Επιστολή προς τον Μάρκο Σίλβα

Διαβάστε επίσης

Αγαπητέ Μάρκο Σίλβα,

Μπήκες τελείως ξαφνικά στα ελληνικά media. Εδώ και λίγες μέρες όλοι ασχολούνται με εσένα, την καριέρα σου και τις επιτυχίες σου στους πάγκους ενώ όλοι αναρωτιούνται αν μπορείς να αναλάβεις μια τόσο απαιτητική ομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Μοιάζεις αρκετά με τους προκατόχους σου. Είσαι νέος προπονητής εκ Ιβηρικής με κάποιες επιτυχίες στους πάγκους και βλέπεις τον Πειραιά ως ένα βήμα για να ανεβάσεις τις ποδοσφαιρικές σου μετοχές να ξεχωρίσεις με την ομάδα στην Ευρώπη αλλά και να πάρεις το εισιτήριο για να προπονήσεις στο απώτερο μέλλον μεγαλύτερες ομάδες από τον Ολυμπιακό. Εγώ με την απλή ποδοσφαιρική λογική μου θέλω να σου δώσω κάποιες συμβουλές για σημαντικές καταστάσεις που θα πρέπει να διαχειριστείς από την πρώτη μέρα της άφιξής σου στην Ελλάδα.

Η πρώτη συμβουλή μοιάζει τελείως απλή και εύκολη στην εφαρμογή αλλά είναι πολύ σημαντική και στην Ευρώπη έχουμε δει πολλές φορές να παραβιάζεται ακόμα και σε κορυφαία κλαμπ. Γίνε το απόλυτο αφεντικό! Είναι τακτική του Βαγγέλη Μαρινάκη από εποχής Βαλβέρδε και έπειτα να δίνει τα κλειδιά στον εκάστοτε προπονητή ωστόσο το να πάρεις τον έλεγχο των αποδυτηρίων όχι μόνο με την ιδιότητά σου ως προπονητής αλλά και με την δουλειά σου και με τις σχέσεις που θα αναπτύξεις με τους παίκτες είναι μεγάλη υπόθεση. Αν το καταφέρεις θα διαπιστώσεις ότι στην διάρκεια της σεζόν κάποιες «παράλογες» αποφάσεις σου θα αντιμετωπίζονται με λιγότερη δυσπιστία γιατί οι παίκτες θα έχουν στο μυαλό « κάτι θα έχει στο μυαλό του ο κόουτς». Το τελευταίο είναι μεγάλη υπόθεση!

Περνάμε τώρα στην δεύτερη συμβουλή και αφορά την ταυτότητα που θα έχει η ομάδα σου. Ότι ομάδα και να παραλάβεις θυμήσου ότι σε εμπιστεύθηκαν για να περάσεις στην ομάδα σου την δικιά σου ιδεολογία και να της δώσεις την δικιά σου ταυτότητα γιατί αυτό είδαν σε εσένα και σε ξεχώρισαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ζαρντίμ που παρέλαβε μία άκρως επιθετική ομάδα και σε λίγους μήνες την έκανε μια νέα Μπράγκα. Για αυτό φρόντισε να περάσεις στους παίκτες σου την δικιά σου αντίληψη για το πώς να κερδίσετε ένα παιχνίδι ενώ τεράστιο ρόλο παίζουν οι επιλογές που θα κάνεις εσύ ως προπονητής σε συνεργασία με τους τεχνικούς διευθυντές για τα νέα άτομα που θα στελεχώσουν την αρχική ενδεκάδα που έχεις στο μυαλό σου.

Η τρίτη συμβουλή έχει σχέση με την διαχείριση των παικτών σου. Πρέπει να διαχειρισθείς προσεκτικά όλους τους παίκτες σου αλλά αν καταφέρεις να αναδείξεις ή να βελτιώσεις μερικούς Έλληνες παίκτες θα έχεις κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα. Η ανάδειξη νέων Ελλήνων παικτών που έχουν καλά δείγματα γραφής θα έχει πολλές θετικές συνέπειες. Αρχικά θα στελεχώνεται μια ελληνική ομάδα με Έλληνες παίκτες από όποια πλευρά και να το δούμε είναι θετικό. Επίσης θα φέρεις με το μέρος σου μεγάλο μέρος των φιλάθλων που γουστάρουν περισσότερο τους Έλληνες παίκτες και θα έχουν κάτι να αντιτάξουν στις συζητήσεις με τους φιλάθλους των μεγάλων αντιπάλων τους καθώς η ομάδα τους στελεχώνεται με πολλούς Έλληνες και θα γλιτώσεις την κριτική από τον ελληνικό τύπο.

Είσαι νέος και φιλόδοξος προπονητής ενώ έρχεσαι με καλές συστάσεις από την Πορτογαλία. Εγώ από την πλευρά μου προσπάθησα να σου δώσω κάποιες συμβουλές για να καταφέρεις να πετύχεις στο πέρασμά σου από την Ελλάδα. Αν πετύχεις όλα τα παραπάνω και τα συνδυάσεις με νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη να είσαι σίγουρος ότι θα αφήσεις ιστορία. Απλά το καθένα από όλα τα στοιχήματα είναι πολύ σημαντικό και δεν γίνεται να τα εφαρμόσεις από την μία μέρα στην άλλη. Να είσαι σίγουρος ότι θα σου ασκηθεί κριτική από τον τύπο αλλά θα πρέπει να κλείσεις τα αυτιά σου και να επικεντρωθείς στους στόχους σου. Καλή επιτυχία!

Παλαιότερα άρθρα: