Επίσκεψη Τουσκ στην Αθήνα, συγκρατημένα αισιόδοξος για την αξιολόγηση

Διαβάστε επίσης

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Ντόναλντ Τουσκ είχε γίνει νωρίτερα δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αφήσουμε πίσω την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. «Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους, για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και ασφαλή», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι σήμερα είναι πιο αισιόδοξος, από χθες, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αύριο θα είναι περισσότερο από σήμερα.

«Λόγω της αποφασιστικότητας και του πραγματισμού που επιδεικνύετε είμαι πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση», είπε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ εξέφρασε την άποψη πως, βεβαίως, βρισκόμαστε μακριά ακόμα, από το να μιλάμε για ένα success story στην ελληνική οικονομία.

Νωρίτερα, ο κ. Τουσκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο:

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, «με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας και σας συγχαίρω εκ νέου για την επανεκλογή σας ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο σας. Η Ελλάδα, το γνωρίζετε καλώς, είναι αποφασισμένη να συμβάλλει, ακόμη και πέρα από το μέτρο που της αναλογεί, προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ισχυρή και ελκυστική, διαψεύδοντας στην πράξη εκείνους που βιάστηκαν να την εγκαταλείψουν, επηρεασμένοι από την τρέχουσα ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία. Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά προς τον τελικό της προορισμό, την ενοποίησή της, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην θεσμική της εμβάθυνση και ολοκλήρωση».

Παλαιότερα άρθρα: