Εμείς μετράμε πτώματα και η Frontex λαθρομετανάστες – 1,2 εκατ. «παράτυποι» στην ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Τελικά είναι βέβαιο ότι το καλύτερο σχέδιο που αυτή τη στιγμή έχουν στα σκαριά, Αβραμόπουλος, Γιούνκερ και γενικώς η ΕΕ είναι να επισκέπτονται ελληνικά νησιά και να κάνουν δηλώσεις με ευχές προκειμένου να μην πνιγούν άλλοι άνθρωποι στο Αιγαίο.

Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για αυτό διότι μετά το μεγάλο πέρασμα στην Ευρώπη μέχρι σήμερα των μεταναστών και προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν χωρίς να σκυλοπνιγούν, έχει αρχίσει πλέον η φιλάνθρωπος διάθεση των ευρωπαίων ηγετών και του προέδρου της Κομισιόν να επικεντρώνεται στο πώς μοιράζονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη και όχι στο πώς θα προστατευθούν εκείνοι που προσπαθούν να εισέλθουν.

Μάλιστα τελευταία ακούγονται και δηλώσεις φιλόξενων ευρωπαίων που σημειώνουν ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να τους δεχθεί όλους. Εδώ έρχεται να προστεθεί η αστυνομία των ευρωπαικών συνόρων, Frontex η οποία κάνει λόγο για σχεδόν 1,2 εκατομμύριο παράτυπες εισόδους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στους τελευταίους 10 μήνες. Ο αντίστοιχος που είχε καταγραφεί κατά το 2014 αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς Τζόναθαν Χιλ κάλεσε τις χώρες-μέλη της ΕΕ να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς αυτό θα τους βοηθήσει να ενσωματωθούν γρηγορότερα στις νέες πατρίδες τους.

Η φιλάνθρωπος δηλαδή Ευρώπη εξαντλείται στη διαχείριση του ζητήματος στο εσωτερικό. Και μάλιστα στο μέτρο που βολεύει τις ανάγκες της βιομηχανίας για φθηνά εργατικά χέρια, όπως συνέβη στην περίπτωση της Γερμανίας. Καμία συζήτηση για τα σύνορα. Η ίδια η Ευρωπαϊκή πολιτική έχει δώσει τροφή στο σύστημα του λαθρεμπορίου, αφού θα μπορούσαν με κανονικά πλοία να μεταφέρονται οι πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, πληρώνοντας το απλό εισιτήριο των 20 ευρώ, ενώ σταδιακά θα καταγράφονταν. Η αποκρουστική αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη βουλεύεται πολύ από τους πνιγμούς. Για αυτό και η Frontex μετρά σήμερα «παράτυπες εισόδους».

Παλαιότερα άρθρα: