Επικίνδυνος μύκητας εντοπίστηκε στα Ιωάννινα

Διαβάστε επίσης

Σήμα κινδύνου, για την εμφάνιση ενός επικίνδυνου μύκητα, του Batrachochytrium dendrobatidis, ο οποίος ευθύνεται για την εξαφάνιση μεγάλων πληθυσμών βατράχων σε όλο τον κόσμο και πρόσφατα εντοπίστηκε σε πληθυσμούς βατράχων στη Θράκη και τη δυτική Πελοπόννησο, εκπέμπει ο Φορέας Διαχείρισης Στενών Αχέροντα -Καλαμά.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ενδέχεται ο συγκεκριμένος μύκητας να υπάρχει και σε άλλα υγροτοπικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα (λίμνες, ποτάμια, ρυάκια, πηγές, ρέματα και γενικότερα σε γλυκά/ υφάλμυρα νερά) καθώς δεν έχουν ελεγχθεί όλοι οι υγρότοποι, και κατά συνέπεια και στο Ν. Θεσπρωτίας. Επίσης, παρακαλει όσους κινούνται (κατοίκους ή επισκέπτες) στις υγροτοπικές περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που παρατηρήσουν νεκρά άτομα βατράχων να απευθυνθούν στο Φορέα Διαχείρισης.

Στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας πεδίου, διεθνής επιστημονική ομάδα διαπίστωσε την ύπαρξη θετικών δειγμάτων βατραχοχυτριδιωμύκωσης σε αμφίβια και στις δύο περιοχές.

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της παγκόσμιας εξάπλωσης του μύκητα, οι ερευνητές αποφάσισαν να δώσουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ώστε να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και των αρμόδιων Αρχών.

Παλαιότερα άρθρα: