ΕΚΤ προς τράπεζες: Ετοιμαστείτε για σκληρή, παρεμβατική εποπτεία

Διαβάστε επίσης

Να σπεύσουν να βελτιώσουν την εσωτερική διακυβέρνηση καλεί τις τράπεζες της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμηνύοντας ότι η εποπτεία της θα είναι «παρεμβατική».  Στο μικροσκόπιο του εποπτικού μηχανισμού της κεντρικής τράπεζας θα μπουν μεταξύ άλλων και οι απολαβές των διευθυντικών στελεχών των τραπεζών.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε σκληροί και παρεμβατικοί» ξεκαθάρισε η Ντανιέλ Νουί από το βήμα συνεδρίου στη Φραγκφούρτη. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, που αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια και έχουμε στη διάθεσή μας» συμπλήρωσε.

Όπως είπε η προσοχή θα εστιαστεί και στα συστήματα αποζημιώσεων των τραπεζών, προκειμένου να εξεταστεί εάν συνάδουν με την ανάγκη για συνετή διαχείριση.

Προειδοποίηση και για το Brexit 

Την ίδια ώρα ο Αντρέας Ντόμπρεντ, εκτελεστικός διευθυντής εποπτείας στην γερμανική Mπούντεσμπανκ, ξεκαθαρίζει πως παρά την προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για τη μεταβατική περίοδο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες για ένα «ολικό Brexit».

Τα πιστωτικά ιδρύματα με δραστηριότητες στη Βρετανία έχουν περιθώριο έως τον Ιούνιο να καταθέσουν αίτηση για άδεια λειτουργίας στους κόλπους της κοινότητας. Ο κ. Ντόμπρεντ υπογράμμισε πως παρά το γεγονός ότι η συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο αναμένεται να λάβει αύριο την έγκριση των αρχηγών-κρατών της Ένωσης, δεν πρόκειται να επικυρωθεί πριν υπάρξει μία συνολική συμφωνία για το Brexit. Aυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα.

Παλαιότερα άρθρα: