Εμβόλιο Sputnik: Ούτε ένα περιστατικό θρόμβωσης, λένε οι Ρώσοι

Διαβάστε επίσης

Ούτε ένα περιστατικό δημιουργίας θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορωνoϊού δεν έχει καταγραφεί, δήλωσε η επικεφαλής της ρωσικής εποπτικής υγειονομικής αρχής Άλα Σαμοϊλοβα.

«Κατά τη διάρκεια των φαρμακευτικών ελέγχων, δεν καταγράψαμε ούτε ένα περιστατικό θρομβώσεων που να δημιουργήθηκαν κατά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα Sputnik-V και να υπήρξαν συνεπεία της χρήσης του. Η απουσία παρόμοιων παρενεργειών επιβεβαιώνεται και από το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής, το οποίο δημοσιεύει στοιχεία για τα αποτελέσματα από την χρήση του εμβολίου στις κλινικές δοκιμές. Έχει σημασία να επισημάνουμε ότι ο καθαρισμός του εμβολίου Sputnik-V, που πραγματοποιείται σε πολλά στάδια, με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας χρωματογραφίας και μικροφιλτραρίσματος (μικροδιήθησης), αποκλείει την παραμονή υψηλών ποσοτήτων υπολείμματος DNA, το οποίο συνιστά παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη θρομβώσεων», δήλωσε η Σαμοϊλόβα.

Η Σαμοϊλόβα δήλωσε επίσης ότι η ρωσική εποπτική υγειονομική αρχή πραγματοποιεί συστηματικά ελέγχους για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορωναϊού, επισημαίνοντας ότι το ρωσικό σύστημα ελέγχου που αφορά στην ασφάλεια της ανοσοποίησης ελέγχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Παλαιότερα άρθρα: