Είσοδος σε μια ηρωική “Έξοδο”!

eksodos_1826
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Άννα Λιάκου

Δεν αγαπώ να γράφω κριτικές, τις αποφεύγω. Δε θεωρώ πως μπορώ ή θέλω να κρίνω ποτέ τη δουλειά του άλλου, ιδίως όταν μιλάμε για τέχνη. Δεν υπάρχουν αντικειμενικά γούστα και σπανίως ενθουσιάζομαι για να γράψω κάτι που θα αξίζει να το διαβάσεις, μέχρι που η προηγούμενη Πέμπτη μηδένισε το “κοντέρ”.

Η πρεμιέρα της ταινίας «Έξοδος 1826» στη Θεσσαλονίκη ήταν κάτι που περίμενα καιρό, μιας και γνώριζα τον άνθρωπο που είχε το μεράκι να τη δει να γίνεται πραγματικότητα καθώς και αρκετούς συντελεστές από τη πόλη μου. Τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς και αναμονής ήταν έτοιμα να ξεδιπλωθούν μπροστά μου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή στο μυαλό μου ήταν ένα πάρτι, μια στιγμή χαράς ανθρώπων που είχα γνωρίσει και κάποιον άλλων που δεν είχα γνωρίσει ποτέ, μια προσπάθεια βουνό για πολλούς λόγους και μια στιγμή ενθουσιασμού και λάμψης για όλους όσοι το αγκάλιασαν μερόνυχτα μέχρι να “γεννηθεί”.

exodos

Στην Ελλάδα του 2017 μια ταινία με φουστανέλες! Πόσο περίεργο…

Πήρα για παρέα ένα στρατιωτικό, ο οποίος συμβαίνει να είναι ταυτόχρονα και φοιτητής Ιστορίας, με γνώσεις στην συντήρηση όπλων, τη φιλόλογο σύντροφό του καθώς και μια υπέροχη φίλη… Ποιος θα μπορούσε να μου πει καλύτερα πως του φάνηκε χωρίς να ρωτήσω πολλά; Φτάνοντας στο σινεμά, το πρώτο σοκ ήρθε μιας και δεν έπεφτε καρφίτσα… Το εισιτήρια δεν έφταναν και μπήκαν ακόμα και καρέκλες για να εξυπηρετήσουν το κόσμο που πήγε. Χαμόγελα παντού κι εγώ να μη πιστεύω το πόσο ανταποκρίθηκε ο κόσμος σ’ ένα παράξενο κάλεσμα. Ίσως το πιο παράξενο στην Ελλάδα του 2017.

“Παιδιά της Σαμαρίνας ωρέ παιδιά καημένα, παιδιά της Σαμαρίνας κι’ ας είστε λερωμένα” τραγουδούσαμε στις εθνικές μας εορτές στο σχολείο αλλά πόσοι μάθαμε τι έκανε αυτό το «τσούρμο» των 120 ανδρών; Ποιος ήξερε τα ονόματα τους; Ποιος είδε με τα μάτια του το μεγαλείο τους έξω από γρήγορες αναφορές; Ποιος έμαθε αν φοβήθηκαν κάποια στιγμή και πόση δύναμη είχαν για να αφήσουν το ήσυχο χωριό τους, να περπατήσουν 9 μέρες ώστε να δώσουν ότι έχουν, από σφαίρα μέχρι ζωή για να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826;

Αυτή λοιπόν είναι η «Έξοδος 1826», το οδοιπορικό αυτών των ανδρών που μια ιδέα στη ψυχή τους, τους έκανε τραγούδι στις ζωές μας.

Τα φώτα κλείνουν και η ψυχή μου ουρλιάζει να είναι όπως αξίζει να είναι, έτσι ώστε όλος αυτός ο κόσμος να βγει στην «έξοδο» από τη σκοτεινή αίθουσα, με μια καλή κουβέντα… Τώρα ντρέπομαι γι αυτή την παιδιάστικη σκέψη. Αλλά ήταν απόλυτα αληθινή.

Η μουσική ανέλπιστα πετυχημένη με μια επική “υπόγευση” να συνοδεύει μια από τις καλύτερες φωτογραφίες που είδα σε ελληνική παραγωγή, τα τοπία υπέροχα κι εγώ περήφανη που τα γνωρίζω μιας και είναι δίπλα μου… Τι είναι τα Γιαννιτσά; Μια ώρα δρόμος…

Αρχίζουμε να γνωρίζουμε τα πρώτα πρόσωπα κι εγώ με αγωνία κοιτάω γύρω γύρω να δω αντιδράσεις… Σπάνια μου αρέσουν ελληνικές παραγωγές και αρχίζω να φοβάμαι μήπως έχει τη χαρακτηριστική “αργοπορία” του Αγγελόπουλου (δεύτερη σκέψη που με έκανε να ντρέπομαι). Η ταινία όμως τρέχει, όλοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον, οπότε ηρεμώ κι αρχίζω να βλέπω. Καμαρώνω τους ηθοποιούς, λατρεύω τα κοστούμια, θαυμάζω τα όπλα γνωρίζοντας ότι όλα είναι αυθεντικά και κάπου εκεί αρχίζουν να μιλάνε ξεκάθαρα… βλάχικα!!!! Κι έχει και υπότιτλους!!!!!! Από εκείνη τη στιγμή δε ξανακοίταξα τίποτα γύρω μου.

Οι φυσιογνωμίες όλες «κομμένες και ραμμένες» στους ρόλους τους (δε θα αναφέρω ούτε ένα όνομα γιατί έστω και ένα να ξεχαστεί είναι τρομερή παράλειψη κατά τη γνώμη μου), με έπιασε ένα φούσκωμα μέσα μου, μια περηφάνια για το Ελληνικό έδαφος που με φιλοξενεί και για το κόσμο που έδωσε τη ζωή του για κάτι που σήμερα θεωρούμε δεδομένο. Η δομή της ταινίας με τρόπο που δε βλέπεις συνεχόμενα το ίδιο ενώ ουσιαστικά… το ίδιο βλέπεις!

Η σκηνοθεσία ευρηματική, ακριβώς όπως έπρεπε, για όση ταινία είδαμε (κι αυτό θα το εξηγήσω λίγο πιο κάτω) και ξαφνικά πέφτουν υπότιτλοι για τους τούρκικους διαλόγους… Δύσκολη γλώσσα σκέφτομαι και δε πιστεύω ακόμα στα μάτια μου ότι αυτό που βλέπω έχει γίνει από νέους ανθρώπους που τώρα δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στην υποκριτική τέχνη, εκτός ασφαλώς μερικών εξαιρέσεων.

Οι μέρες προς την «Έξοδο» πλησιάζουν και η πρώτη «τρεχάλα» στο βουνό να στήσουν ενέδρα είναι μπροστά μας. Δεν έχω δει κανένα ρούχο να «γράφει» τόσο τέλεια σε φακό όσο αυτές οι αυθεντικές φουστανέλες. Σκέφτομαι τη περηφάνια των παιδιών που τις έβαλαν και δακρύζω. Όχι δε το περίμενα αυτό…

Σφίγγομαι γιατί είναι όλοι τους αυτό που θα λέγαμε «αλάνια» και δε θες να λείπει κανείς από την επιστροφή μετά τη μάχη. Με πιάνει αυτή η χαρακτηριστική τάση να σφίγγω τα φρύδια όταν αγχώνομαι. Ξεφυσάω κι εύχομαι να γυρίσουν όλοι ζωντανοί.

Στη πορεία του έργου παρατηρώ τον παπά που τους ευλογεί και σε λίγο συνειδητοποιώ πως από πριν ήταν στην ομάδα τους αλλά ζωσμένος, όπως όλοι οι άλλοι, πάνω από τα ράσα. Κι ήταν μεγάλη έκπληξη όταν έμαθα πως ο πατήρ Ιωάννης της ταινίας είναι ο πατήρ Βασίλειος στη πραγματική ζωή! Πόσο μεράκι έχει μέσα της αυτή η ταινία τελικά; Είναι μεγάλο το μπράβο γι αυτό το ρόλο που έπαιξε στη ταινία και στην άρτια δουλειά πίσω από αυτόν, που λίγοι άνθρωποι της ιδιότητας του θα έκαναν.

Δε θα πω άλλα γιατί δε πρέπει να πω… Το μόνο που θα πω είναι ότι έφυγαν δάκρυα τέσσερις φορές μέχρι να τελειώσει. Θα πω μόνο πως θύμωσα που δε τιμάμε τις ζωές τους. Είχαν όλοι όνομα και οικογένειες, σιωπηλές γυναίκες να θρηνούν, χωρίς “δικαίωμα” μιας και ήταν θυσία στη πατρίδα. Θαύμασα το μεγαλείο της Σαμαρίνας.

Χειροκροτούσα όπως όλη η αίθουσα για δέκα ολόκληρα λεπτά χτυπώντας τα χέρια μου μανιωδώς βλέποντας τις τελευταίες πληροφορίες που δίνει η ταινία και χωρίς να με νοιάζει αν έχω ακόμα μάσκαρα στο μάτι ή «τρέχει» όλη στο μάγουλο.

Τα φώτα ανάβουν και τα μάτια όλων λάμπουν, χαμογελάνε και συζητάνε με ενθουσιασμό!

- Πως σου φάνηκε; (Ρωτάω τον στρατιωτικό -ιστορικό-συντηρητή όπλων…)
- Ε-κπλη-κτι-κο! Δε το περίμενα…δε το πιστεύω ότι αυτό ήταν ελληνική επική ταινία στο σήμερα! Όλα αυθεντικά και εξαίσια δοσμένα. (Αργότερα είδα ότι αυτός ο άνθρωπος που δυο μήνες δεν είχε βρει τίποτα αξιόλογο να ανεβάσει στη σελίδα του στο facebook, ανέφερε όλες τις πληροφορίες καθώς και τη σελίδα της ταινίας).

Στην έξοδο όλοι όσοι περιμένανε να μπουν στις “176370 αποχρώσεις του μπεζ” δε μπορούσαν να καταλάβουν από που έβγαινε τόσο αφύσικα πολύς κόσμος…

- Τι ταινία είχε;;
- ΕΞΟΔΟΣ! ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ, ΜΗ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ, ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!
- Έξοδος; Ελληνικό;
- ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ… ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ.

Αγκαλιές, φιλιά, συγχαρητήρια στους πρωταγωνιστές που δε κακοκάρδισαν κανέναν, σε όλους μίλησαν και σε όλους έδωσαν το χέρι ή βγήκαν φωτογραφία μαζί τους. Δε μπορείς να περιγράψεις τη λάμψη στα μάτια, οπότε δε θα συνεχίσω γιατί θα αποτύχω.

Στο μαγαζί που επιλέχτηκε για δείπνο η ατμόσφαιρα όμορφη, γέλια και ευχές. Ήταν όλοι εκεί, όλοι μαζί αυτοί οι άνθρωποι που κάνανε κάτι τόσο όμορφο, με τα κανονικά ρούχα τους πια να λένε «στην υγειά μας». Κάπου εκεί άρχισα να χάνομαι στις σκέψεις μου…

“…για μισό λεπτό…. εγώ έχω δει και άλλες σκηνές που έχουν γυριστεί και δεν τις είδα στη ταινία, σκηνές μάχης που έλειπαν, διάλογοι και τοποθεσίες, υλικό που υπάρχει και μάλιστα άρτιο γιατί δεν ήταν μέσα;;;;”

Αυτή η ταινία που είναι ιστορικής σημασίας, που είναι αποτέλεσμα μελέτης, πάθους, αγάπης, με ψάξιμο από όλες τις πλευρές για το πιο αυθεντικό αποτέλεσμα, με μηδενικό μπάτζετ… (ας μείνουμε λίγο εδώ…) ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΜΠΑΤΖΕΤ!

Πως θα τα βάλεις όλα στο μοντάζ αγάπη μου με μηδενικό μπάτζετ;;;; Και πόσα χρόνια να περιμένεις να μαζεύεις λεφτά για να δεις το κόπο σου να παίρνει σάρκα και οστά;;;; Το υλικό είναι πολύ και μάλιστα τρομερά αξιόλογο. Αυτό είναι το μόνο που πόνεσε τη καρδιά μου λες και έφαγε μαχαίρι. Αυτή η ταινία δεν είναι ολόκληρη. Δε της επέτρεψαν να είναι οι συνθήκες του σήμερα, αυτή όμως όπως και οι πρωταγωνιστές της, ήρθαν για να μείνουν στην ελληνική κινηματογραφική ιστορία ακόμα και …μισοί. Τρομάζω να σκεφτώ τι έπος (για εμένα) θα ήταν αν είχε την ευκαιρία να είναι όλο.

Η ταινία περιμένει απάντηση από το φεστιβάλ της Νέας Υόρκης καθώς και από το Υπουργείο ώστε να το δουν μαθητές. Ζούμε σε αυτή τη χώρα κι εγώ δεν εμπιστεύομαι πολύ τα υπουργεία. Οπότε απόψε, πέντε παιδιά της έκτης δημοτικού θα το δουν μαζί μου και σας προτείνω να πάτε κι εσείς τα παιδιά σας. Αν αυτή η προσπάθεια είχε στηριχτεί όπως έπρεπε θα ήταν κάτι απίστευτο, λυπάμαι μόνο γι αυτούς που αν τα παιδιά καταφέρουν να πάρουν κάποιο βραβείο στο φεστιβάλ, θα τους δίνουν μετά το χέρι και θα βγάζουν φωτογραφίες χωρίς να έχουν βοηθήσει σε τίποτα.

Εύχομαι κάποτε να δω το “Έξοδος 1826 η ολόκληρη ταινία”, γιατί το αξίζει.

Κατά τη δική μου άποψη 5 στα 5 αστέρια. «Must see» που λένε.

Vasilis 2015_gray

ΥΓ1: Κάνω την εξαίρεση από τον κανόνα να μην αναφέρω ονόματα. Ο Βασίλης Τσικάρας δεν υπογράφει απλά το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Είναι η ζωντανή ψυχή αυτής της ταινίας!

ΥΓ2: Μικρή πρόγευση αυτής της εμπειρίας, μπορείτε να έχετε από το τρέιλερ της ταινίας εδώ.

Παλαιότερα άρθρα:

111 απαντήσεις στο “Είσοδος σε μια ηρωική “Έξοδο”!”

 1. I just want to say I am newbie to blogs and truly savored you’re web blog. Very likely I’m likely to bookmark your site . You really have fantastic posts. Bless you for sharing with us your blog.

 2. Can I just say what a relief to uncover a person that truly understands what they’re talking about on the web. You actually realize how to bring a problem to light and make it important. More and more people should look at this and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular because you certainly have the gift.

 3. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your site? My website is in the exact same area of interest as yours and my visitors would certainly benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Many thanks!

 4. 768091 60637An fascinating discussion is worth comment. I feel which you really should write a lot more on this subject, it may not be a taboo subject but usually folks are not enough to speak on such topics. Towards the next. Cheers 344962

 5. I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Studying this information So i’m satisfied to express that I have an incredibly just right uncanny feeling I found out just what I needed. I most for sure will make sure to don’t put out of your mind this website and provides it a look on a relentless basis.

 6. I simply needed to thank you so much once more. I’m not certain what I might have created in the absence of these tips revealed by you on such a field. It was before a alarming difficulty for me personally, but encountering a professional avenue you managed that made me to leap over happiness. I am just thankful for this service and then pray you realize what a powerful job you are always getting into teaching the others through your web blog. Most probably you haven’t encountered all of us.

 7. I have mastered some new elements from your web site about pcs. Another thing I’ve always believed is that computers have become something that each residence must have for most reasons. They supply you with convenient ways to organize households, pay bills, search for information, study, focus on music and even watch tv programs. An innovative method to complete many of these tasks is a notebook. These pc’s are mobile, small, highly effective and transportable.

 8. I wish to show my appreciation for your kindness in support of individuals who have the need for assistance with this concern. Your personal dedication to getting the solution all through had become remarkably practical and has frequently permitted folks much like me to get to their pursuits. Your own informative suggestions implies much a person like me and a whole lot more to my mates. With thanks; from everyone of us.

 9. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 10. 944901 99059thank you dearly author , I identified oneself this web site really helpful and its full of exceptional healthy selective data ! , I as well thank you for the great food program post. 569735

 11. Violeta Shiflet is what’s written to be with her birth certificate and she totally digs that name. Her house has became in Puerto Rico. The favorite hobby for him and his kids is actually by jog but he’s thinking on starting something another. Administering databases is where his primary income was inspired by and his salary is really extremely satisfying. If you want to find uot more check out his website:

 12. have already been following your site for several days. absolutely love what you posted. btw i will be conducting a study relating to this topic. do you know other great websites or maybe forums in which I can get more information? thanks in advance.

 13. The writer’s name is Miss Epley. Data processing is how I make money. For a while he’s been in Puerto Rico and his parents live nearby. To read comics precisely what I do every networking. You can always find her website here:

 14. Gaming desktops are not as problematic as you might assume, and earning your personal gaming personal pc is not as tough as a lot of folks would make you imagine. Given that you by now have a precise software in thoughts when setting up your personal gaming device, there are truly only three most important elements you need to have to be concerned about, and almost everything else is genuinely secondary: the processor, movie card, and RAM.

 15. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100 positive. Any tips or advice would be greatly appreciated. Many thanks|

 16. Howdy this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!|

 17. This is the right blog for anybody who wants to understand this topic. You know so much its almost tough to argue with you (not that I really will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that has been written about for ages. Excellent stuff, just wonderful!

 18. Nice meet up with you, I am Thomas Shattuck. Climbing is what I do every week. Credit authorising is how she makes money but she plans on changing things. His wife and him chose to exist in Vermont and then he will never move. I am running and maintaining a blog here: #link#

 19. Nice to you, I am Thomas Shattuck. His wife and him chose to reside Vermont as well as will never move. Credit authorising is how she makes money but she plans on changing the concept. Climbing just what I do every nights. I am running and maintaining a blog here: #link#

 20. I do not even know how I stopped up right here, but I believed this put up was once good. I do not understand who you might be but certainly you are going to a well-known blogger when you aren’t already. Cheers!|

 21. Nice meet up with you, I’m Thad. It’s accomplish common thing but what she likes doing is electronics and these days she has time to defend myself against new components. I am currently a procurement officer and the salary is really worthwhile. Vermont is where my home is and mother and father live neighborhood. You can find my website here: #link#

 22. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any techniques to help reduce content from being ripped off? I’d genuinely appreciate it.|

 23. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

 24. Nice post. I used to be checking continuously this weblog and I am inspired! Very useful information specifically the closing phase :) I maintain such info much. I used to be seeking this particular info for a very lengthy time. Thanks and best of luck. |

 25. Hi presently. My name is Rayna. Office supervising been recently his regular job for a short time. California is where my house is need not have exactly what I need here. It’s not a common thing but what she likes doing is coin collecting but she can’t allow it to become her vocation. Check out the latest news on the website: #link#

 26. I do trust all of the ideas you’ve offered in your post. They’re really convincing and can definitely work. Still, the posts are too short for novices. May you please lengthen them a bit from subsequent time? Thank you for the post.|

 27. After I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I receive 4 emails with the same comment. Perhaps there is a way you can remove me from that service? Kudos!|

 28. The author’s name is Lance. Her husband and her live in California. It’s not a common thing but what she likes doing is to play curling but she’s been taking on new things lately. He works as a messenger but he’s always wanted her own business. If you wish to find out more away his website: #link#

 29. The author is known by the name of Magali Ary. For years I’ve lived in Vermont and mother and father live hometown. Administering databases is how I make funds. To camp is something that he’s been doing for years and years. She’s not good at design anyone might for you to check her website: #link#

 30. you are actually a excellent webmaster. The web site loading speed is amazing. It kind of feels that you are doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve done a fantastic job in this topic!|

 31. I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!|

 32. Just want to say your article is as astonishing. The clearness in your post is just excellent and i could think you are a professional in this subject. Fine along with your permission allow me to snatch your feed to stay up to date with approaching post. Thank you 1,000,000 and please carry on the gratifying work.|

Σχολιάστε