“Έκλεβαν” γνωστό εκδοτικό οίκο – Αναρτούσαν βιβλία του για online ανάγνωση και πώληση

Διαβάστε επίσης

Εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παράνομες ιστοσελίδες που έδιναν τη δυνατότητα στους χρήστες να αγοράσουν ή να διαβάσουν online τα βιβλία, γνωστού εκδοτικού οίκου.

Ηυπόθεση αφορά παραβίαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 48χρονου και άλλων αγνώστων δραστών.

Είχε προηγηθεί μήνυση νόμιμου εκπροσώπου γνωστού εκδοτικού οίκου σε βάρος ιδιοκτητών/διαχειριστών ομάδων ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε βάρος άλλων ιστοσελίδων.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι διαχειριστές των συγκεκριμένων ιστοσελίδων, είτε προσέφεραν προς πώληση ή ανάγνωση σε χρήστες του διαδικτύου, διαδικτυακά βιβλία της μηνύτριας εταιρείας, είτε παρέπεμπαν τους χρήστες σε παράνομους διαδικτυακούς συνδέσμους (urls), μέσω των οποίων τους παρεχόταν αυτή η δυνατότητα, χωρίς την απαιτούμενη άδεια των νομίμων δικαιούχων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης.

Πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και πρόεκυψε η εμπλοκή του 48χρονου στην υπόθεση. Στο σπίτι του, στην Κέρκυρα, προέκυψε η ταυτοποίησή του ως διαχειριστή συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

Κατά την διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Επίσης, από την ψηφιακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προέκυψε και η εμπλοκή εταιρειών με έδρα στο εξωτερικό και στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας (Interpol) διερευνάται η ταυτότητα των λοιπών δραστών.

Η προανάκριση είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Παλαιότερα άρθρα: