Επίσημη έναρξη των εργασιών της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Την Τρίτη συντελέστηκε η επίσημη έναρξη λειτουργίας της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB) των χωρών BRICS – Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής –στην οποία παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Λου Τζιγουέι, κατά την τελετή έναρξης λειτουργίας της στη Σανγκάη.

Η τράπεζα έχει αρχικό κεφάλαιο 50 δισ. δολαρίων, το οποίο σταδιακά θα αυξηθεί σε 100 δισ. δολάρια. Η NBD, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών. Μπορεί να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, χωρίς να υπονομεύσει τους ρόλους των υφιστάμενων τραπεζών, όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας, σημείωσε ο Λου.

«Η στήριξη της NDB για την κατασκευή υποδομών θα μειώσει αποτελεσματικά τη στενότητα που περιορίζει τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες επί μακρόν και θα στηρίξει την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των οικονομιών τους», δήλωσε ακόμη ο υπουργός, προσθέτοντας: «Η NDB είναι ένα νέο μέλος και εταίρος στο σύστημα παγκόσμιας ανάπτυξης». Αν και στις χώρες BRICS αντιστοιχεί περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας, αυτές και οι γείτονές τους εξαρτιόνταν επί μακρόν από δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, καθώς και της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας υπό την καθοδήγηση της Ιαπωνίας.

Η Κίνα ηγείται, επίσης, της δημιουργίας της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων σε Υποδομές (AIIB) με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων. Η τράπεζα των BRICS θα συνεργάζεται με την AIIB, δήλωσε ο Πρόεδρος της, ο Κουνταπούρ Βάμαν Κάματ, σημειώνοντας ότι θα αναζητά λύσεις για επιτόπου χρηματοδότηση, όπως την πρόσβαση σε αγορές χρήματος και κεφαλαίων στις χώρες BRICS. «Θα είμαστε ανοικτοί όσον αφορά τα μέσα που θα χρησιμοποιούμε για τη χρηματοδότηση των έργων», δήλωσε ο Κάματ.

Η Ρωσία και η Κίνα φαίνεται πως κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για να προσεγγίσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες για να ενταχθούν στην σφαίρα επιρροής τους, αλλά και δημιουργούν κανάλια χρηματοδότησης και την πρόσβαση σε αγορές χρημάτων και κεφαλαίων στην ομάδα των χωρών BRICS, όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, αλλά και να ενισχύσουν και τις ίδιες σε κάποια ζητήματα.

Εν κατακλείδι, η τράπεζα αυτή είναι ένα βήμα ανεξαρτητοποίησης από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίων που οι ΗΠΑ έχουν κυρίαρχο ρόλο και να δημιουργήσουν την δική τους τράπεζα με μεγάλα ποσά που θα τους εξασφαλίσει άμεση χρηματοδότηση και περαιτέρω ανάπτυξη στις οικονομίες τους. Σίγουρα όμως θα πρέπει να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής η συγκεκριμένη τράπεζα προκειμένου να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα.

Παλαιότερα άρθρα: