Εξαρθρώθηκαν δυο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν ποτά μπόμπες

Διαβάστε επίσης

Αστυνομικοί συνέλαβαν επ’αυτοφώρω δυο παράνομες εγκληματικές οργανώσεις στο Καματερό και στο Μενίδι που στα παρασκευαστήρια τους έφτιαχναν ποτά «μπόμπες», που διανέμονταν σε μπαρ στην Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, την Κρήτη και την Αττική.

Τα παράνομα παρασκευαστήρια εντοπίστηκαν στα πλαίσια συντονισμένης επιχείρησης της αστυνομίας για την σύλληψη ενός οργανωμένου δικτύου διακίνησης νοθευμένων και λαθραίων αλκοολούχων ποτών, το καλοκαίρι, σε τουριστικές περιοχές.

Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξαν δύο νόμιμες ποτοποιίες, στον Άγιο Δημήτριο Αττικής και στην Παιανία, ενώ από όσα δείχνουν τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η αστυνομία φαίνεται ότι τουλάχιστον δύο κάβες στην Ζάκυνθο διέθεταν τα παράνομα ποτά σε μπαρ του νησιού, ενώ ερευνάται ποιοι είχαν σχέση με το παράνομι δίκτυο ή έστω γνώριζαν τις δραστηριότητες του.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το διευθυντή της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγο Ανδρέα Αποστολόπουλο και την εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου, ως τώρα έχουν συλληφθεί 22 μέλη του κυκλώματος και έχουν κατασχεθεί 12 τόνοι λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης, που είχε εισαχθεί με νταλίκες από την Βουλγαρία, μέσα σε δεξαμενές καλυμμένες από σακιά με πριονίδι.

mpompa8

Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για δυο διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις που όμως είχαν επικοινωνία μεταξύ τους όπως και κοινούς προμηθευτές. Αρχηγοί της πρώτης οργάνωσης ήταν ένας 47χρονος ιδιοκτήτης μιας ποτοποιίας και η 63χρονη αφανής υπεύθυνη της δεύτερης ποτοποιίας, την οποία τα μέλη του κυκλώματος αποκαλούσαν «θεία». Ο 47χρονος ήταν ο διευθύνων νους  ταυτόχρονα και για το ένα από τα δύο παράνομα παρασκευαστήρια. Οι δυο αυτοί ήταν οι αρχηγοί των δύο βασικών πυρήνων της οργάνωσης, ενώ υπήρχε και τρίτος πυρήνας, με αρχηγό έναν 38χρονο, ο οποίος αγόραζε την λαθραία αιθυλική αλκοόλη από την Βουλγαρία και την αποθήκευε στο Κορωπί.

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα με αρχηγό έναν 39χρονο Αρμένιο είχε το άλλο παρασκευαστήριο που εντοπίστηκε, όπου παρασκευάζονταν ποτά με γνωστές φίρμες όπως βότκα, τα οποία ήταν προορισμένα κυρίως για την Κρήτη, ενώ παράλληλα έκανε και λαθρεμπόριο αιθυλικής αλκοόλης. Ταυτόχρονα έκανε και λαθρεμπόριο ποτών, τα οποία αγοράζονταν από την Βουλγαρία σε χαμηλές τιμές, τους άλλαζαν εδώ ετικέτες και τα προωθούσαν σε χαμηλές τιμές, βγάζοντας μεγάλο κέρδος.

Η διαδικασία παραγωγής και διάθεσης των ποτών ήταν η εξής: αρχικά εισήγαγαν την λαθραία αλκοόλη την οποία αγόραζαν δέκα φορές χαμηλότερα σε τιμή από τη Βουλγαρία  δηλαδή από 32.000 μόνο 3.000 και με την οποία παρασκεύαζαν τα ποτά στα παράνομα παρασκευαστήρια, καθώς και τα νόμιμα στις ποτοποιίες, αλλά με πολύ χαμηλότερο κόστος. Στη συνέχεια τα προωθούσαν στην αγορά μέσα από κάβες, ή και απευθείας σε μπαρ, χωρίς παραστατικά και εισπράττοντας πάντα μετρητά, ώστε να μην φαίνεται καμία τραπεζική κίνηση στους λογαριασμούς τους.

Υπολογίζεται ότι οι διαφυγόντες φόροι είναι πάνω από 300.000 ευρώ, αλλά ο κύκλος εργασιών των δύο εγκληματικών οργανώσεων έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ όλα τα ποτά και άλλες ουσίες που βρέθηκαν εστάλησαν για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους, που θα καταδείξει αν πρόκειται για επικίνδυνα για την δημόσια υγεία σκευάσματα. Βεβαίως όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Παλαιότερα άρθρα: