Εκστρατεία κατά του ΙΚ στη Λιβύη με αμερικανικά μαχητικά

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη τη Δευτέρα, ανταποκρινόμενα στο αίτημα της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης να βοηθήσει στην απομάκρυνση των μαχητών από το πρώην προπύργιο τους στη Σύρτη, στο πλαίσιο της εκκίνησης μιας διαρκούς εκστρατείας εναντίον της εξτρεμιστικής ομάδας στην πόλη.

«Οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε συγκεκριμένες θέσεις στη Σύρτη σήμερα προκαλώντας σοβαρές απώλειες στις τάξεις του εχθρού», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Fayez Seraj, στην κρατική τηλεόραση. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Peter Cook, είπε ότι τα χτυπήματα δεν έχουν θέσει «κάποιο τελικό σημείο σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι οι συμμαχικές δυνάμεις του Seraj μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στη Σύρτη – την πατρίδα του πρώην δικτάτορα Muammar Gaddafi – ήδη από τον Μάιο.

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη μεσογειακή παράκτια πόλη το περασμένο έτος, καθιστώντας το την πιο σημαντική τους βάση εκτός της Συρίας και του Ιράκ. Παρόλα αυτά, τώρα έχουν εγκλωβιστεί σε μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα στο κέντρο, όπου κατέχουν στρατηγικά σημεία.

Ο Seraj είπε ότι το Προεδρικό Συμβούλιο της Kυβέρνησης Εθνικού Συμφώνου, ή ΓΝΑ (Government of National Accord – GNA), είχε αποφασίσει να “ενεργοποιήσει” τη συμμετοχή του στη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους και να «ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιήσουν στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Οι αεροπορικές επιθέσεις της Δευτέρας – που είχαν λάβει την έγκριση του Προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama – κατάφεραν πλήγματα εναντίον ενός άρματος του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και δύο οχημάτων που αποτελούσαν κίνδυνο για τις συμμαχικές δυνάμεις της GNA της Λιβύης, δήλωσε ο Cook.

Στο μέλλον, κάθε μεμονωμένο χτύπημα θα συντονίζεται από την GNA και θα χρειάζεται την έγκριση του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Αφρική, πρόσθεσε ο Cook.

Αυτή πάντως ήταν και η τρίτη αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι σηματοδότησε την έναρξη μιας διαρκούς αεροπορικής εκστρατείας και δεν επρόκειτο για άλλο ένα απομονωμένο χτύπημα.

Τα τελευταία αναγνωρισμένα αμερικανικά αεροπορικά χτυπήματα στη Λιβύη έγιναν εναντίον ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους στη δυτική πόλη της Sabratha τον Φεβρουάριο.

Παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει χρήση χερσαίων δυνάμεων, πέρα ​​από μικρές διμοιρίες ειδικών δυνάμεων, κινούμενες μέσα και έξω από τη Λιβύη και drones για τη συλλογή πληροφοριών, η αεροπορική εκστρατεία ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο κατά του πιο επικίνδυνου τζιχαντικού πυρήνα εκτός της Συρίας και του Ιράκ.

Αναφέρεται ότι ο Obama ενέκρινε τα χτυπήματα μετά από εισήγηση του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ash Carter. Η Ουάσιγκτον είχε λάβει μέρος στις αεροπορικές επιδρομές του 2011 για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, που βοήθησε στην ανατροπή του Gaddafi. Η χώρα έχει περάσει από μια πολύ δύσκολη περίοδο από τότε και ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Atlantic τον Απρίλιο ότι η επέμβαση «δεν λειτούργησε».

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: