Έκρυθμη η κατάσταση στα νηπιαγωγεία της χώρας

Διαβάστε επίσης

Για έκρυθμη κατάσταση στα νηπιαγωγεία όλης της χώρας κάνει λογο το συντονιστικό νηπιαγωγών, μετά την κατάθεση στη Βουλή της διάταξης του Άρθρου 35 «Ρύθμιση θεμάτων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», με την οποία αλλάζει η οργανικότητα των νηπιαγωγείων και καταργούνται ή υποβιβάζονται οργανικά χιλιάδες νηπιαγωγεία.

Στην ανακοίνωση του αναφέρει πως με τη νέα ρύθμιση από τα 1466 διθέσια νηπιαγωγεία της επικράτειας τα 744 μετατρέπονται σε μονοθέσια και κλείνει άμεσα το ένα τμήμα τους!

Ο αριθμός δυναμικότητας των νηπιαγωγείων αυτών είναι από 15 έως 27 παιδιά.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση:

“Στην επικράτεια για το σχολικό έτος που διανύουμε 1144 Νηπιαγωγεία –συμπεριλαμβανομένων των 254 δυσπρόσιτων, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα Νηπιαγωγεία της ειδικής αγωγής- έχουν 14 ή λιγότερα νήπια α’ και β’ ηλικίας και σύμφωνα με τη διάταξη που προαναφέρθηκε βρίσκονται υπό καθεστώς κατάργησης ή συγχώνευσης. Τα Νηπιαγωγεία αυτά είναι οργανικά ή λειτουργικά μονοθέσια (διευκρινίζουμε ότι πρόκειται για σχολική μονάδα που λειτουργεί με 1 τμήμα, σε 1 αίθουσα και με 1 Νηπιαγωγό) και με την ψήφιση του σχεδίου νόμου, στην πλειονότητά τους, θα σβήσουν από το σχολικό χάρτη.

Στον αριθμό αυτό προστίθενται και 744 τμήματα Νηπιαγωγείων, τα οποία το σχολικό έτος που διανύουμε έχουν οργανικότητα διθέσιου και λειτουργούν με δύο τμήματα (με αριθμό νηπίων α’ και β’ ηλικίας 15-27, 2 αίθουσες και 2 Νηπιαγωγούς), αλλά με την εφαρμογή της νέας διάταξης θα πρέπει να γίνει άμεσα η συγχώνευσή τους σε ένα τμήμα με ένα/μια Νηπιαγωγό και αριθμό νηπίων α’ και β’ ηλικίας έως 27 (με την εφαρμογή της ΚΥΑ με ΦΕΚ 2451/1-10-2013 που είναι σε ισχύ και στην οποία αναφέρεται ότι «…ο αριθμός των μαθητών στα δημοτικά σχολεία και των νηπίων στα νηπιαγωγεία δύναται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να υπερβαίνει κατά 10% την αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο και νηπίων ανά νηπιαγωγό»).

Συνεπώς, αν γινόταν η εφαρμογή της διάταξης τώρα θα καταργoύνταν άμεσα 744 τμήματα Νηπιαγωγείων και οι αντίστοιχες σε αυτά 744 οργανικές θέσεις Νηπιαγωγών.

Εκτός των όσων προαναφέρθηκαν είναι άγνωστος ο αριθμός των τμημάτων και κατά συνέπεια των οργανικών θέσεων, οι οποίες θα καταργηθούν από τη δημιουργία πολυθέσιων Νηπιαγωγείων (εγκύκλιος με αρ. πρωτ. 211744/ΓΔ4/23-12-2015 με θέμα «Μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-17» στην οποία αναφέρεται η προαγωγή συστεγαζόμενων Νηπιαγωγείων σε 4θέσια έως εξαθέσια). Ο ακριβής αριθμός των τμημάτων που θα καταργηθούν από τη δημιουργία πολυθέσιων Νηπιαγωγείων, θα γίνει γνωστός όταν υπογραφεί η ΚΥΑ για τις μεταβολές σχολικών μονάδων (ίσως τον επόμενο μήνα). Επισημαίνουμε ότι το Συντονιστικό Νηπιαγωγών έχει δηλώσει επανειλημμένα την αντίθεσή του ως προς τη λειτουργία πολυθέσιων Νηπιαγωγείων και η θέση του είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά τεκμηριωμένη.

Η λογική πίσω από αυτό τον σχεδιασμό είναι, μέσω της δημιουργίας υπερπληθών τμημάτων, η κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων και κατά συνέπεια η δημιουργία εξαιρετικά μεγάλου –για τα δεδομένα του Νηπιαγωγείου -αριθμού υπεράριθμων Νηπιαγωγών. Αυτός ο μεγάλος αριθμός πλεοναζόντων εκπαιδευτικών, σε συνάρτηση με την μεγάλη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και με την ελάττωση του αριθμού των γεννήσεων, θα μηδενίσει τον αριθμό των προσλήψεων μονίμων και αναπληρωτών Νηπιαγωγών και θα οδηγήσει σε εργασιακή επισφάλεια χιλιάδες Νηπιαγωγούς”.

Το συντονιστικό καλεί όλους τους νηπιαγωγούς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις για την απόσυρση της διάταξης του άρθρου 35 για τα Νηπιαγωγεία και του σχεδίου διάταξης που αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών για τη σχολική χρονιά 2016-2017.

Την Πέμπτη 21/4/2016 στις 12 το μεσημέρι διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας και την ίδια ώρα σε ανάλογες συγκεντρώσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα.
πληροφορίες από nooz.gr

Παλαιότερα άρθρα: