Εισαγγελείς: «Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών»

Διαβάστε επίσης

Έντονες αιχμές κατά της κυβέρνησης για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης αφήνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στο ψήφισμα που εξέδωσε μετά το τέλος των εργασιών της τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της.

Ειδικότερα, οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι «η άσκηση δημόσιας κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτή αποσκοπεί στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, όπως και κάθε προσπάθεια που τείνει προς το σκοπό αυτό, δεν προάγει τις αρχές του κράτους δικαίου και  καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει ούτε ενθαρρύνει τους πολίτες της στο σεβασμό των θεσμών της».

Δεν παραλείπει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος να προτρέπει «την Πολιτεία και εμπράκτως να επιβεβαιώσει την στρεφόμενη προς την ανωτέρω κατεύθυνση βούλησή της, ενισχύοντας και θωρακίζοντας τον εισαγγελικό κλάδο με κάθε πρόσφορο μέσο προς αυτό το σκοπό,  σεβόμενη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική αυτοτέλεια και  λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των λειτουργών του».

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος έχει ως εξής:

«1) ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ τους Έλληνες πολίτες ότι θεσμική αποστολή αλλά και καθήκον των  εισαγγελικών λειτουργών, ως θεματοφυλάκων του Συντάγματος και της νομιμότητας, είναι η πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,
2) ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ την Πολιτεία και εμπράκτως να επιβεβαιώσει την στρεφόμενη προς την ανωτέρω κατεύθυνση βούλησή της, ενισχύοντας και θωρακίζοντας τον εισαγγελικό κλάδο με κάθε πρόσφορο μέσο προς αυτό το σκοπό,  σεβόμενη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική αυτοτέλεια και  λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των λειτουργών του,
3) ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ότι η άσκηση δημόσιας  κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτή αποσκοπεί στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, όπως και κάθε προσπάθεια που τείνει προς το σκοπό αυτό, δεν προάγει τις αρχές  του  κράτους δικαίου και  καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει ούτε ενθαρρύνει τους πολίτες της στο σεβασμό των θεσμών της,
4) ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΝ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου».

ΓΓ Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Προφανώς στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών

Στην κόντρα της κυβέρνησης δικαστών-κυβέρνησης αναφέρθηκε ο ΓΓ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκος Σαλάτας μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 σημειώνοντας ότι «προφανώς στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών».

«Δεν έχουν καταλάβει ότι οι εξουσίες είναι ισότιμες και δεν μπορεί να γίνεται αυτό» πρόσθεσε ο κ. Σαλάτας μιλώντας για «πρωτόγνωρες καταστάσεις».
«Οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται αλλά πρέπει να γίνεται κόσμια. Η κρίση του υπουργού είναι παρέμβαση» πρόσθεσε.

«Είναι η πρώτη φορά που δεν έρχεται υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέλευση. Να είναι πιο προσεκτικός ο κ. Κοντονής ώστε να μην έχει την ανάγκη προφύλαξης» συνέχισε ο κ. Σαλάτας αναφερόμενος στην απουσία του υπουργού Δικαιοσύνης από τη Συνέλευση του Σαββάτου.

Όπως τόνισε ο ΓΓ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «δεν νομίζουμε ότι ωφελεί τον λαό η οξύτατη αυτή αντιπαράθεση. Ποιος εχέφρων άνθρωπος θα κάνει επενδύσεις όταν είναι σε ένταση η εκτελεστική με την δικαστική εξουσία, δεν το καταλαβαίνει αυτό η εκτελεστική εξουσία;».

Εξηγώντας την ένσταση των δικαστών για την υπόθεση του πόθεν έσχες ο κ. Σαλάτας έκανε λόγο για «ψέματα» εκ μέρους της κυβέρνησης. «Εμείς θέλουμε να κάνουμε πόθεν έσχες αλλά πρέπει να διασφαλιστεί η μη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων για ευνόητους λόγους. Εμείς είμαστε αντιμέτωποι με το κοινό έγκλημα, δεκάδες δικαστές και εισαγγελείς βρίσκονται υπό συνεχή αστυνομική προστασία και δεν μπορούν να πάνε στο περίπτερο για μια εφημερίδα».

Παλαιότερα άρθρα: