Ενέσεις αισιοδοξίας από Τσίπρα στους βουλευτές του – Αποκάλυψε το αφήγημα των εκλογών

Διαβάστε επίσης

Εξαιρετικά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για όλες τις πολιτικές εξελίξεις, το μεσημέρι της Δευτέρας. Και μάλιστα προσπάθησε να… μεταλαμπαδεύσει την αισιοδοξία του αυτή στους κυβερνητικούς βουλευτές καθώς δημοσκοπήσεις και πολίτες τους… καταρρακώνουν το ηθικό.

«Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο τέλος μιας δύσκολης πορείας. Σε τέσσερις μήνες, τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση μας θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει έναν από τους κεντρικούς της στόχους: Την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία,» είπε ο κ. Τσίπρας και στη συνέχεια ξεδίπλωσε ένα μέρος της ρητορικής που θα χρησιμοποιήσει στις επόμενες εκλογές, αν φυσικά όλα πάνε όπως τα έχει σχεδιάσει.

Το ομολόγησε και ο ίδιος όταν είπε πως «στο βαθμό που όλα πάνε κατ’ ευχήν -καθώς έχουμε ακόμη μπροστά μας τα τελευταία βήματα της διαδρομής και δεν πρέπει να χάσουμε την στοχοπροσήλωσή μας- θα βρεθούμε μπροστά σε ένα ιστορικό επίτευγμα σε μια ιστορική καμπή.

Η χώρα επιστρέφει σε ένα καθεστώς κανονικότητας. Όχι ότι θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Όχι ότι δε θα υπάρχουν ακόμη πληγές σοβαρές που θα πρέπει να επουλώσουμε. Ή ότι δε θα είμαστε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους προκειμένου να εξυπηρετούμε το χρέος που η αλόγιστη διαχείριση των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα, φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού. Πετυχαίνουμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠαΣοΚ απέτυχαν. Ολοκληρώνουμε με επιτυχία το πρόγραμμά, ανορθώνουμε την οικονομία & ανοίγουμε την πρόσβαση στις αγορές χρήματος για τα ελληνικά ομόλογα μετά από 8 χρόνια. Και το κάνουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για το κοινωνικό σώμα.

Εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές χωρίς να διαρρηγνύουμε τους δεσμούς εμπιστοσύνης με τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν και τις οποίες εκφράζουμε. Με συμβιβασμούς, επώδυνες αποφάσεις, όμως κατορθώνοντας να ανακόψουμε την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό.

Είναι εντελώς διαφορετικό να έχεις στόχους δεδομένους και στοιχειώδη έλεγχο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και άλλο να είσαι αναγκασμένος να συγκυβερνάς με την τρόικα.

Δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε συνέχεια, ούτε παράταση του μνημονίου. Αυτό που υπάρχει είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος και η καθαρή έξοδος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μεμιάς θα περάσουμε τις πύλες του παραδείσου, χωρίς να σημαίνει ότι επιστρέφουμε με μιας σε μέρες αφθονίας και σπατάλης..

Θέλω να σας καλέσω να αναλογιστείτε που βρισκόμασταν όταν αναλάβαμε αυτή την προσπάθεια και που φτάσαμε σήμερα.»

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κάνει ένα μικρό απολογισμό του κυβερνητικού έργου σημειώνοντας:

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι καλώς δεν εγκαταλείψαμε το πλοίο, ορθώς παλέψαμε να κρατήσουμε όρθιο το σκαρί στη φουρτούνα. Με υποχωρήσεις, με συμβιβασμούς, με δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις. Καταφέρνουμε, όμως, να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό και την εξαθλίωση.

Πετύχαμε την ανάκαμψη και καταφέραμε μέτρα στήριξης των αποκλεισμένων, των εργαζομένων, των ανέργων, εκείνων που μας έχουν πραγματικά ανάγκη. Σε σύγκριση με την κατάσταση που παραλάβαμε όταν αναλάβαμε πριν από τρία χρόνια, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, είναι η μέρα με τη νύχτα.

Έχουμε πλέον μια κοινωνία και οικονομία που παρά τις δυσκολίες πατάνε στα πόδια τους, οι πολίτες δειλά δειλά βρίσκουν τον τρόπο να είναι αισιόδοξοι, να έχουν προσδοκίες. Αυτό είναι δική μας επιτυχία, διότι δεν θέλουμε την κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών. Η κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών δεν μπορεί παρά να είναι αντίπαλός της Αριστεράς.

Στόχος να οικοδομήσουμε έναν νέο παραγωγικό μοντέλο. Μια οικονομία ζωντανή, δυνατή αλληλέγγυα.»

Για τη μετά το μνημόνιο εποχή σημείωσε

Τα μέτωπα είναι γνωστά: προαπαιτούμενα, συμφωνία για το χρέος και η συμφωνία για την μεταπρογραμματική εποπτεία.

Σε αυτή τη συζήτηση η ελληνική πλευρά έχει γίνει περισσότερο από σαφής εδώ και καιρό. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι βεβαίως συζητάμε με το ΔΝΤ, προσπαθώντας να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Το κλίμα των μεταξύ μας συζητήσεων έχει τους τελευταίους μήνες βελτιωθεί. Ωστόσο δεν θεωρούμε ότι η μη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου. Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι.

Βασική μας θέση ήταν και παραμένει ότι η Ευρώπη και πρέπει και μπορεί να δώσει μόνη της τις αναγκαίες πολιτικές και τεχνικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία μας προς την καθαρή έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή. Με ένα αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει τις δικές μας προτεραιότητες πολιτικής. Επιταχύνοντας τις προσπάθειες μας για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης. Εντείνοντας τις πολιτικές και τεχνικές μας παρεμβάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο. Και διεκδικώντας ένα καθεστώς εποπτείας μετά το πρόγραμμα στο πλαίσιο των υπαρκτών ευρωπαϊκών πλαισίων και των εμπειριών των υπολοίπων χωρών που εξήλθαν από ανάλογα προγράμματα.

Για τουρκική προκλητικότητα

Οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο άλλωστε, αλλά και έμπρακτη υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και συνολικότερα του διεθνούς παράγοντα στο θέμα της απαράδεκτης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι στις προκύπτουσες διαφορές μας με την Τουρκία, έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη, μεγαλύτερη απο ποτέ άλλοτε… Το ζήτημα αυτή τη φορά έχει να κάνει με την ίδια τη Τουρκία και τις στρατηγικές της επιλογές.

Η Τουρκία δείχνει να φλερτάρει με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Δείχνει να κινδυνεύει να χάσει τον προσανατολισμό της και να απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή της στόχευση. Και αυτή δε θα είναι μια καλή εξέλιξη, ούτε για τη Τουρκία, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τη περιοχή.

Είναι καλοδεχούμενες οι δηλώσεις Ερντογάν για την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη.

Οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο. Εμείς από τη δική μας πλευρά μαζί με την Ευρώπη και τους θεσμούς της, επιμένουμε να κρατάμε τη δέσμευση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου. Και αναμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του και απορρίπτουμε ταυτόχρονα, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς.

Επίθεση κατά της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αντισύριζα μέτωπο. Και έχουν καταφέρει να συγκροτήσουν ένα μαύρο μέτωπο που αποτελείται από ό,τι πιο σάπιο και διαφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα, στην προσπάθεια τους να παλινορθώσουν την εξουσία του παλιού πολιτικού συστήματος.

Τόσο το παλιό πολιτικό σύστημα όσο και οι οικονομικοί του προστάτες έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι εμείς μιλάμε σοβαρά. Ούτε παίζουμε. Ούτε φοβόμαστε. Ούτε ντιλάρουμε, όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι. Και οτι την δέσμευση μας για καθημερινή μάχη κατά της διαφθοράς δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε.

Στόχος της δικής μας κυβέρνησης είναι να αναδείξουμε τις τεράστιες ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την οικοδόμηση ενός παρακράτους οικονομικού εγκλήματος που έπαιξε τεράστιο ρόλο στον ηθικό εκφυλισμό αλλά και στην χρεοκοπία της χώρας πριν οχτώ χρόνια.

Παλαιότερα άρθρα: