλόμενες καλές προθέσεις, εξαερώνονται ενίοτε πολύ γρήγορα.

Πρέπει όμως και εμείς ως σοβαρή χώρα, να αποφασίσουμε τι τελικά θέλουμε στα όρια του εφικτού. Ορισμένοι πολιτικοί αρέσκονται στο να διατηρούν ανοικτά θέματα και να κρύβονται πίσω από μεγαλοϊδεατικούς στόχους. Η εμπειρία ωστόσο έδειξε ότι δεν κερδίσαμε τίποτα με τέτοιες πολιτικές. Στην Βαλκανική ένεκα του αγκαθιού των Σκοπίων, απωλέσαμε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουμε και να οδηγήσουμε εμείς τις εξελίξεις. Θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει το Σκοπιανό πολύ ικανοποιητικά και να είχαμε προχωρήσει στην διευθέτηση άλλων εξωτερικών μας εκκρεμοτήτων. Δυστυχώς αυτοπαγιδευτήκαμε στις ανέφικτες στοχεύσεις μας, κατάσταση επικίνδυνη για την εφαρμογή ορθής και επιτυχημένης τελικά εξωτερικής πολιτικής.

Τους ερχόμενους μήνες θα παρουσιαστούν ευκαιρίες, για να εξακριβωθεί αν αληθινά τα Σκόπια έχουν ειλικρινείς προθέσεις για δίκαιη λύση του προβλήματος, ή αν προσφεύγουν σε διπλωματικά τερτίπια, για να μας ρίξουν σκόνη στα μάτια. Αντίστοιχα θα αποκαλυφθούν και οι προθέσεις της Αλβανίας.

Δεν θα πρέπει όμως επουδενί λόγω τα παραπάνω θέματα, να αναμιχθούν με την εσωτερική πολιτική μας ατζέντα. Στο παρελθόν που έγινε αυτό, το πληρώσαμε σαν χώρα πολύ ακριβά, όταν κάθε κομματικός μας σχηματισμός επεδίωκε να είναι πιο σκληρός από τους άλλους, ενώ στο παρασκήνιο συμφωνούσε σε όλα μαζί τους !!!

Η Τουρκία δυστυχώς αποθρασύνεται όλο και περισσότερο απέναντί μας και καθίσταται όλο και πιο «δυσεξήγητη» στις εξωτερικές της σχέσεις. Επιβάλλεται να έχουμε την εστίασή μας σε αυτήν και καθαρό μυαλό, απεξαρτημένοι από άλλες εμπλοκές, για να την αντιμετωπί-σουμε επιτυχώς !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Παλαιότερα άρθρα:

11 απαντήσεις στο “Εφικτές στοχεύσεις !”

  1. 394639 386137When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Many thanks! 775423

  2. 875473 301736When I originally commented I clicked the -Notify me when new surveys are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I purchase four emails sticking with exactly the same comment. Possibly there is by any indicates you may get rid of me from that service? Thanks! 92987

  3. 104632 247978This sort of wanting to come to a difference in her or his lifestyle, initial generally Los angeles Excess weight weightloss scheme is a large running in as it reached that strive. weight loss 347502

  4. 426740 52406Right after study many with the content material in your web web site now, and i also truly considerably like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark internet site list and are checking back soon. Pls take a look at my internet page also and inform me how you feel. 227163

Σχολιάστε