Αλεξέι Ουλουκάγιεφ: Ένοχος για μίζα 2.000.000 πρώην υπουργός του Πούτιν

Διαβάστε επίσης

Ένοχος κρίθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλουκάγιεφ, από ρωσικό δικαστήριο που τον καταδίκασε για το αδίκημα της δωροδοκίας. Είναι ο πρώτος υπουργός που δικάζεται στην πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας.

Ο Ουλουκάγιεφ συνελήφθη το 2016, καθώς κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με 2 εκατ. δολάρια για να δώσει θετική εκτίμηση στην εξαγορά μετοχών εταιρείας πετρελαίου από τη ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft. Η καταγγελία έγινε από τον επικεφαλής της Rosneft, που είναι και από τους πλέον στενούς ανθρώπους του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην ετυμηγορία, ο δικαστής ανέφερε ότι ο Ουλουκάγιεφ «έκανε χρήση της θέσης του για να ζητήσει από τον επικεφαλής της Rosneft δωροδοκία, για να δώσει έγκριση» για την αγορά της εταιρείας Bashneft.

Πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, που εργαζόταν για τον επικεφαλής της Rosneft, κατέθεσε ότι η δωροδοκία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο ενός φόρουμ των Brics στην Ινδία. «Χρησιμοποιώντας δύο δάκτυλα έδειξε το σύνολο των χρημάτων που ήθελε να λάβει», είπε.

Πριν την υπόθεση, ο Ουλουκάγιεφ ήταν φιλελεύθερος πολιτικός με επιρροή στην ρωσική ελίτ. Ωστόσο, δεν ήταν στο στενό πυρήνα του Πούτιν. Οι δεσμοί τους ήταν στενότεροι επί ΕΣΣΔ, όταν και οι δύο ήταν αξιωματικοί της KGB.

Παλαιότερα άρθρα: