Έρχεται το «άυλο συναινετικό διαζύγιο» με ένα κλικ από το σπίτι ~ Τα βήματα

Διαβάστε επίσης

Με ένα «κλικ» στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, από το σπίτι, μπορούν πλέον να εκδίδονται τα συναινετικά διαζύγια.

Η διάταξη για το «άυλο συναινετικό διαζύγιο» αποτελεί νόμο του κράτους, καθώς η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή προβλέπεται ρητά στην πρόσφατη νομοθετική μεταρρύθμιση για το οικογενειακό δίκαιο που προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς στην εφημερίδα «Τα Νέα», «η διαδικασία έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου θα μπορεί σύντομα να πραγματοποιείται ψηφιακά, μέσω του gov.gr, με μια απλή και γρήγορη διαδικασία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα η διαδικασία είναι η εξής:

Βήμα 1ο: Ο ένας εκ των δύο δικηγόρων που εκπροσωπούν το ζευγάρι συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxisnet εισάγοντας τον αριθμό, τόμο, έτος της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου, τον κωδικό του ληξιαρχείου που το εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων.

Με την ολοκλήρωση του βήματος, οι δικηγόροι και των δύο πλευρών, οι δύο σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος λαμβάνουν e-mail που τους ενημερώνει ότι ξεκίνησε η διαδικασία.

Βήμα 2ο: O άλλος δικηγόρος συνδέεται στην εφαρμογή και επιβεβαιώνει τα στοιχεία της υπόθεσης, το τελικό έγγραφο, καθώς και την επιλογή του συμβολαιογράφου.

Βήμα 3ο: Οι σύζυγοι, έχοντας ενημερωθεί μέσω e-mail, συνδέονται στην εφαρμογή για να δώσουν την τελική τους συναίνεση για τη συνέχεια της διαδικασίας.

Βήμα 4ο: Αφού δοθεί εκατέρωθεν η συναίνεση του ζευγαριού στο κείμενο των δύο δικηγόρων ξεκινά η διαδικασία λύσης του γάμου.

Βήμα 5ο: Μόλις παρέλθει το απαιτούμενο δεκαήμερο, το ζευγάρι, οι δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την χρονική παρέλευση ώστε να υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη ακόμη και ψηφιακά.

Βήμα 6ο: Μόλις υπογραφεί η πράξη, ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην εφαρμογή για να οριστικοποιήσει το διαζύγιο. Μάλιστα θα υπάρχει πρόβλεψη στο συγκεκριμένο σημείο και για την επιμέλεια τέκνων.

Βήμα 7ο: Ο συμβολαιογράφος εισαγάγει στην εφαρμογή τα στοιχεία από την απόφαση πνευματικής λύσης γάμου, ήτοι την ημερομηνία και μητρόπολη έκδοσης και τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της μητρόπολης αν πρόκειται για θρησκευτικό γάμο.

Βήμα 8ο: Η εφαρμογή ενημερώνει το μητρώο πολιτών μέσω Webservise, το οποίο επιστρέφει έναν κωδικό/ μοναδικό αναγνωριστικό, βάσει του οποίου οι σύζυγοι/δικηγόροι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ληξίαρχο για την εξέλιξη της υπόθεσης, αν αυτό χρειαστεί. Το e-mail θα περιλαμβάνει ένα μοναδικό αναγνωριστικό για το διαζύγιο και επί της ουσίας συνιστά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Παλαιότερα άρθρα: