Εγκρίθηκε το πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διαβάστε επίσης

Το έγγραφο, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, επιβεβαιώνει εάν ένα άτομο έχει εμβολιαστεί, είχε πρόσφατα αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει. Οι κάτοχοι του δεν πρέπει να υπόκεινται σε καραντίνα ή τεστ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το πιστοποιητικό Covid-19 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός του μπλοκ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με δήλωση του νομοθετικού οργάνου, το πιστοποιητικό EU Covid-19, που είχε προηγουμένως τίτλο «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό», είναι ένα έγγραφο, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, που επιβεβαιώνει εάν ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είχε πρόσφατα αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση και οι κάτοχοι αυτού θα πρέπει να απαλλάσσονται από ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός των κρατών μελών.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι το νέο «πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ» (EU COVID-19 certificate) – αντί του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – πρέπει να ισχύει για 12 μήνες και όχι περισσότερο.

Οι κάτοχοι του πιστοποιητικού Covid-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή τεστ, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, δεν θα χρησιμεύσουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελέσουν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές.

Παλαιότερα άρθρα: