Επιτυχία του Συριακού Στρατού εναντίων τζιχαντιστών. Ερωτήματα για την πορεία των συμμαχιών Δύσης – Ανατολής

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός 

Ο Συριακός στρατός κατέστρεψε εχθές θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα βορειοδυτικά της πόλης Χαλέπι, στην βόρεια Συρία. Νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν επιχειρήσεις νέες αεροπορικές επιθέσεις εναντίων των μαχητών του ΙΚ.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει πως ο ηγέτης της ομάδας Χορασάν σκοτώθηκε σε μία από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, όπως δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ρόιτερς ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. Η ομάδα αυτή αποτελείται από βετεράνους της Αλ Κάιντα και αρχηγός της ήταν ο Μόχσεν αλ Φάντλι. Σε δημοσίευμα του σκάι αναφέρεται ότι η ομάδα αυτή θεωρούνταν από αξιωματούχους των ΗΠΑ ως άκρως επικίνδυνη για τη Δύση, ενώ πιστεύουν ότι βρισκόταν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του σχεδίου της για επιθέσεις σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκές χώρες.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας ανέφερε ότι αριθμός τρομοκρατών εξολοθρεύτηκαν όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας έπληξαν θέσεις κοντά στις πόλεις Καμπάσαϊν και αλ Μπάμπ.

Η κυβέρνηση είχε την προηγούμενη μέρα δηλώσει πως θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίων των τρομοκρατών. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η κυβέρνηση της Συρίας θεωρεί τρομοκράτες και τους τζιχαντιστές αλλά και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης από τις οποίες κάποιες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Ενώ λοιπόν οι συνεργασία δυτικών και ευρωπαϊκών κρατών φαίνεται πως μπορεί να αποδώσει καρπούς στην μάχη ενάντια στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους, την ίδια στιγμή ίσως αλλάξει τη γεωπολιτική συγκυρία στην περιοχή όπως αυτή διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Από την άλλη μεριά, όπως είχα γράψει σε προηγούμενο άρθρο μου για τα σχέδια του Πούτιν στη Μέση Ανατολή, ένα σχέδιο συνεργασίας εξετάζεται και από την πλευρά των Ρώσων. Μένει να φανεί ποιες χώρες θα συμμετέχουν σε αυτό και πως οι συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών ομάδων κρατών Δύσης-Ανατολής θα διαμορφώσουν μια τελείως νέα εικόνα συμμαχιών.

Παλαιότερα άρθρα: