Εκεί στο Γενικό Λoγιστήριο, στέλνουν ακόμη μέιλ στην τρόικα;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ceteris Paribus

Στα χρόνια της κυριαρχίας της, η τρόικα κατάφερε να βάλει για τα καλά “πόδι” στο υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα στον “πνεύμονα” του υπουργείου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Τα λεγόμενα “τεχνικά κλιμάκια” της τρόικας, δηλαδή τα κατώτερα στελέχη της, απέκτησαν με τον καιρό ύφος και συμπεριφορά “επιθεωρητή” αν όχι επικυρίαρχου – απεσταλμένου της “αυτοκρατορίας” που δίνει εντολές και δεν σηκώνει αντιρρήσεις. “Ανθρώπους που πατάνε μόνο κουμπιά”, τους χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στο “Βήμα” ο συνταξιοδοτηθείς στα τέλη του 2013 γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κ. Παναγιώτης Καρακούσης, διεκτραγωδώντας με τα παρακάτω λόγια τις δύσκολες καταστάσεις που πέρασε στις αμέτρητες συναντήσεις μαζί τους: «Η καχυποψία ήταν μόνιμη, αναγκαζόμασταν να υπομείνουμε την υπεροψία τους γιατί βλέπαμε μπροστά μας την κατάρρευση της χώρας. Πολλές φορές αισθανόμασταν ότι μας αντιμετώπιζαν σαν να παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι».

Αν όμως ο κ. Καρακούσης υπέμενε με καρτερία τα “καπρίτσια” των υπαλλήλων της τρόικας για το καλό της χώρας όπως αυτός το αντιλαμβανόταν, ενίοτε και της “τριανδρίας” των προϊσταμένων της, κάποιοι άλλοι δεν δείχνουν τις ίδιες ευαισθησίες. Η τρόικα έχει δημιουργήσει τα δικά της “προγεφυρώματα” μέσα στο ΓΛΚ, ανθρώπους που είχαν μάθει να δίνουν πειθήνια ό,τι στοιχεία τους ζητούσαν – για να μην πούμε ότι κάποιοι εξ αυτών έδειχναν υπερβάλλοντα ζήλο και συμπεριφέρονταν σαν υπάλληλοι της τρόικας και όχι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών… Στην πορεία του χρόνου, η ανταλλαγή mails με τέτοιο περιεχόμενο απέκτησε την ισχύ “διπλωματικής αλληλογραφίας” που το περιεχόμενό της ήταν δεσμευτικό για τη χώρα!

Στην προεκλογική περίοδο, αυτού του τύπου η αλληλογραφία συνεχίστηκε, αλλά απ’ ό,τι ψιθυρίζεται στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, παρά το σχηματισμό κυβέρνησης και τον ορισμό στη θέση του υπουργού Οικονομικών του κ. Βαρουφάκη, που δήλωσε ορθά κοφτά ότι δεν συζητάει με την τρόικα.

Τη στιγμή, λοιπόν, που η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών δεν συζητούν με την τρόικα, κάποιοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στον “πνεύμονα” του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζουν να δουλεύουν γι’ αυτήν

Παλαιότερα άρθρα: