Έκκληση για κατάπαυση πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας προειδοποίησε ότι η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενδέχεται να κλιμακωθεί σε πόλεμο ευρείας κλίμακας μετά από την τρίτη ημέρα συγκρούσεων.

«Μια περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες συνέπειες, μέχρι και σε πλήρους κλίμακας πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Σερζ Σαργκσιάν σε εναρκτήρια ομιλία του κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους ξένους πρεσβευτές στο Ερεβάν.

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι αν οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Αρμενία συνεχίσουν να πυροβολούν εναντίον πολιτών, τότε ο στρατός του προτίθεται να επιτεθεί στην πρωτεύουσα της περιφέρειας της Στεπανακέρτ (γνωστής στους Αζέρους ως Χανκέντι). Το Σάββατο ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιχάμ Αλίγιεφ κατηγόρησε την Αρμενία για υποκίνηση ένοπλης πρόκλησης κατά της χώρας του.

Εκτός από τις δεκάδες θυμάτων το Σαββατοκύριακο, άλλοι τέσσερις στρατιωτικοί από τις υπό αρμενική υποστήριξη δυνάμεις σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Καραμπάχ στη Γαλλία.

Επιπλέον, ο Χοϊχάνες Γκουεβορκιάν δήλωσε στο Reuters ότι το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να βομβαρδίζει πόλεις στο Ναγκόρνο και ότι στην περιοχή θα χρησιμοποιούνταν μαχητικά αεροσκάφη, αν η κατάσταση εξελισσόταν με μια νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τη Δευτέρα. Το υπουργείο του πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές ζήτησαν την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών.

Ο Λαβρόφ επέκρινε επίσης ως μονόπλευρη μια δήλωση από την Τουρκία που υποστηρίζει σθεναρά το Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα, σε δική του δήλωση είπε ότι θα ήταν «σωστή απόφαση, αν η Άγκυρα επικεντρωνόταν στην ανάσχεση της υποστήριξη στην τρομοκρατία».

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν φόβοι ότι μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της βίας θα μπορούσε να φέρει αντιμέτωπες τις δύο περιφερειακές δυνάμεις, δηλαδή τη Ρωσία και την Τουρκία. Κι αυτό γιατί το τελευταίο ξέσπασμα των εχθροπραξιών επανέφερε παλιές εντάσεις στην επιφάνεια.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ διαθέτει έναν μεγάλο πληθυσμό αρμενικής καταγωγής, ο οποίος εκδίωξε τις δυνάμεις των Αζέρων από σχεδόν όλη την επικράτεια σε έναν πόλεμο στις αρχές του 1990.

Αμφότερες πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για τις πράξεις βίας του Σαββατοκύριακου, κατά τη διάρκεια των οποίων στρατιωτικές δυνάμεις του Αζεμπαϊτζάν και δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Αρμενία ενεπλάκησαν σε ένοπλες συγκρούσεις.

Εν κατακλείδι, αναφέρουμε ότι απεσταλμένοι από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία – κοινοί διαμεσολαβητές στη σύγκρουση – πρόκειται να συναντηθούν στη Βιέννη την Τρίτη προκειμένου να συζητήσουν για το τι μπορεί να γίνει.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: