ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ!

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Αφορμή για το άρθρο αυτό είναι τα γεγονότα της Κω, τα οποία αποτελούν κυριολεκτικώς ΣΤΑΘΜΟ για την κατάσταση ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ της χώρας! Κανονικώς, λοιπόν, θα έπρεπε να αναφερθώ στο λαθρομεταναστευτικό πρόβλημα, στις μεθόδους αντιμετωπίσεώς του κλπ. Όμως, το πρόβλημα ποτέ δεν ήταν λαθρομεταναστευτικό ή ότι ανάλογο, ποτέ δεν ήταν ανθρωπιστικό. Για τη χώρα μας ήταν πάντοτε πρόβλημα ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα σήμερα: ένα τσούρμο δήθεν απεγνωσμένοι λαθρομετανάστες κατέλυσαν το κράτος και δημιούργησαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε ένα ακριτικό νησί, όλως τυχαίως σε αυτό που είναι πιο κοντά στην Τουρκία! Αν ήμασταν σοβαρό κράτος, δηλαδή αν δεν είχαμε ανόητα αριστερίστικα και νεοφιλελεύθερα taboo έναντι των ζητημάτων ασφαλείας και αστυνόμευσης -αν δηλαδή ήμασταν κάτι σαν τις Η.Π.Α. ή την Γερμανία, την Βρεττανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και γενικώς χώρες που θεωρούν την ασφάλεια ζήτημα υψίστης προτεραιότητος- θα έπρεπε όχι μόνο η Κως, αλλά ολόκληρη η χώρα να κηρυχθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητος αν όχι σε κατάσταση πολιορκίας!

Τέτοιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται μόνο με άμεσα και έκτακτα μέτρα. Όμως, οι εθνικές δομές ασφαλείας έχουν ένα τεράστιο κενό και αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση τέτοιων ασύμμετρων απειλών. Ότι έγινε στην Κω και όσα θα δούμε στο το αποδεικνύουν περίτρανα! Άλλωστε, τις τελευταίες δύο δεκαετίες το περιβάλλον ασφαλείας στη χώρα μας έχει μεταβληθεί άρδην. Η δραματική αύξηση της εγκληματικότητος, η επανεμφάνιση της εσωτερικής αριστερής τρομοκρατίας, η δραστηριοποίηση πυρήνων ισλαμικής τρομοκρατίας και -ίσως το σημαντικότερο- η παρουσία εξτρεμιστικών ομάδων που στόχο έχουν την απόσπαση ελληνικών εδαφών ή έστω την απομείωση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας σε συγκεκριμένες περιοχές, θέτουν νέα δεδομένα για τη δημόσια ασφάλεια με προεκτάσεις που αγγίζουν εθνική άμυνα!

Ταυτοχρόνως, η ΕΛ.ΑΣ., έχοντας πολύ μεγάλα κενά σε δόγμα, εκπαίδευση, οργάνωση και βαρύ οπλισμό, ουδόλως αποτελεί αξιόπιστο παράγοντα αποτροπής και ελέγχου των απειλών ασφαλείας. Η λανθασμένη άποψη που επικρατεί την θέλει αποκλειστικώς στραμμένη στην πάταξη της εγκληματικότητας τη στιγμή που ανακύπτουν απειλές που απειλούν τον «σκληρό πυρήνα» της κρατικής και εθνικής ασφάλειας. Οι δομές της ΕΛ.ΑΣ. όσο και αν εκσυγχρονισθούν, εκ φύσεως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. ακροβατεί μεταξύ ενός μοντέλου σύγχρονης πολιτικής υπηρεσίας με περισσότερες διαβαθμισμένες δράσεις και ανάλογη διάρθρωση και εξοπλισμό και της παραδοσιακής -ένστολής- αστυνομικής εργασίας επιβολής της τάξεως. Εάν η κατάσταση αφεθεί ως έχει συντόμως το κενό ασφαλείας που υπάρχει ήδη θα καταστεί κανόνας και όχι εξαίρεση… και δεν θα φταίει η αστυνομία γι’ αυτό!

Η επιλογή λοιπόν της στρατιωτικοποίησης των σωμάτων ασφαλείας αποτελεί μονόδρομο. Η επανίδρυση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ, με σύγχρονη οργάνωση και ευέλικτο δόγμα, αποτελεί την πλέον άμεση και αποτελεσματική απάντηση στο νέο περιβάλλον απειλών.

Αντιλαμβάνομαι ότι και μόνον το όνομα ή το έμβλημα είναι αρκετά για να προκαλέσουν ρίγη απέχθειας σε πολλούς φίλους αναγνώστες. Όμως, το άρθρο δεν έχει κομματική ή/και ιδεολογική χροιά. Η δράση της Χωροφυλακής ως μέρους του μηχανισμού πολιτικής καταπιέσεως και ελέγχου της παλαιάς δεξιάς ανήκει στο παρελθόν, ανεπιστρεπτί! Η συνένωση των σωμάτων ασφαλείας ήταν μια εύλογη πολιτική απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου για να επέλθει λήθη και να καταργηθεί ο κομματικός τους χαρακτήρας. Αυτό επιτεύχθηκε, έστω και αν οι παρακρατικοί μηχανισμοί αντικαταστάθηκαν από συνδικαλιστικούς και κομματικούς μηχανισμούς και διάφορες ομάδες συμφερόντων με σημαντικό κόστος στην αποτελεσματική επιβολή του νόμου ενώ ο πραγματικός εκδημοκρατισμός ουδέποτε επετεύχθη! Όμως, το σημαντικό δεν είναι τι έγινε, το παρελθόν δεν αλλάζει. Όπως ήδη κατέστη σαφές οι συνθήκες ασφαλείας δεν έχουν καμμία σχέση με αυτές του 1983.

Οι προ 2ετίας επιχειρήσεις αναζητήσεως των δραπετών των φυλακών Τρικάλων (Αλβανών ή ότι άλλο μικρή σημασία έχει) και η συμμετοχή ειδικών δυνάμεων και αεροπορικών μέσων του Ε.Σ. στις έρευνες σε ορεινές και δύσβατες περιοχές αποδεικνύουν την ανάγκη υπάρξεως στρατιωτικώς οργανωμένου και εξοπλισμένου σώματος επιβολής της τάξεως, δηλαδή την ανάγκη επανιδρύσεως της Ελληνικής Χωροφυλακής. Τα σημερινά γεγονότα την καθιστούν απολύτως επείγουσα! Λέω στρατιωτικώς και όχι αστυνομικώς οργανωμένου σώματος επειδή θέλω να καταδείξω την τεράστια διαφορά των μεθόδων και διαδικασιών επιβολής του νόμου εντός αστικών περιοχών (αστυ-νομία) σε σχέση με τις επιχειρήσεις ασφαλείας σε αγροτικές και ημιαστικές.

Δεν είμαι ειδικός επί ζητημάτων ασφαλείας, ούτε έχω αστυνομικές γνώσεις. Όμως, έχοντας την εμπειρία της 2ετούς υπηρεσίας ως αξιωματικός του πεζικού, μπορώ να αντιληφθώ ότι σώματα ελαφρού πεζικού, όπως είναι όλες τα σύγχρονα σώματα χωροφυλακής, εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα μέσα (στρατιωτικά τυφέκια, μέσα παρατηρήσεως & ελέγχου, μέσα ατομικής προστασίας και μέσα μετακινήσεως) και πρόσθετη εκπαίδευση σε καθήκοντα επιβολής νόμου, μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο και την καταστολή του εγκλήματος καθώς και την επιβολή της τάξεως σε ολόκληρη την επικράτεια.

Προοδευτικώς, στη νέα Ελληνική Χωροφυλακή θα μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι υπηρετούν στις ειδικές μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας (Μ.Α.Τ., Ε.ΚΑ.Μ. ΔΙΑΣ, Τροχαία Εθνικών Οδών κλπ.) καθώς και οι ειδικοί φρουροί και συνοριοφύλακες. Σε εύλογο χρονικό διάστημα μερικών ετών, η Χωροφυλακή μπορεί και πρέπει να απαλλάξει πλήρως την ΕΛ.ΑΣ. από καθήκοντα τάξεως, φύλαξης και φρούρησης -γενικώς υπηρεσίες χωρικής φύσεως- ώστε η ΕΛ.ΑΣ. να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο αστυνομικό -πολιτικό- σώμα, εξειδικευμένο σε αστικές μορφές εγκλήματος καθώς και σε καθήκοντα ειδικών κλάδων, ένα είδος ελληνικού F.B.I.

Η διαδικασία επανασυγκροτήσεως της Ε.Χ. μπορεί να είναι ταχύτατη και χαμηλού κόστους. Μάλλον δεν υπάρχουν, πλέον, στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. αξιωματικοί προερχόμενοι από την Ε.Χ., αλλά αρκετοί απόστρατοι είναι σε θέση να προσφέρουν την εμπειρία τους. Όμως, μεγάλη δεξαμενή στελεχών είναι οι απόστρατοι του αξιωματικοί του Ε.Σ., η πλειοψηφία των οποίων συνταξιοδοτείται περί το 52ο με 55ο έτος της ηλικίας τους. Τα στελέχη αυτά, έχουν σχεδόν εξαντλήσει την κλίμακα της ιεραρχίας, αλλά διαθέτουν όλη τη ζωτικότητα του ώριμου επαγγελματία και μπορούν να προσφέρουν την εμπειρία τους σε ζητήματα οργανώσεως, εκπαιδεύσεως και επιτελικού σχεδιασμού. Στους κατώτερους βαθμούς (από ταγματάρχη και κάτω) μπορούν να μεταταγούν εν ενεργεία αξιωματικοί του Ε.Σ. ενώ η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με ελάχιστες προσθήκες στο πρόγραμμά της -νομικά διδάσκει ούτως ή άλλως- μπορεί να δώσει τους νέους ανθυπομοιράρχους, ομοίως η Σ.Μ.Υ. τους νέους υπενωμοτάρχες. Η Σχολή Πεζικού και το Κ.Ε.Α.Π. Ρεντίνας μπορούν να παράσχουν όλη την απαραίτητη εκπαίδευση σε θέματα δράσεως κλιμακίων πεζικού, περιπόλων και ανορθοδόξου πολέμου. Όπου απαιτηθεί η συνεισφορά των αξιωματικών της Σχολής Αστυνομίας, προφανώς είναι αυτονόητη η παροχή της.

Εξοπλισμός μπορεί να παρασχεθεί αμέσως από τα αποθέματα του Ε.Σ., είτε αφορά όπλα και πυρομαχικά είτε μέσα κινήσεως, διαβιβάσεων και ότι άλλο χρειασθεί. Ομοίως και υποστήριξη από τα σώματα τεχνικού και εφοδιασμού. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τουλάχιστον 30 εκ των ελικοπτέρων τύπου UΗ-1 της Αεροπορίας Στρατού, τα οποία σταδιακώς αποσύρονται και αντικαθίστανται από τα σύγχρονα ΝΗ90, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασικό μέσο ταχείας μετακινήσεως των ομάδων και ενωμοτιών της Χωροφυλακής, μειώνοντας τόσο την ανάγκη πολλών πεζών περιπολιών και των απαραιτήτων επιγείων μέσων όσο και τους χρόνους επεμβάσεως. Οι δεκάδες απόστρατοι αξιωματικοί της Αεροπορίας Στρατού μπορούν κάλλιστα να ανακληθούν ως χειριστές και μηχανικοί ελικοπτέρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η τουρκική Στρατοχωροφυλακή όσο και η Εθνοφυλακή των Η.Π.Α. επιχειρούν ακόμη και με ελικόπτερα UΗ-1!!!

Όπως είναι προφανές, η επανίδρυση της Ελληνικής Χωροφυλακής θα σημάνει ελάχιστη επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό δεδομένου ότι θα αξιοποιήσει υπάρχουσες υποδομές, εξοπλισμό και μέσα και -το κυριότερο- θα αξιοποιήσει την δεξαμενή του αξιολογότατου αργούντος και αναξιοποίητου (λόγω πρόωρης συνταξιοδοτήσεως) δυναμικού των στελεχών του Ε.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ.

H ταχεία επανίδρυση της Ελληνικής Χωροφυλακής θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα επιφέροντας καταστολή του εγκλήματος και της εκτεταμένης ανομίας στον αγροτικό και ημιαστικό χώρο. Η ανάγκη υπηρεσιών αγροφυλακής είναι υπαρκτή και μόνον ένα σύγχρονο σώμα χωροφυλακής μπορεί να τις παράσχει αποτελεσματικώς. Το αίσθημα ασφάλειας που θα εμπεδωθεί -ξανά- στους αγροτικούς πληθυσμούς θα έχει θετικότατες επιπτώσεις και στο οικονομικό πεδίο, ιδίως των δύσβατων και απομονωμένων περιοχών που πλήττονται από ληστείες και ζωοκλοπές, ακόμη και από κλοπές αγροτικών εργαλείων και εφοδίων. Γενικώς, πλέον των αυτονόητων αποστολών ελέγχου και πάταξης του εγκλήματος, στα καθήκοντα της Ελληνικής Χωροφυλακής θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής:
Η αντιμετώπιση των «ασύμμετρων» απειλών και η ευρύτερη συμμετοχή στην εθνική άμυνα.
– Η Ασφάλεια των μετόπισθεν.
– Η Πολιτική άμυνα και προστασία.
– Ο έλεγχος και η φύλαξη των συνόρων.
– Η συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις και η διεθνής εκπροσώπηση της χώρας.
– Η φύλαξη ευαίσθητων στόχων και υποδομών.

Όπως προανέφερα, δεν είμαι ειδικός, η πρότασή αυτή δεν είναι τεχνική, αλλά αμιγώς πολιτική. Η αυστηρή επιβολή του νόμου και η εξασφάλιση ηρεμίας και τάξεως σε ολόκληρη την επικράτεια είναι εκ των ων ουκ άνευ για την οικονομική ανάκαμψη, για την ανάπτυξη του τουρισμού και για την επιβίωση της υπαίθρου και την συνακόλουθη δημογραφική σταθεροποίηση. Πολλώ δε μάλλον που οι εξελίξεις στο μέτωπο της λαθρομετανάστευσης -την οποία εμφανώς υποθάλπει και προωθεί η Τουρκία ήδη από 10ετίας- καθιστούν απολύτως αναγκαία την ύπαρξη μιας καλώς οργανωμένης και εξοπλισμένης δυνάμεως ασφαλείας με ανάλογους κανόνες εμπλοκής, ώστε να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση -ακόμη ή/και κυρίως προς αυτή των Ευρωπαίων εταίρων μας- ότι η Ελλάδα ακόμη και σε κατάσταση βαθειάς οικονομικής και πολιτικής κρίσεως δεν εννοεί να απωλέσει κυριαρχικά δικαιώματα και να μετατραπεί σε γεωπολιτικώς γκρίζα ζώνη.

Προς όσους σπεύσουν -εκτός του αποτροπιασμού τους- να εκφράσουν την αντίθεσή τους λόγω των διεθνών αντιδράσεων που θα προκαλέσει η στρατιωτικοποίηση των δομών ασφαλείας της χώρας, έχω να πω ότι οι ανησυχίες τους είναι απλώς αβάσιμες. Οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι και υποστηρικτές της χώρας μας στην προσπάθειά της θα είναι χώρες όπως οι Η.Π.Α., το Ισραήλ και η Ρωσία, χώρες που όχι μόνο δίνουν τεράστια σημασία σε ζητήματα ασφαλείας, αλλά αντιμετωπίζουν και ανάλογα προβλήματα. Ακόμη περισσότερο, έχω να πω πως αν το επίσημο κράτος δεν αναλάβει τις ευθύνες του, ας μην εκπλαγούμε όταν θα δούμε τις ορδές των μογγολοειδών της Χρυσής Αυγής, ως ελληνική εκδοχή των χιτλερικών Ταγμάτων Εφόδου, να καλύπτουν το κενό ασφαλείας και να γίνονται δεκτά από τους πολίτες ως αναγκαστική λύση. Η πολιτική μυωπία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης κόστισε στη Γερμανία εκατομμύρια νεκρούς, αλλά ανάλογη συμπεριφορά μπορεί να κοστίσει στην Ελλάδα την ίδια την ύπαρξή της ως ανεξαρτήτου κράτους.

Παλαιότερα άρθρα: