Επισφαλής κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Μια δοκιμαστική εκεχειρία μεταξύ των αντίπαλων πλευρών στην Υεμένη τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Κυριακής ως προπομπός για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα ξεκινήσουν στις 18 Απριλίου στο Κουβέιτ.

Στην πρωτεύουσα Σαναά, κάτοικοι ανέφεραν ότι ήθελαν απεγνωσμένα ο ΟΗΕ να υποστηρίξει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης και αυτές να καρποφορήσουν, ύστερα από τους δύο αποτυχημένους γύρους συνομιλιών πέρυσι.

“Ελπίζουμε ότι αυτή η εκεχειρία θα είναι σοβαρή και θα αποβεί αξιόπιστη, εννοώ από όλα τα κόμματα, και ότι η ειρήνη θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να είναι μια πραγματική ανακούφιση για τους φτωχούς και τους άπορους που πεθαίνουν σε αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο”, δήλωσε συγκεκριμένα κάτοικος της Σαναά.

“Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους χωρίς δουλειά, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό και με το φόβο ότι ανά πάσα στιγμή ένας βομβαρδισμός θα μπορούσε να σκοτώσει κάποιους από μας”, είπε ένας άλλος.

Γεγονός είναι πως οι μάχες μεταξύ του στρατού της Υεμένης που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και των ανταρτών Χούθι έχει μέχρι σήμερα ως τραγικό απολογισμό περισσότερους από 6.000 νεκρούς, ενώ έχει προκαλέσει και μια ευρείας κλίμακας ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Οι αντάρτες Χούθι πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά τον Ιανουάριο του 2015 μαζί με αρκετές επαρχίες στη βόρεια Υεμένη. Η ομάδα ανάγκασε τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χαντί σε κατ ‘οίκον περιορισμό, εντούτοις εκείνος αργότερα διέφυγε στη Σαουδική Αραβία αναζητώντας καταφύγιο και πολιτική στήριξη.

Η Σαουδική Αραβία, ως φιλοκυβερνητικός σύμμαχος της Υεμένης, έχει απαντήσει με βομβαρδισμούς εναντίον των ανταρτών Χούθι και των συμμάχων τους από τον Μάρτιο του 2015.

Κατά τη διάρκεια του έτους, η διεθνής κοινότητα έχει προσπάθησε ανεπιτυχώς να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών, αποτυγχάνοντας να θέσει ένα τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές λένε ότι έχουν πλέον σχηματιστεί επιτροπές για την εποπτεία της παύσης των εχθροπραξιών και τη διευκόλυνση της παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγή: Euronews

Παλαιότερα άρθρα: