ΕΟΔΥ: Χωρίς την ινδική μετάλλαξη το κρούσμα στην Πάτρα

Διαβάστε επίσης

Χωρίς την ινδική μετάλλαξη που ανησυχεί τους ειδικούς το κρούσμα στην Πάτρα.

Ο άνδρας φέρει το στέλεχος Β.1.617 του ιού, το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία, αλλά «δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος», όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ο Οργανισμός σημειώνει ακόμη, στην ενημέρωσή του για το συμβάν που κινητοποίησε τις αρχές, ότι ο εν λόγω φορέας έχει απομονωθεί, ενώ η ιχνηλάτηση των επαφών του έχει ξεκινήσει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανιχνεύθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.

Ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22/3. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16/3. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του.

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα η ΕΡΤ μετέδωσε ότι μεταλλαγμένο κρούσμα που εντοπίστηκε στην Πάτρα, εμφανιζόταν να έχει κοινά σημεία με την «επικίνδυνη» ινδική παραλλαγή.

 

Παλαιότερα άρθρα: