Έντονες οι αντιδράσεις για την απόφαση του ΚΑΣ να αρνηθεί άδεια κινηματογράφησης στο BBC

σουνιο
Διαβάστε επίσης

Μετά τις αντιδράσεις και την ένταση που προκλήθηκε από την άρνηση του ΚΑΣ για την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου για τα τα γυρίσματα της μίνι σειράς «The Little Drummer Girl» («Η Μικρή Τυμπανίστρια»), το BBC υπέβαλε νέα πρόταση για τα γυρίσματα η οποία αναμένεται να γίνει αποδεκτή.

Η εταιρεία παραγωγής «κατεβαίνει» με νέα πρόταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) στο πλαίσιο γυρισμάτων τηλεοπτικής σειράς μικρής διάρκειας του BBC, βασισμένης στο έργο του γνωστού συγγραφέα Τζον Λε Καρέ, σε σκηνοθεσία του διάσημου Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ.

Όπως έγινε χτες γνωστό, η εταιρεία παραγωγής θα ζητήσει να γίνουν μόνο πρωινά γυρίσματα, με το θέμα να ξανασυζητείται στο ΚΑΣ τη Μ. Τρίτη, 3 Απριλίου.   Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη, 27 Μαρτίου, τα μέλη του ΚΑΣ, με οριακή πλειοψηφία, δεν συναίνεσαν στη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου στις 12 Απριλίου 2018 για τα γυρίσματα της σειράς.

Η αιτιολογία ήταν ότι η μεγάλη χρονική έκταση (η κινηματογράφηση θα γινόταν αυθημερόν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ), ο μεγάλος αριθμός προσωπικού του κινηματογραφικού συνεργείου, που θα έλεγχαν τη ροή των επισκεπτών, ενίοτε εμποδίζοντάς της και ο βαρύς εξοπλισμός, δυσχεραίνουν υπέρμετρα τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου σε μια περίοδο αιχμής.   Η παραπάνω γνωμοδότηση πυροδότησε πολλές αντιδράσεις από διάφορους φορείς πολιτισμού καθώς και την έντονη δυσαρέσκεια από κυβερνητικούς κύκλους.

Η ΠΕΥΦΑ για την απόφαση του ΚΑΣ

Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή της στην «εντονότατη κριτική που ασκήθηκε μετά την αρνητική απάντηση του ΚΑΣ» στην κινηματογράφηση στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου για τις ανάγκες γυρίσματος σειράς του BBC, με διάσημους συντελεστές.

«Σαν εργαζόμενοι στους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία, θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι είμαστε υπέρ στο να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους δράσεις, αλλά με έναν απαράβατο όρο. Να μη δημιουργείται πρόβλημα στην ασφάλεια του χώρου ή του μουσείου και στην ομαλή πρόσβαση των τουριστών» σημειώνουν οι αρχαιοφύλακες, συμπληρώνοντας ότι «όλα αυτά να γίνονται κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας των αρχαιοφυλάκων για πάρα πολλούς λόγους».

«Θέλουμε να σας ενημερώσουμε», προσθέτει η ΠΕΥΦΑ, «ότι πάρα πολλές φορές οι παραγωγές αυτές μικρές ή μεγάλες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του αιτήματος. Με λίγα λόγια, άλλα αιτούνται στο ΚΑΣ και άλλα συμβαίνουν στην πράξη και αυτό έχει να κάνει με το ωράριο εργασίας, με την απασχόληση των εργαζομένων και κυρίως με την παρεμπόδιση των επισκεπτών επειδή αποκλείονται μεγάλα κομμάτια του χώρου με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να διαμαρτύρονται εντονότατα».

Οι αρχαιοφύλακες ζητούν επίσης να μάθουν «το τίμημα που καταβάλλεται για τη χρήση του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και την πληρωμή των εργαζομένων, όταν πρόκειται να εργαστούν υπερωριακά.

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Το ΚΑΣ είναι ένας επιστημονικός θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος προσπαθεί να διαφυλάξει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Επειδή όμως “κληθήκαμε” να εκφράσουμε τη γνώμη μας και πιστεύαμε πως θα το κάνουνε και άλλοι πολλοί, θέλουμε να πούμε το εξής ρητό του Πλάτωνα: Γνώμην δύναται να έχουν άπαντες. Γνώσιν διά να έχουν γνώμην έχουν;».

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εναντίον απόφασης ΚΑΣ

Από την πλευρά του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκεια του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρία παραγωγής της βρετανικής τηλεοπτικής σειράς σε ανακοίνωση του. «Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τη βαθιά απογοήτευση και έκπληξή του σχετικά με την αρνητική απόφαση του ΚΑΣ ως προς την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου για τις ανάγκες των γυρισμάτων της βρετανικής τηλεοπτικής σειράς “The Little Drummer Girl”, η οποία βασίζεται στο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Παρκ Τσαν Γουκ.

Το ΕΚΚ γνωρίζει και παρακολουθεί εδώ και καιρό τα βήματα που έχει ακολουθήσει η εταιρεία παραγωγής για την απόκτηση αδειών για τα γυρίσματα της σειράς στην Ακρόπολη και στο Σούνιο, έχει προσκομίσει όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα και έχει ενθαρρύνει τους εκπροσώπους της εταιρείας να πραγματοποιήσουν παράσταση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ για την υποστήριξη του αιτήματός τους.

Ένα χρόνο μετά την σύσταση του Hellenic Film Commission, της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΚΚ για την προβολή της Ελλάδας και την προσέλκυση διεθνών παραγωγών, αρνητικές αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου απέναντι σε αντίστοιχα αιτήματα, τόσο υψηλού κύρους, δυσχεραίνουν το έργο του.

Η εξέλιξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ, την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, ως προς την συγκεκριμένη παραγωγή, σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργαλείων (ενεργό Film Commission, επενδυτικό κίνητρο), δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθεια να γίνει επιτέλους πράξη η προσέλκυση διεθνών παραγωγών» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

Καταλήγοντας αναφέρει: «Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αναμένει την επικείμενη οριστικοποίηση και υπογραφή των Υ.Α. και Κ.Υ.Α. (αδειοδότησης και καθορισμού των τελών κινηματογράφησης αντίστοιχα) συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία του στη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών».

Αντιδράσεις από Παππά και Κρέτσου για το «όχι» του ΚΑΣ

Ιδιαίτερα ενοχλημένος με την απόφαση του ΚΑΣ είναι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, η οποία ήρθε ήρθε λίγα 24ωρα μετά από την παρουσίαση του «Filming in Greece». Ο κ. Παππάς παρουσίασε έναν μηχανισμό που θα δώσει επενδυτικό κίνητρο για την παραγωγή κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα. κάνοντας λόγο για άνοιγμα της χώρας μας στον διεθνή κινηματογράφο.

Μάλιστα, στην προωθητική καμπάνια του «Filming in Greece», διαφημίζεται την ομορφιά των ελληνικών μνημείων αλλά και η ευκολία στην έκδοση αδειών για τα γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους. «Τίποτα δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε χθες ο κ. Παππάς. Αιχμές για το ΚΑΣ άφησε και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

Ο κ. Κρέτσος έκανε λόγο για «κακή απόφαση» και «διεθνή γελοιοποίηση της χώρας».

Παράλληλα τόνισε ότι «μετά από την πολυετή οικονομική κρίση που ισοπέδωσε την οπτικοακουστική παραγωγή της χώρας μας, που άφησε χιλιάδες εργαζόμενους στη βιομηχανία του θεάματος άνεργους και τους υπόλοιπους να δουλεύουν υπο-αμοιβόμενοι, σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, και την ίδια στιγμή που ολόκληρος ο ελληνικός λαός κάνει υπερπροσπάθεια για να υπερβούμε όλοι μαζί την περίοδο της επιτροπείας, με μία μόνο αξιολόγηση να μας χωρίζει από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρμενίζει σε δικές του ήρεμες θάλασσες σαν να μην έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια απολύτως τίποτα».

«Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή να απορριφθεί, με συνοπτικές διαδικασίες, και χωρίς να εξεταστούν εναλλακτικές, συμβιβαστικές λύσεις (όπως, για παράδειγμα, η δυνατότητα να γίνουν γυρίσματα νωρίς το πρωί ή σε ώρες μη αιχμής -λύσεις που πρότεινε, προς τιμήν της, η μειοψηφία) το αίτημα ενός, κατά τεκμήριο, σοβαρότατου φορέα, και ενός δημιουργού που τιμά τον τόπο μας επιλέγοντάς τον για την παραγωγή της σειράς του» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Πηγή: www.lifo.gr

Παλαιότερα άρθρα:

153 απαντήσεις στο “Έντονες οι αντιδράσεις για την απόφαση του ΚΑΣ να αρνηθεί άδεια κινηματογράφησης στο BBC”

 1. I am now not positive the place you are getting your info, however great topic. I needs to spend a while learning much more or understanding more. Thank you for fantastic information I was searching for this information for my mission.

 2. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply could not come across. What an ideal web-site.

 3. I’ve been surfing online greater than 3 hours today, but I never discovered any attention-grabbing article like yours. It is lovely value enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made excellent content as you probably did, the web shall be a lot more helpful than ever before. “Nothing will come of nothing.” by William Shakespeare.

 4. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful information specially the last part :) I care for such information much. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

 5. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he in actual fact bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying extra on this topic. If attainable, as you grow to be experience, would you thoughts updating your blog with more details? It is extremely helpful for me. Massive thumb up for this weblog post!

 6. Greetings from Ohio! I’m bored to tears at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, amazing site!

 7. You really make it seem really easy together with your presentation however I find this topic to be actually something which I feel I might by no means understand. It sort of feels too complex and extremely large for me. I’m taking a look ahead for your next put up, I will try to get the hang of it!

 8. I’ve been browsing online more than three hours as of late, yet I never found any interesting article like yours. It is beautiful worth sufficient for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before. “I think that maybe if women and children were in charge we would get somewhere.” by James Grover Thurber.

 9. You really make it seem so easy along with your presentation however I in finding this topic to be really one thing that I believe I’d by no means understand. It seems too complicated and extremely huge for me. I am looking ahead for your subsequent submit, I¦ll try to get the cling of it!

 10. I have recently started a blog, the information you provide on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “Cultivation to the mind is as necessary as food to the body.” by Marcus Tullius Cicero.

 11. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 12. Hi, i think that i noticed you visited my weblog thus i got here to “go back the choose”.I’m trying to to find things to enhance my website!I assume its ok to make use of a few of your ideas!!

 13. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 14. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me insane so any support is very much appreciated.

 15. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 16. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :)

 17. Hey very nice website!! Man .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your web site and take the feeds also…I’m satisfied to find a lot of useful information right here in the put up, we want develop more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 18. Just desire to say your article is as surprising. The clarity in your post is just nice and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 19. I used to be very pleased to search out this net-site.I wanted to thanks on your time for this glorious read!! I definitely having fun with every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 20. Please let me know if you’re looking for a author for your site. You have some really good posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an email if interested. Regards!

 21. Thanks for another informative web site. Where else could I get that kind of information written in such a perfect way? I’ve a project that I’m just now working on, and I have been on the look out for such information.

 22. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website :).

 23. Thank you so much for providing individuals with an exceptionally special opportunity to read articles and blog posts from here. It’s always so pleasurable and as well , full of a good time for me personally and my office fellow workers to visit your website at the very least three times weekly to learn the fresh guides you have got. And definitely, I am actually amazed concerning the great hints you serve. Selected two tips on this page are undeniably the best we have all ever had.

 24. Wonderful goods from you, man. I’ve be aware your stuff prior to and you are just extremely excellent. I actually like what you’ve received right here, really like what you are stating and the way in which in which you say it. You are making it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. That is actually a wonderful web site.

 25. It’s perfect time to make some plans for the longer term and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips. Maybe you could write subsequent articles regarding this article. I desire to learn even more issues about it!

 26. Hi, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a large portion of people will miss your magnificent writing because of this problem.

 27. Hey would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 28. There are actually a lot of details like that to take into consideration. That could be a nice point to convey up. I offer the ideas above as basic inspiration but clearly there are questions just like the one you convey up the place crucial factor might be working in honest good faith. I don?t know if greatest practices have emerged round issues like that, however I am certain that your job is clearly recognized as a fair game. Both boys and girls feel the influence of only a second’s pleasure, for the remainder of their lives.

 29. A person essentially help to make significantly articles I might state. That is the first time I frequented your web page and so far? I surprised with the analysis you made to make this actual submit extraordinary. Fantastic activity!

 30. Yesterday, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 31. Good ?V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 32. Hello There. I found your blog the use of msn. This is an extremely well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to learn extra of your helpful information. Thank you for the post. I’ll definitely return.

 33. Simply wish to say your article is as surprising. The clearness for your publish is simply spectacular and i could assume you are knowledgeable on this subject. Well together with your permission allow me to grasp your RSS feed to stay updated with approaching post. Thanks 1,000,000 and please carry on the enjoyable work.

 34. I do love the way you have presented this particular problem plus it does indeed give me some fodder for thought. Nonetheless, because of what precisely I have experienced, I simply wish when other comments pack on that people today continue to be on issue and in no way start upon a tirade of some other news of the day. All the same, thank you for this outstanding point and whilst I do not necessarily go along with it in totality, I value your viewpoint.

 35. Greetings from California! I’m bored to tears at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great site!

 36. I¦ve been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this info So i am happy to convey that I have a very good uncanny feeling I discovered just what I needed. I so much unquestionably will make sure to do not omit this website and give it a look regularly.

 37. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 38. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 39. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 40. Thank you, I’ve recently been searching for info about this subject for a long time and yours is the best I have discovered so far. However, what in regards to the conclusion? Are you sure about the source?

 41. Hey there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to look it over. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Terrific blog and brilliant design.

 42. Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.

 43. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 44. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :).

 45. Hello my friend! I want to say that this post is awesome, nice written and include approximately all important infos. I’d like to see more posts like this.

 46. I just couldn’t depart your web site before suggesting that I really loved the standard information a person supply to your guests? Is going to be again steadily in order to check out new posts

 47. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog. You have some really good posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Regards!

 48. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 49. I think other site proprietors should take this web site as an model, very clean and magnificent user friendly style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

 50. magnificent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You should continue your writing. I am confident, you have a great readers’ base already!

 51. Greetings from California! I’m bored to death at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I love the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, excellent site!

 52. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100 sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Many thanks

 53. I’m impressed, I must say. Really hardly ever do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you will have hit the nail on the head. Your concept is excellent; the problem is something that not sufficient persons are speaking intelligently about. I am very pleased that I stumbled across this in my search for one thing relating to this.

 54. Hi there I am so grateful I found your web site, I really found you by error, while I was looking on Digg for something else, Anyhow I am here now and would just like to say kudos for a remarkable post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the great job.

 55. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My site has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any ways to help reduce content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

 56. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 57. Hello would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a fair price? Thanks a lot, I appreciate it!

 58. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very helpful info specifically the last part :) I care for such information much. I was looking for this particular info for a very long time. Thank you and good luck.

 59. I wish to show my thanks to the writer for rescuing me from this particular instance. Right after looking out throughout the internet and finding suggestions that were not helpful, I figured my life was over. Living without the presence of solutions to the difficulties you’ve fixed as a result of your entire post is a critical case, and the kind that would have badly damaged my entire career if I had not come across your site. Your expertise and kindness in controlling a lot of things was very useful. I am not sure what I would’ve done if I had not discovered such a point like this. I can now look forward to my future. Thank you very much for this reliable and sensible help. I won’t hesitate to propose your web sites to any individual who needs and wants care on this situation.

 60. Superb blog you have here but I was curious about if you knew of any user discussion forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really love to be a part of group where I can get feed-back from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

 61. Spot on with this write-up, I really suppose this website wants rather more consideration. I’ll in all probability be once more to learn way more, thanks for that info.

 62. I do accept as true with all the ideas you’ve introduced in your post. They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for starters. Could you please prolong them a little from next time? Thanks for the post.

 63. A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of evaluation on this. And he in reality bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love reading more on this topic. If doable, as you develop into experience, would you thoughts updating your blog with extra particulars? It’s highly helpful for me. Large thumb up for this weblog publish!

 64. The other day, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 65. Hello there! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Appreciate it!

 66. It¦s actually a great and useful piece of info. I am satisfied that you just shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 67. That is really fascinating, You’re an overly skilled blogger. I’ve joined your feed and look ahead to in quest of extra of your fantastic post. Additionally, I have shared your web site in my social networks!

 68. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this information So i am happy to convey that I have a very good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make sure to do not forget this website and give it a look on a constant basis.

Σχολιάστε