Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ: Σπάνια ανεπιθύμητη παρενέργεια του εμβολίου AstraZeneca οι θρομβώσεις

Διαβάστε επίσης

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε το πόρισμα για το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό και τα περιστατικά με θρομβώσεις που έχουν αναφερθεί.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA κατέληξε ότι «ασυνήθιστα περιστατικά θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να καταχωρηθούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες» του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό.

Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων που έκανε ο Οργανισμός τονίστηκε ότι πρόκειται για «πολύ σπάνια, πολύ ασυνήθιστα περιστατικά». Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι η επιτροπή επιβεβαίωσε πως τα οφέλη του εμβολίου ξεπερνούν τον κίνδυνο των παρενεργειών.

Στο πόρισμα, ο ΕΜΑ υπενθύμισε στους επαγγελματίες υγείας και τους ανθρώπους στους οποίους χορηγείται το εμβόλιο ότι πρέπει να γνωρίζουν για την «πιθανότητα πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων σε συνδυασμό με χαμηλό επίπεδο αιμοπεταλίων εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό».

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί αφορούν γυναίκες κάτω των 60 ετών, σε διάστημα δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό, ανέφερε ο Οργανισμός. «Με βάση τις διαθέσιμες αποδείξεις, δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου», συμπληρώνει το πόρισμα.

Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια αν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων, τονίζει ο ΕΜΑ.

Τα συμπτώματα αυτά είναι:

-λαχάνιασμα
-πόνος στο στήθος
-πρήξιμο στα πόδια
-επίμονος πόνος στην κοιλιά
-νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση
-μικρές κηλίδες αίματος κάτω από το δέρμα, πέρα από το σημείο της ένεσης

Στις οδηγίες προς τους πολίτες, ο ΕΜΑ αναφέρει ότι έχουν εμφανιστεί «περιστατικά ασυνήθιστων θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια» σε ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ μικρή, αλλά πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα, ώστε να μπορείτε να λάβετε έγκαιρα θεραπεία που θα βοηθήσει στην ανάρρωση και την αποφυγή επιπλοκών», επισημαίνει ο ΕΜΑ.

Επίσης, στις οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας μεταξύ άλλων ο Οργανισμός τονίζει ότι πρέπει να είναι σε επιφυλακή για σημάδια και συμπτώματα θρομβοεμβολισμού και θρομβοκυτοπενίας, ώστε να μπορούν έγκαιρα να αντιμετωπίσουν τέτοιες περιπτώσεις με βάση τις σχετικές οδηγίες.

Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αξιολόγησε σε βάθος 62 περιπτώσεις εγκεφαλικών φλεβικών θρομβώσεων και 24 περιστατικά σπλαχνινών φλεβικών θρομβώσεων που αναφέρθηκαν έως τις 22 Μαρτίου. Στις 18 από αυτές ο ασθενής κατέληξε.

Τα περιστατικά του συνδυασμού θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων «είναι πολύ σπάνια και συνολικά τα οφέλη του εμβολίου στην αποτροπή της Covid-19 υπερέχουν των κινδύνων για παρενέργειες», τονίζει ο ΕΜΑ. Επίσης επισημάνθηκε πως οι μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι «αποτελεσματικό στην αποτροπή της νόσησης και επίσης μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτων από κορωνοϊό».

Μια πιθανή εξήγηση για τον συνδυασμό των θρομβώσεων και των χαμηλών αιμοπεταλίων είναι μία «ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε μια πάθηση παρόμοια με εκείνη που εμφανίζεται μερικές φορές σε ασθενείς στους οποίους γίνεται θεραπεία με ηπαρίνη». Η Επιτροπή ζήτησε τη διενέργεια νέων μελετών και τροποποιήσεων σε αυτές που ήδη διενεργούνται, για να παρασχεθούν περισσότερες πληροφορίες και να υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες αν χρειάζεται.

Συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ μετά τις ανακοινώσεις

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Μάρτα Τεμίντο, η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας, «μετά τη δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca», δήλωσε μια εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας στο Twitter.

Παλαιότερα άρθρα: