Επιτυχής η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στην Πολωνία

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Αλεξία Ζαραδούκα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στην Πολωνία. Ο 33χρονος Γκρεγκόρζ μετά από παραμονή τριών μηνών στο νοσοκομείο, κατάφερε επιτέλους να επιστρέψει στο σπίτι του. Ο Γκρεγκόρζ αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση 27 ωρών για την αποκατάσταση του προσώπου του, όταν τον περασμένο Απρίλιο μια μηχανή κοπής πέτρας διέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του.

Αν και οι μεταμοσχεύσεις προσώπου είναι πολύ σπάνιες (έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 20 παγκοσμίως σε διάρκεια 8 ετών) και χρειάζεται προετοιμασία αρκετών μηνών πριν την επέμβαση ώστε η εγχείρηση να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς έκβασης, στην περίπτωση του άτυχου 33χρονου, η προετοιμασία διήρκησε μόνο 3 εβδομάδες καθιστώντας την έτσι την πιο γρήγορη επέμβαση του είδους της στον κόσμο. Μάλιστα θεωρείται από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις μεταμόσχευσης προσώπου που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως από το 2005. Ο καθηγητής του ινστιτούτου Ογκολογίας Γκλίβιτσε, Σεμπάστιαν Γκίμπελ δήλωσε πως η συγκεκριμένη περίπτωση απαιτούσε άμεση δράση καθώς ο ιστός ήταν τόσο κατεστραμμένος ώστε ήταν αδύνατο για το σώμα του να το γιατρέψει. Η μεταμόσχευση του προσώπου μάλιστα ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνη καθώς δεν υπήρχε η σωστή ανοσοποιητική συμβατότητα και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος το σώμα να απορρίψει το μόσχευμα αφού στην περίπτωση του Γκρεγκόρζ μόνο δύο από τα έξι αντιγόνα ήταν συμβατά σε αντίθεση με αντίστοιχη περίπτωση στην Γαλλία κατά την οποία ήταν συμβατά τα πέντε από τα έξι.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποκατασταθεί η ομιλία του 33χρονου Πολωνού, καθώς οι μύες του προσώπου του χρειάζονται χρόνο για να λειτουργήσουν ξανά, έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο κατά σύνολο αφού πια, μπορεί να δει, έχει την αίσθηση της γεύσης και επανήλθε ακόμη και όσφρησή του! Οι γιατροί διαβεβαιώνουν πως όλες οι σωματικές λειτουργίες και αισθήσεις του Γκρεγκόρ θα επανέλθουν σε κάποιο βαθμό.

Παλαιότερα άρθρα: