Επιστροφή του βασιλιά του σκακιού Κασπάροφ στην ενεργό δράση

Διαβάστε επίσης

Δώδεκα χρόνια αφ΄ότου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ο Γκάρι Κασπάροφ αναθεώρησε την απόφασή του, δηλώνοντας πως επιστρέφει στους… αγωνιστικούς χώρους. Αλλωστε, το σκάκι είναι ένα παιχνίδι τακτικής, στρατηγικής, διορατικότητας και αυτοσυγκέντρωσης, με αποτέλεσμα η ηλικία να μην αποτελεί προϋπόθεση ανταγωνιστικότητας.

Ο Ρώσος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, που «βαδίζει» πλέον στα 54 χρόνια της ζωής του, αποτελεί συνώνυμο με το σκάκι, καθώς εδώ και δεκαετίες είναι μία από τις κυρίαρχες φιγούρες στον χώρο.

Σήμερα, ο Κασπάροφ ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στο διεθνές τουρνουά που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Αύγουστο στο Σεντ Λιούις των ΗΠΑ, με την συμμετοχή -μεταξύ άλλων- και του Νορβηγού παγκόσμιου πρωταθλητή, Μάγκνους Κάρλσεν.

«Εχω την εντύπωση πως θα αυξήσω τον μέσο όρο ηλικίας», έγραψε, προφανώς αστειευόμενος, στο Twitter, ο Ρώσος, που από τις 14 μέχρι τις 19 Αυγούστου θα βρεθεί αντιμέτωπος με άλλους εννέα παίκτες, εκ των οποίων οι έξι, είναι μέλη του «Grand Chess Tour», δηλαδή από τους κορυφαίους του πλανήτη.

Ωστόσο, ο Κασπάροφ, που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, δεν διευκρίνισε εάν η επιστροφή του στην αγωνιστική δράση, θα συνεχισθεί και μετά το τουρνουά του Αυγούστου.

Ένας από τους κορυφαίους σκακιστές όλων των εποχών, ο Ρώσος Γκάρι Κίμοβιτς Κασπάροφ γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1963 στην πόλη Μπακού της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Παρέμεινε επί σειρά ετών στην κορυφή της διεθνούς σκηνής και, εκτός από παγκόσμιος πρωταθλητής, του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Grandmaster», ο κορυφαίος που μπορεί να χαρακτηρίσει έναν σκακιστή.

Κατέχει το ρεκόρ διαδοχικών νικών σε διεθνή τουρνουά (15), καθώς επίσης και το ρεκόρ στα «σκακιστικά Οσκαρ» με 11 βραβεία. Το 2005 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον επαγγελματισμό και ασχολήθηκε με την πολιτική, εντασσόμενος στην αντιπολίτευση της Ρωσίας, ενάντια στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τρία χρόνια αργότερα, επιχείρησε ανεπιτυχώς να διεκδικήσει την προεδρία της Ρωσίας, ενώ από το 2014 είναι κάτοχος της κροατικής υπηκοότητας.

Παλαιότερα άρθρα: