Επί 8 χρόνια προετοιμαζόταν η επίθεση στη Σρι Λάνκα ~ Βαριές κατηγορίες κατά των μυστικών υπηρεσιών

Διαβάστε επίσης

Βαρύτατες καταγγελίες εξαπέλυσε ο προέδρου της Βουλής στη Σρι Λάνκα, υποστηρίζοντας ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών έκρυψαν σκόπιμα πληροφορίες για τις επιθέσεις και ότ αξιωματούχοι ασφαλείας δεν ανέλαβαν δράση.

«Ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πληροφοριών απέκρυψαν σκοπίμως πληροφορίες. Οι πληροφορίες ήταν εκεί, αλλά οι ανώτατοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Λακσμάν Κιριέλα, που είναι επίσης υπουργός Δημοσίων Επιχειρήσεων.

Όπως καταγγέλλει, οι ινδικές μυστικές υπηρεσίες είχαν δώσει πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά ναών, ξενοδοχείων και πολιτικών στις 4 Απριλίου και πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του προέδρου της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα στις 7 Απριλίου, αλλά οι πληροφορίες δεν κοινοποιήθηκαν στην κυβέρνηση. «Κάποιος ελέγχει αυτούς τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παίζει πολιτικά παιγνίδια. Αυτό πρέπει να ερευνηθεί», πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα «σχεδιάζονταν επί 7-8 χρόνια»

Από την πλευρά του, ο Σάραθ Φονσέκα, πρώην αρχηγός του στρατού και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι οι επιθέσεις αυτές «πρέπει να σχεδιάζονταν επί τουλάχιστον 7-8 χρόνια».

Την επομένη των επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε ο ISIS, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι οι «Αρχές» της χώρας είχαν ειδοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν για την προετοιμασία των επιθέσεων από την τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama’ath (NTJ) και είχαν στη διάθεσή τους σειρά ονομάτων συγκεκριμένων υπόπτων. «Δεκατέσσερις ημέρες πριν να συμβούν αυτά τα περιστατικά, είχαμε ενημερωθεί γι΄ αυτά», είχε δηλώσει τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραζίθα Σεναράτνε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κολόμπο.

Τα στοιχεία αυτά βασίζονταν σε πληροφορίες που προέρχονταν από ξένη υπηρεσία Πληροφοριών. «Στις 9 Απριλίου, ο αρχηγός των υπηρεσιών Πληροφοριών συνέταξε επιστολή και στην επιστολή αυτή είχαν καταγραφεί πολλά από τα ονόματα των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε. Όμως, αυτό το σημείωμα των υπηρεσιών Πληροφοριών που προειδοποιούσε για τις επικείμενες επιθέσεις δεν έφθασε ποτέ μέχρι τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την κυβέρνησή του, που δεν ειδοποιήθηκαν για το τρομοκρατικό σχέδιο, διότι δεν προσκλήθηκαν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στις οποίες προήδρευσε ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα.

Αίσθηση προκαλεί την ίδια ώρα η προειδοποίηση του πρωθυπουργού της χώρας ότι αρκετοί ύποπτοι οπλισμένοι με εκρηκτικά διαφεύγουν της σύλληψης.

Πηγές που έχουν γνώση της πορείας των ερευνών ανέφεραν ότι έως και εννέα άτομα που ενέχονται άμεσα στις επιθέσεις με τους 359 νεκρούς και τους 500 τραυματίες στη Σρι Λάνκα μπορεί να έχουν ξεγλιστρήσει από το δίχτυ των διωκτικών υπηρεσιών. Στη διάρκεια της νύχτας συνελήφθησαν άλλα 18 άτομα ανεβάζοντας σε 58 τον αριθμό των συλληφθέντων μέχρι στιγμής.

 

Παλαιότερα άρθρα: