Ένοπλος σκοτώνει 5 σε κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας στην Ιορδανία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ένας ένοπλος σκότωσε πέντε ανθρώπους σε εγκαταστάσεις εκπαίδευσης της αστυνομίας στην Ιορδανία πριν πυροβοληθεί και πέσει νεκρός από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η πρεσβεία της χώρας στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν βρίσκονται δύο αμερικανοί εκπαιδευτές, ένας Νοτιοαφρικανός, και δύο Ιορδανοί.

Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ο δράστης ήταν ανώτερος συν-εκπαιδευτής του κέντρου εκπαίδευσης στο βαθμό του λοχαγού. Το κίνητρό του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Η ιδιωτική αμερικανική εταιρεία ασφάλειας DynCorp International επιβεβαίωσε με τη σειρά της ότι ο δράστης είχε ανοίξει πυρ κατά των υπαλλήλων της που εργάζονταν στο κέντρο.

Παράλληλα, ο βασιλιάς Αμπντάλα επισκέφτηκε στο νοσοκομείο τέσσερις άλλους, τρεις Ιορδανούς και έναν Λιβανέζο υπήκοο, οι οποίοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση στο υπό αμερικανική χρηματοδότηση κέντρο εκπαίδευσης, κοντά στην πρωτεύουσα Αμμάν.

Να αναφερθεί ότι η Ιορδανία είναι εκ των μερών της αμερικανικής συμμαχίας που μάχεται κατά των ανταρτών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στο γειτονικό Ιράκ και τη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτής της συμμαχίας μαχητικά αεροσκάφη απογειώνονται από τις βάσεις της Ιορδανίας προκειμένου να χτυπήσουν θέσεις του Isis. Ο βασιλιάς Αμπντάλα πιστεύει ακράδαντα ότι η απειλή από τους τζιχαντιστές, πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς δεν αποκλείει οι ίδιοι να είναι αναμεμιγμένοι στο τελευταίο αιματηρό περιστατικό.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα από την πλευρά του υπογράμμισε τη σοβαρότητα του περιστατικού, λαμβάνοντας υπόψη τον χώρο στον οποίο σημειώθηκε αλλά και το γεγονός ότι ο δράστης ήταν ένστολος. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας, με σκοπό την αναζήτηση των ακριβών συνθηκών της επίθεσης, καθώς και των κινήτρων του ενόπλου.

Σημειώνεται επίσης ότι το συγκεκριμένο γεγονός έλαβε χώρα στη 10η επέτειο από τις βομβιστικές επιθέσεις της Αλ-Κάιντα σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία στο Αμάν, οι οποίες είχαν τραγικό απολογισμό 57 νεκρούς, στην πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία της Ιορδανίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του βασιλείου έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ πολλών Ιορδανών που φοβούνται για ενδεχόμενη παρατεταμένη αστάθεια στα σύνορά τους, αλλά και ισλαμιστικές επιθέσεις εντός της χώρας τους.

Πηγή
Reuters
Euronews

Παλαιότερα άρθρα: