Εκ νέου πιέσεις αμερικανών προς την Ελλάδα για συμφωνία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών έχει τα τελευταία 24ωρα επιδείξει έντονη επιμονή στις παροτρύνσεις του προς την Ελλάδα για επίσπευση των διαδικασιών για συμφωνία. Η βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Amanda Sloat, επανέλαβε το ίδιο μήνυμα στη συνάντησή της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών (και επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας) Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αντικείμενο τις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Αυτό που ωστόσο διαρκώς διαμηνύεται από την πλευρά των αμερικανών είναι ότι ζητούν από την Ελλάδα να κάνει «μία σοβαρή κίνηση προκειμένου να φθάσει σε έναν πραγματικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της» όπως ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία.

Δεν έκρυψε την ανησυχία της η κα Sloat για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, σημειώνοντας ότι τυχόν αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα προκαλέσει βλάβη στην Ελλάδα αλλά και ευρεία αβεβαιότητα τόσο για την Ευρώπη όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Η συζήτηση της αμερικανίδας υφυπουργού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο κινήθηκε γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων και συζητήθηκαν οι απόψεις τους για τις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Έπονται και άλλες συναντήσεις της κας Sloat με έλληνες αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας και θα συζητήσει για θέματα συμπεριλαμβανομένου περιφερειακών εξελίξεων στην Κύπρο και την Ουκρανία, των θεμάτων ενεργειακής ασφάλειας, των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμικούς πιστωτές της, καθώς και των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της απειλής του λεγόμενου ισλαμικού κράτους (ISIL).

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν σοβαρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας. Έχει πλέον καταρρεύσει το επιχείρημα ότι η Ευρώπη έχει οχυρωθεί απέναντι στο Grexit. Έχει μείνει ίσως μόνο ο Σόιμπλε να προειδοποιεί για σχέδια προετοιμασίας για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και αυτός δεν ξέρουμε πόσο θα παραμείνει στη θέση του. Όμως από την άλλη οι αμερικανοί φαίνεται να στέκονται στο πλευρό των δανειστών και ζητούν από την Αθήνα να διανύσει και τον υπόλοιπο δρόμο για να συναντήσει τους πιστωτές της.

Παλαιότερα άρθρα: