Επίθεση των Ταλιμπάν στο Αφγανικό Κοινοβούλιο

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας των Ταλιμπάν και πολλοί ένοπλοι επιτέθηκαν στο αφγανικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα, σπάζοντας παράθυρα και αναγκάζοντας τους νομοθέτες να φύγουν, την ώρα που μια δεύτερη περιοχή μέσα σε δύο ημέρες πέφτει στα χέρια της ισλαμικής ομάδας στο βορρά.

Η βία έχει εκτοξευθεί στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των περισσότερων ξένων δυνάμεων στα τέλη του περασμένου έτους και η πτώση της δεύτερης περιοχής εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των εκπαιδευμένων από το ΝΑΤΟ αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν.

Οι αντάρτες πιέζουν να καταλάβουν εδάφη περισσότερο από 13 χρόνια μετά την υπό αμερικανική ηγεσία στρατιωτική επέμβαση που ανέτρεψε τους Ταλιμπάν από την εξουσία.

«Ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε λίγο έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου και πολλοί μαχητές πήραν θέσεις σε ένα κτίριο κοντά στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ebadullah Karimi, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ. Την ίδια στιγμή Αφγανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωναν ότι όλοι οι βουλευτές ήταν ασφαλείς.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. «Έχουμε ξεκινήσει μια επίθεση στο κοινοβούλιο καθώς ήταν προγραμματισμένη μια σημαντική συνάντηση για την παρουσίαση του Υπουργού Άμυνας της χώρας», είπε σε τηλεφωνική του δήλωση.

Ο βουλευτής Shukria Barekzai, δήλωσε: «Ήταν μια τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε το κτίριο και έσπασε παράθυρα. Βέβαια, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια ασφαλή θέση».

Γεγονός είναι ότι η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και η μείωση των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών έχουν επιτρέψει στους Ταλιμπάν να πραγματοποιήσουν αρκετές επιθέσεις ευρείας κλίμακας σε σημαντικές επαρχίες του Αφγανιστάν.

Η δεύτερη λοιπόν περιοχή που εν τέλει παραδόθηκε στους Ταλιμπάν τη Δευτέρα βρίσκεται στη βόρεια επαρχία Kunduz.

«Οι Ταλιμπάν κατάφεραν να την καταλάβουν σήμερα  το πρωί, καθώς η περιοχή είχε ήδη περικυκλωθεί για μέρες», σύμφωνα με τηλεφωνική δήλωση του  κυβερνήτη της περιοχής που διέφυγε στην επαρχιακή πρωτεύουσα, στο πρακτορείο Reuters. «Ανάμεσά του βρίσκονται πολλοί ξένοι μαχητές με βαριά πολυβόλα. Έχουμε ζητήσει ενισχύσεις, αλλά κανένας δεν έχει φτάσει μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.

Η πτώση της δεύτερης περιοχής μέσα σε δυο μέρες υπογραμμίζει τα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των αφγανικών δυνάμεων να καταστείλουν τους Ταλιμπάν.

Τέλος, σύμφωνα με ένα άλλο τοπικό αξιωματούχο, οι Αφγανοί στρατιώτες ετοίμαζαν αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν τις δύο περιοχές.

Πηγή

Reuters

Παλαιότερα άρθρα: