Ενότητα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζητά η Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας στην Ισλαμική Σύνοδο Κορυφής, καθώς πάνω από 30 ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Ξεχωριστή μνεία αξίζει στη συμμετοχή του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και του Ιρανού προέδρου, που υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στις συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Συρία. Αμφότερες οι χώρες έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη δημιουργία εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Ο Τούρκος Πρόεδρος ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής θα μπορέσει να λειτουργήσει θετικά προς την ενοποίηση των δυνάμεων, ενώ, στην κατεύθυνση αυτή, πρότεινε τη δημιουργία ενός οργανισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, λέγοντας, «αντί να περιμένουμε άλλες δυνάμεις να επέμβουν εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων και άλλων κρίσεων που συμβαίνουν στις μουσουλμανικές χώρες, θα πρέπει να προωθούμε τις λύσεις μόνοι μας, μέσα από την ισλαμική συμμαχία».

Να αναφερθεί ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα στο χώρο πουγ ίνεται η σύνοδος κορυφής, έπειτα και από τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην πόλη νωρίτερα φέτος.

Εκτός από την τρομοκρατία, το βασικό θέμα της συνόδου φέρεται να είναι η ενότητα, κάτι που ο καθηγητής Δρ Ragıp Kutay Karaca του πανεπιστημίου Gelisim λέει ότι απαιτεί ευρείες αλλαγές.

“Πρέπει να υπάρξει ένας μετασχηματισμός εδώ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από περισσότερη δημοκρατία και ευημερία.Ο αραβικός κόσμος διαθέτει πλούσιες φυσικές πηγές. Υπάρχουν απίστευτα κοιτασμάτα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλά ποιος το διαχειρίζεται και ποιος διαμορφώνει την ενεργειακή πολιτική; Η Δύση. Εάν δεν υπάρξει μια συναίνεση, τότε θα πρέπει κάθε πρόβλημα στον ισλαμικό κόσμο να λυθεί σύμφωνα με τις παραμέτρους της Δύσης.”, τόνισε ο Τούρκος ακαδημαϊκός.

Η διήμερη σύνοδος αναμένεται επίσης να ασχοληθεί με τις εξελίξεις στη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.

Πηγή: Euronews

Παλαιότερα άρθρα: