Εμφάνιση Αμερικάνικων πλοίων στο Κατάρ

Διαβάστε επίσης

Παρά τις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ στέλνουν μηνύματα που δείχνουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν το Κατάρ, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να βρεθεί λύση στην κρίση στον Κόλπο.

Δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έφτασαν στο λιμάνι Χάμαντ, νοτίως της Ντόχα, για να «συμμετάσχουν σε μια κοινή στρατιωτική άσκηση με το Πολεμικό Ναυτικό» του Κατάρ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας αυτής.

Παράλληλα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις και ο ομόλογός του του Κατάρ Χάλεντ αλ Ατίγια συμφώνησαν για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-15.

«Η πώληση αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα προσφέρει στο Κατάρ τεχνολογία αιχμής και θα ενισχύσει την συνεργασία στον τομέα ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και του Κατάρ», επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας.

Η συνεργασία αυτή είναι ήδη στενή, καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν μια μεγάλη αεροπορική βάση στην έρημο του Κατάρ, όπου βρίσκεται η έδρα της CentCom, της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή που διευθύνει τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται 10 ημέρες μετά την έναρξη της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

Ο Μάτις και ο αλ Ατίγια υπογράμμισαν «τη σημασία να αμβλυνθούν οι εντάσεις, ώστε όλοι οι εταίροι στην περιοχή του Κόλπου να μπορέσουν να επικεντρωθούν στα επόμενα βήματα προκειμένου να πετύχουν τους κοινούς τους στόχους», σύμφωνα με την αμερικανική ανακοίνωση.

Παλαιότερα άρθρα: