Ελληνοτουρκικά: Αναχώρησε το Oruc Reis από την Αττάλεια

Διαβάστε επίσης

Αναχώρησε την Παρασκευή από το λιμάνι της Αττάλειας για να συνεχίσει το ερευνητικό του έργο του στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό σκάφος Oruc Reis, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Μετά την ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών μελετών, το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας στις 30 Νοεμβρίου για συντήρηση και ανεφοδιασμό.

Έπειτα από την ανακοίνωση νέας Navtex από τον σταθμό της Αττάλεις την Τρίτη, που θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου και δεσμεύει περιοχές στα τουρκικά χωρικά ύδατα, το σεισμικό ερευνητικό πλοίο ξεκίνησε το νέο του ταξίδι, συνοδευόμενο από τα πλοία «Ataman» και «Cengizhan».

Σύμφωνα με τις αναφορές των Τούρκων, το Oruç Reis, ένα από τα περισσότερο εξοπλισμένα ερευνητικά πλοία στον κόσμο, που μπορεί να πραγματοποιήσει δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές και μαγνητικές γεωφυσικές μελέτες εώς 15 χιλιάδες μέτρα βάθος.

Η νέα κίνηση της Τουρκίας έχει δύο ερμηνείες: Η περισσότερο πιθανή είναι να ανοίξει ένα παράθυρο για διάλογο με την Ελλάδα καθώς το μήνυμα της προς την Αθήνα αλλά και τις Βρυξέλλες θα είναι ότι μέχρι και τον Ιούνιο θα κάνουμε έρευνες εντός των υδάτων μας… μακριά από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η δεύτερη εκδοχή και λιγότερο πιθανή είναι να εντάσσεται σε μια στρατηγική νέων προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου ότι ουσιαστικά έχουν τελειώσει με τις σεισμικές έρευνες και διατηρούν το «δικαίωμα» να φέρουν γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παλαιότερα άρθρα: