Επέκταση των Ρωσικών κυρώσεων αποφάσισε η ΕΕ – εξετάζεται άρση θεώρησης εισόδου για Ουκρανία, Γεωργία, Κοσσυφοπέδιο

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Απεσταλμένοι της ΕΕ συμφώνησαν σε εξάμηνη παράταση των οικονομικών κυρώσεων της ΄Ενωσης προς τη Ρωσία.

Τα μέτρα λήφθηκαν τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία – κατά την οποία φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 9.000 ανθρώπους.

Τα μέτρα πρόκειται να επεκταθούν και στον τομέα της ενέργειας, των τραπεζών και αυτόν της άμυνας, μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2016.

Η απόφαση θα καταστεί τελεσίδικη την ερχόμενη Δευτέρα – εκτός αν κάποιο κράτος-μέλος μεταβάλλει τη θέση της και να υποβάλει επίσημη αντίρρηση.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τα άνευ σχετικής θεώρησης (βίζα) βραχείας διαμονής ταξίδια προς την ΕΕ για την Ουκρανία – καθώς και για τη Γεωργία και το Κοσσυφοπέδιο.

Η είδηση ​​για το Κίεβο έρχεται μετά από την συνάντηση του Jean-Claude Juncker, επικεφαλής της Επιτροπής, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko, με σκοπό να εξομαλύνουν τα τελευταία εναπομείναντα ζητήματα.

Οι επίσημες νομοθετικές προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο στις αρχές του νέου έτους.

«Η Επιτροπή συνιστά την ελευθέρωση από τις θεωρήσεις για τη Γεωργία, το Κοσσυφοπέδιο και την Ουκρανία. Καλώ τις κυβερνήσεις της ΕΕ στο Συμβούλιο να λάβουν σύντομα απόφαση για τις τρεις αυτές χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας, Irakly Garibashvili, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν απόδειξη της προσήλωσης της Γεωργίας στις «ευρωπαϊκές αξίες».

Για τους περισσότερους Γεωργιανούς και Ουκρανούς, τα ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη θα είναι το μεγαλύτερο απτό κέρδος από τις κινήσεις των χωρών αυτών προς ένταξη στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Παράλληλα η ενδεχόμενη άρση των θεωρήσεων θα αποτελέσει άλλο ένα αγκάθι για τις σχέσεις με τη Μόσχα, η οποία, πέραν των πολιτικών παραμέτρων, έχει εδώ και καιρό προσπαθήσει να εξασφαλίσει πρόσβαση άνευ θεώρησης στην ΕΕ για τους ηγέτες των επιχειρήσεών της.

Πηγή
Euronews

Παλαιότερα άρθρα: