Έρχονται ανακοινώσεις από τον Κ. Μητσοτάκη για τις οικονομικές συνέπειες λόγω κοροναϊού

Διαβάστε επίσης

Εκτός ελέγχου δείχνει να είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό εδώ και αρκετές μέρες. Πλέον εκτός από την Ιταλία, που είναι η χώρα η οποία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στην Γηραιά Ηπειρο, αρκετές χώρες βιώνουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αποφάσισε να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη κορυφής σήμερα στις 18:00 ώρα Ελλάδος (17:00 ώρα Βελγίου) με θέμα την αντιμετώπιση του ιού που έχει στερήσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η τηλεδιάσκεψη αναμένεται να επικεντρωθεί γύρω από τέσσερις άξονες. Αρχικά, στα μέτρα ελέγχου της εξάπλωσης του κορωνοϊού που λαμβάνουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεύτερον στη διαχείριση του ιατρικού εξοπλισμού ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις σε χώρες που θα παρουσιαστεί ανάγκη. Επειτα, στις εξελίξεις στο ερευνητικό πεδίο και ότι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο εύρεσης εμβολίου, θεραπευτικής αγωγής ή αποτελεσματικότερες διαγνωστικές εξετάσεις και τέλος, στις οικονομικές συνέπειες του ιού.
Παράλληλα, θα τεθεί επί τάπητος, η ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη-μέλη με στόχο την βελτίωση των πρακτικών που ακολουθούνται για την πρόληψη του ιού, αλλά και για την καταπολέμησή του.

Κορωνοϊός: Το ζήτημα των οικονομικών επιπτώσεων στο «τραπέζι» της Ε.Ε.
Μεγάλο ζήτημα αποτελεί ο οικονομικός αντίκτυπος του ιού με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει χθες στο Bloomberg ότι στη συνάντηση της επόμενης Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ενωσης θα εξετάσουν μία σειρά μέτρων για τον περιορισμό της ζημιάς από τον κορωνοϊό. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η συντονισμένη δημοσιονομική δράση για τη στήριξη κλάδων που έχουν πληγεί ή θα πληγούν τα μέγιστα, όπως ο τομέας του τουρισμού και των μεταφορών. Στο μεταξύ, θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, ώστε να στηριχθούν εταιρείες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.

Στη τηλεδιάσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετάσχει στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία έχει καλέσει τους ηγέτες της Ε.Ε., σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει το βράδυ από την Αυστρία και αύριο θα κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα κατ’ οίκον ο Νταβίντ Σασολί
Το πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση, αναδείχθηκε από την απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασολί να θέσει τον εαυτό του σε καραντίνα 14 ημερών, επειδή το Σαββατοκύριακο επισκέφθηκε την Ιταλία. Στις Βρυξέλλες έχουν καταγραφεί κρούσματα κορωνοϊού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Κομισιόν, στην Frontex, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι υπήρξε κρούσμα και στα δικά της γραφεία, στην Φρανκφούρτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από σήμερα καταγράφει εθελοντικά τους δημοσιογράφους που παρίστανται, ώστε να μπορεί να ενημερώσει όσους βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με κάποιον που θα νοσήσει.

Παλαιότερα άρθρα: